2 Yaş Sendromu Nedir?

Özgür - 01.03.18 tarihinde yayınlandı.

Çocuğunu büyütmüş, yetiştirmiş anne babaların, anneanne ve babaannelerin söylediği çocuklar yürümeye başladığı zaman işler daha da zorlaşır, hiçbir şey koyduğun yerde kalmaz sözü çocuk gelişimi içindeki bir evreyi tecrübeler açısından anlatır. Bebekliği biten, kendi başına ayakta kalabildiğini fark eden çocuk için yeni bir dönem başlamıştır. Çocuk psikologlarının 2 yaş sendromu olarak adlandırdıkları bu dönem onun hayatında yavaş yavaş bağımsız olduğunu fark etmeye başladığı dönemdir. 2 yaş sendromu ne zaman biter diye de uzun uzadıya merak etmeyiniz, büyüdükçe geçecektir, su akıp yolunu bulacak, minik bebeğiniz kendisini ve çevreyi anlamayı sürdürecektir.2 Yaş Sendromu Nedir?

2 Yaş Sendromu Nedir?

2 Yaş Sendromu Nedir?

Tuvalet Eğitimi Zamanıdır

İki yaşına gelen çocuklar hayır kelimesini sıklıkla kullanmaya başlarlar, bu onun etrafa karşı kendini gösterme çabasıdır. Elindeki şeyi sık sık yere fırlatır, öfke nöbetleri geçirebilir, tepinerek ağlaması çoğalır, size veya çevresindekilere vurmaya kalkar, vurduktan sonra tepki bekler, en önemlisi herkesle inatlaşır. Kendi kakasını ve çişini istediği zaman yaptığını istediği zaman tutabildiğini fark ettiği dönem bu zamanlardır ve bu ona mutluluk verir, kaka onun parçasıdır. Kirli bez onu rahatsız etmez. 2 yaş sendromu ne yapılmalı sorusunun yetişkinler açısından cevabı tuvalet eğitimine yumuşakça başlama zamanı olmasıdır. Bu dönemde asla çocuğunuzla inatlaşmayın ve ona sen benim tahakkümümdesin duygusunu yaşatmayın. Kabullenmesi veya reddetmesi, her iki durum da ona ilerde psikolojik sorunlar yaşatacaktır. Çünkü ahlaki normları öğrenmeye henüz hazır değildir. O sadece kendi başına hareket edebildiğini anlamış, kendini fark ettiği için kendini fark ettirmeye çalışan minik bir insandır.

Bu Dönemde Neler Yapılmalıdır?

2 yaş sendromunda yapılması gerekenler konusu ise bütün anne babalara tavsiye edilen sabır kavramından uzak değildir. Ağlayarak ve tepinerek istediğini elde etmeyi engellemek öğreteceğiniz en önemli tavır olacaktır. Ufaklık artık kendince sınırları test etmektedir, bu durumda ona isteğini vermeyin ama ilginizi de eksik etmeyin. Ayrıca bu dönemde beslenme konusu yani döküp saçarak yeme konusu karşınıza çıkacak. Aşırı titiz ve koruyucu olmaktan vazgeçin, zorla ağzını açtırmaya çalışmayın, kendi başına yeme hevesinden vazgeçince beslersiniz, merak etmeyin, zaten acıkınca yiyecektir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?