Kalp Krizini Önleyen Diyet

HbY - 13.09.22 tarihinde yayınlandı.

Sağlıklı bir diyet, kalp krizinden kurtulmada önemli bir rol oynamaktadır. Kaçınılması gereken yiyecekler işlenmiş, yüksek yağlı etler ve yüksek yağlı süt ürünleridir. Kalp krizi hastalarına yönelik bir diyet, çok sayıda meyve ve sebze içermelidir. Bunun dışında iyi gıdalar fıstık, bakla, somon, soya fasulyesi ve yulaf ezmesi olarak sıralanabilir. Bu makalemizde siz değerli üyelerimize Kalp Krizini Önleyen Diyet yapmak için bilgiler vereceğiz.

 Meyvelerin Kalbe Faydaları

Kalp krizini önleyen diyet yapmak için bol bol meyve tüketmeliyiz. Meyveler birçok yönden kalbe yardımcı olur. Fiber, vitaminler ve mineraller için iyi bir kaynaktır. Ayrıca antioksidanların zengin bir kaynağı olup, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar. Kalbinize yardımcı olmak için meyve tüketin; elma, muz, çilek, kayısı, kırmızı üzüm ve papaya kalp dostu meyvelerdir.

Elma, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan bir anti-inflamatuar olan quercetin içerir. Elma lifi vücutta yüksek kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur .

Muzdaki potasyum kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur ve böylece kalp krizi riskini azaltır. Kayısılar likopeni içerir / çoğu kırmızı meyvede bulunan fitokimyasal olarak bilinir. Bazı araştırmalar, likopenin kanserleri, özellikle de prostat kanseri ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Kalp Krizini Önleyen Diyet

Çilek, C vitamini de dahil olmak üzere yüksek düzeyde antioksidan içerir; kalp hastalığını tedavi etmesi en iyi bilinen hayati hücre bileşenidir .

Kirazların, sağlıklı bir hemoglobin sayısının korunmasına yardımcı olan çok yüksek demir seviyeleri vardır. C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra narenciyelerin de kolesterol düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu nedenle, bir kase taze meyve kolayca ulaşılabilecek şekilde muhafaza etmeyi unutmayın. Sağlıklı bir yaşam için meyvelerin ve içerdikleri mutivitaminlerin bizlere çok katkısı bulunur. Bu vitaminler sadece kalp krizi için değil aynı zamanda  aile yaşantınız ve sağlıklı bir cinsellik için de önemlidir.

Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Uygulanması Gereken Diyet

Kalp krizi hastaları yemek planlamasına büyük özen gösterilmelidir. Kalp krizi geçiren hastaları tedavi etmenin en güvenli ve sağlıklı yolu, onların çok fazla meyve ve sebze yemesini sağlamaktır. Kırmızı et ve süt ürünlerinden kaçınılmalıdır. Diyetlerinde doymuş ve trans yağ alımını, tereyağı, margarin ve peyniri keserek yavaş yavaş azaltın. Onun yerine yağsız beyaz etlere geçin. Balık, özellikle somon kalp için çok iyidir. Mümkün olan yerlerde az yağlı ikame maddeleri kullanın. Basit etkili bir diyet yulaf ezmesi, fındık (ceviz ve badem) ve kahvaltıda bir elma veya portakal gibi meyvelerden oluşur. Öğle yemeğinde bir salata, tavuk ve sebzeden oluşabilir, meyve ve yağsız yoğurt tatlısı ile öğün tamamlanır. Akşam yemeği hafif olmalıdır, bir salata (somon veya orkinos eklenebilir) ve taze meyve içerebilir. Her zaman bir elma veya muz yemek listenizde bulunmalıdır.

Kalp hastaları için yağ kullanımı

Eğer bir kalp krizi geçirmişseniz, yemek için yağ seçerken oldukça dikkatli olmalısınız.  Trans-yağ asitleri veya kısmen hidrojene yağlardan kaçınılmalıdır. Bunlar, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini arttırır ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerini düşürür. Yüksek ve düşük kolesterol düzeylerinin bir kombinasyonu kalp hastalığı olasılığını artırır. Hidrojenasyon adı verilen bir işlemle, bu yağlar, hidrojeni bitkisel yağ içerisine karıştırarak yapılır.

Kalp hastaları için en iyi yağ zeytinyağıdır. Zeytinyağı üzerinde birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Zeytinyağının kalp hastalığını önlemesine ve tedavi etmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Zeytinyağı HDL düzeylerini arttırırken LDL düzeylerini düşürmeye yardımcı olan yüksek oranda (mono) doymamış yağlara sahiptir.

Sağlıklı kalp için besinler:

Yüksek oranda yeşil yapraklı sebze ve meyveler içeren dengeli bir diyet, kalbin sağlıklı kalması için en iyi diyettir. Sebzeler; vitaminler ve mineraller için mükemmel bir kaynaktırlar. C vitamini ve E vitamini , vücudun zararlı serbest radikalleri nötralize etmesine yardımcı olan antioksidandır. Oksidasyonlukolestrolü etkisiz hale getirebilir ve atardamar duvarlarında birikmesini önleyebilir, dolayısıyla koroner kalp hastalıklarını önleyebilirler. D vitamini kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. İyi bir multivitamin takviyesi,  gerekli besin maddeleri ile kalbinizi uzun süre koruyacaktır. Potasyum eksikliği kalp atışlarında düzensizliğe ve kan basıncında bir artışa neden olabilir. Muz, patates, avokad ve tavuk etinde “potasyum” bulunur. Magnezyum da aynı şekilde önemlidir ve hem kalp atış hızı hem de kan basıncını düzenler. Tofu, tahıl, muz, patates, fındık ve yeşil sebzelerde bulunur.

Araştırma, çinkonun da kalp sağlığı için önemli olduğunu gösteriyor. Çinko Antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve vücudun kardiyovasküler sistemini korumaya yardımcı olur. Yulaf, kaju ve badem gibi çiğ fındıklar, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ve en taze meyveler mükemmel çinko kaynaklarıdır.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?