Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar

Özgür - 20.04.18 tarihinde yayınlandı.

Ülkemizde 4,5 yaşına gelmiş çocukların okul öncesi eğitimi alması zorunlu hale getiriliyor ve bununla ilgili hazırlıkların tamamlanması için uğraşılıyor. Çünkü okul öncesi eğitim insanı hayatta çok daha başarılı kılıyor. Bu konuya ek olarak eğitimin doğum ile birlikte başladığını ve ölene kadar sürdüğünü bir kez daha belirtmek isteriz. Yani 4,5 yaşına gelene kadar da çocuklarınız aile içinde sizin, sadece sizin vereceğiniz eğitime bağlı olarak gelişme gösterecektir. Konuyu hemen bebekler için beyin geliştirici zeka oyunları seviyesine yükseltmeyin, onunla yaptığınız ce-e türü konuşmalar bile zihinsel gelişimine katkı sağlayacaktır. Çocuk psikologları altı yaşına olan devrede çocuğun karakterinin oluştuğunu önemle belirtmektedirler. Onun karakteri her yönüyle sizin eserinizdir. Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar

Sürekli Oyuncak mı Alınacak?

Yeni doğan bebeğin çevreye uyum sağlayabilmesinin en birinci yolu annesidir. Ama bebek kim ve ne olursa olsun karşılaştığı durumlarla ilgili olarak beyin nöronları arasında bağlantılar (neural pruning) kuracaktır. Bu yetenek özellikle 6 yaş civarında en yüksek seviyesine ulaşıyor. Bu yüzden aile içi eğitimin ve onu pekiştiren okul öncesi eğitimin yerini hiçbir şey tutmuyor. Ebeveynlerin bu dönemi çok iyi değerlendirmesi gerek. Bebek gelişimi için oyunlar dendiği zaman anlatılan yazılar genelde aylık gelişimler halinde yapılabilecek işleri sıralıyorlar. Konuyu genel açıdan ele almak gerektiğinde ise bebeklerin büyük, renkli, yeni ve farklı olana ilgi gösterdiği açığa çıkıyor. (Yeni dendiği zaman sürekli olarak bebeğe oyuncak almak gerek diye bir sonuca ulaşmayın. Oyuncaklarının hepsini ortaya çıkarmazsanız, görmediği şey onun için yeni kalacaktır.)

Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar

Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar

Tabi bu arada bütün anneler bilirler ki bebeklerle ancak karnı tok, altı temiz, uykusunu almış olduğu zaman oynanabilir. Öğrenme de zaten en iyi o zamanlar gerçekleşir. Bu arada onu kişiselleştirmeye çalışın. Ninni söylüyorsanız sık sık onun adını geçirin. İki yaşındaki bir bebeğe masal anlatıyorsanız onu da bir şekilde masalın içine dahil edin, çok daha iyi dinler. Altı aya kadar olan bebeklerde çıngırakları gözle takip ettirmek, ters renklerdeki oyuncakları göstermek, değişik yüz ve parmak hareketleri yapmak çok hoşlarına gider.

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?