Bebeklerde Bronşit Nedenleri ve Tedavisi

Özgür - 16.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Bronşit Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Bronşit Nedenleri ve Tedavisi; Akciğerde soluk alma hava yollarının iltihaplanmasına bronşit denir. Akciğerde bronşiol adı verilen küçük hava keseciklerinin iltihaplanmasına da broşiolit adı verilmektedir. Bu bronş kanallarının iç yüzeyleri zarlarla kaplıdır. Bu zarlar iltihap kapladığı zaman bronşit adı verilen alt solunum yolu hastalığı oluşur. Bebek üç aydan küçük ise, soğuk algınlığından korumanın en etkili yolu bu rahatsızlığı taşıyanlardan bebeği uzak tutmaktır. Özellikle soğuk algınlığı virüsünün yoğun olduğu kış aylarında bebeği bu kişilerden uzak tutmak en doğru korunma yöntemi olmaktadır. Soğuk algınlığı yetişkinlerde ya da büyük çocuklarda rahat atlatılır fakat bebeklerde ciddi sorunlara ol açar. Çocukların ve bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlere nazaran daha zayıftır. Bundan dolayı hastalıklar daha ağır atlatılır. Eğer bebek üst solunum yolları enfeksiyonu geçiriyorsa doktora her zaman gitmeye gerek yoktur. Bebek üç aylıktan küçükse hastalığın ilk belirtisinde anında doktora gidilmelidir. Bebekteki olası geç müdahale zatürreye çevirebilir.

Bebeklerde Bronşit Nasıl Geçmektedir?

Bebek bol sıvı almalı,
Odasını sürekli havalandırılmalı ve odasında asla sigara içilmemelidir,
Terlemesine engel olunmalıdır, terlediği zaman kıyafeti hemen değiştirilmelidir,
Balgamı varsa balgam giderici şuruplar içirilmelidir,
Nefesini açmak için odasına buhar makinesi konulabilir.

Bebeklerde Bronşit Nedenleri ve Tedavisi

Bebekler Bronşit Hastalığından Nasıl Korunur?

Üç yaş altındaki çocuklara özellikle de altı aylıktan küçük bebeklere; öksürük ilaçları, soğuk algınlığı ile öksürük için uygun preparatlar, doktor onayı olmadan kesinlikle verilmemelidir. Alt solunum yollarının balgamdan temizlenmesini sağlayan öksürük koruyucu bir mekanizmadır, genellikle öksürüğü önlemek için bir sebep bulunmamaktadır. Bebek, burun tıkanıklığı nedeniyle beslenme sorunları yaşıyorsa, plastik bir burun aspiratörü yardımıyla burun temizlenir.

Bronşitin ilerlememesi için yapılması gerekenler

Bebeklerde bronşitin ilerlememesi için; bebeğin geçirdiği soğuk algınlığı, üşütme gibi rahatsızlıklar vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Bebeğin beslenmesine dikkat edilmelidir. Anne sütü içmeye devam bebekler de bronşiti atlatmak daha kolay olmaktadır. Mikropların bebeğe bulaşmaması için hassas olunmalı, salgınlarda bebek dışarı çıkarılmamalıdır. Odası temiz tutulmalı, toz ve dumandan uzak tutulmalıdır. Hastalığın ilerlememesi için bebeğin yanında asla sigara içilmemelidir. Odası devamlı havalandırılmalı ve nemlendirilmelidir. Hastalık geçmezse bebek, doktoruna götürülmelidir.

Yorumlar (3 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?