Çoğul Gebelik Nedir?

Özgür - 26.06.18 tarihinde yayınlandı.

Anne karnında birden çok bebeğin yaşadığı gebelik türüne çoğul gebelik denir. Çoğul gebelik anne ve bebek açısından büyük tehlike taşır. Ülkemizde en yaygın görülen çoğul gebelik türü ikiz gebeliktir. Çoğul gebe annelerde mide bulantısı ve kusma daha belirgin bir biçimde görülür.

Çoğul Gebeliğin Anne Sağlığına Etkisi

Çoğul gebelik görülen annelerde doğum genelde erken doğum şeklinde görülür. Bebekler anne karnında demir ihtiyacını direk anneden karşıladığı için annede demir eksikliğine bağlı kansızlık ve anemi görülür. Gebelik kanaması çoğul gebelik yaşayanlarda daha şiddetli yaşanır. Çoğul gebelik yaşayan kadınlarda yüksek tansiyon, stres ve depresyon durumları görülür.

Çoğul Gebelik Nedir?

Çoğul Gebeliğin Bebek Sağlığına Etkisi

Çoğul gebelik bebeklerde ani bebek ölüm sendromlarına neden olur. Erken doğuma ve buna bağlı olarak bebeklerden birisinin ölümüne neden olur. Çoğul gebelik bebeklerde gelişim geriliğine neden olur. Bebeklerin anormal olma ihtimali yüksektir. Bebeklerde kordon dolanması görülür. Bebek anne karnında oksijensiz kalır. Makat genişliği normal doğuma göre fazladır. Bebeklerde beslenme eksikliği yaşanır. Bebeklerde soluklaşma, kansızlık, kalpte büyüme ve kan şekeri düşüklüğü görülür.

Çoğul Gebelik İçin Neler Yapılır?

Bebek ve anne sağlığı için doğum salonlarında canlandırma ünitesi bulundurulur. Doktor, hemşire ve yardımcı personel hazır bekletilir. Solunum sıkıntısı için nemlendirici oksijen takviyesi yapılır. Bebeğin solunum, nabız, tansiyon değerleri yakından takip edilir. Bebeğin kan gazı alınıp, akciğer grafisi çekilir. Bebeğin kan şekeri takip edilir. Anneye emzirme konusunda destek verilir. Bebek ve anne için uygun sağlık koşulları sağlanmadan hastaneden taburcu edilir.

Bir önceki yazımız düşük nedir mutlaka okuyunuz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?