Yumurtlama Dejenerasyonu Nedir?

Özgür - 10.10.18 tarihinde yayınlandı.

Yumurtlama Dejenerasyonu Nedir?

Yumurtlama dejenerasyonu hakkında bilgi vermeden önce sizlere yumurtlama nedir ve hangi günlerde olur? bu konuda bilgi verelim. Yumurtlama, bayanların adet süresi içerisinde olgun yumurtanın yumurtalık folikülleri ile yumurta kanalına bırakılma dönemidir. Luteal evre denilen bu dönemde yumurta döllenmek için spermi beklemektedir. Eğer yumurta döllenirse rahim duvarı bu dönemde yeterince kalınlaştığı için yumurtayı tutabilecek evrededir. Rahmin kalınlaştığı bu dönemde eğer yumurta döllenmezse ve gebe kalınmazsa bu duvar adet kanaması şeklinde incelecektir. Yani rahim her ay kendini yeni bir gebeliğe hazırlamaktadır.

Yumurtlama dönemi kadınlarda adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşmektedir. Yani 28 günlük döngü ile adet gören bir kişinin 10. Ve 18. günleri arasında ki dönem yumurtlama dönemidir diyebiliriz. Her kadında bu dönem farklılık gösterse de genellikle yumurtlama zamanı 8 ile 21 gün arasında ki sürelerde gerçekleşir.

Beyinde ki hypothalamus tarafından kontrol edilen yumurtlama süreci LH yani luteinik hormonu ve FSH yani folikül uyarıcı hormonu vasıtasıyla beynin ön lobunda bulunan hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Over folikül olarak isimlendirilen yumurtlama öncesi dönemde FSH tarafından uyarı gerçekleşir ve cumulus genişlemesi ile çeşitli değişimlerden geçer. Bu süre tamamlandıktan sonra ise dişiçik başı olarak isimlendirilen delik artık follikül halini alır ve yumurta hücresi bu delik boyunca ilerleme kaydeder.

FSH hormonunun yükselmesi ile yumurtlama tetiklenir ve LH hormonu salgılanır. Yumurtlama sonrası yani luteral evre süresince ise yumurta follop tüplerden uterise kadar ilerler. Bu sürede yumurta hücresi bir sperm tarafından döllenmeye uğrarsa 6 ya da 12 gün sonunda gebelik meydana gelebilir.

Yumurtlama Dejenerasyonu Nedir?

Yumurtlama Dejenerasyonu Nedir?

Yumurtlama dejenerasyonu nasıl meydana gelir?

Yumurtlama gününe dek artan östrojen düzeyi ile endometrium tabakası kalınlaşmaya devam eder. Yumurtlama döneminden hemen önce ise folikül içerisinde ki hücreler büyür ve içinde sarı renkli lutein ismi verilen bir sıvı birikir. Yumurtlamayı takip eden 3 gün boyunca bu hücrelerde ki büyüme devam eder. Gelinen bu seviye ile birlikte kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron üretilmeye başlar.

Rahim duvarı (endometrium) kalınlaşmasını artık daha fazla engellemek üzere progesteron hormonu devreye girer. Kalınlaşmanın durması ile endometrium içerisinde salgı bezleri gelişir. Bunun amacı ise var olan gebelikte embriyonun rahim içerisine gömülene kadar onun canlılığını devam ettirmektir.

Yumurtlama sonrasında yumurtalık içerisinde kalan kısma korpus luteum ya da sarı cisim denilmektedir. Korpus luteumun asıl görevi progesteron salgılamak ve gebelik oluşmazsa yumurtlamadan 9 ya da 11 gün sonra hızla küçülmeye başlamasıdır. Korpus luteum dejenere olarak progesteron salgılamasını azaltır ve bu hücre 14. günde ise artık ömrünü tamamlar. Eğer gebelik olursa plasenta kendi progesteronunu üretene kadar halen hormon salgılamaya devam edecektir. Bu süre yaklaşık 90 gündür. Yumurtlama dejenerasyonu hangi mekanizma ile gerçekleşiyor? henüz pek bilinmemektedir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?