Yumurta Değişimi Nedir?

Özgür - 13.10.18 tarihinde yayınlandı.

Yumurta Değişimi Nedir?

Yumurta değişimi yaşa bağlı olarak doğurganlığı etkileyen bir durumdur. Nasıl ki yaşa bağlı olarak kadınlarda gebe kalma imkanı zorlaşıyorsa aynı şekilde erkeklerde ki sperm sayısı ve kalitesi de ilerleyen yaşlarla birlikte değişime uğruyor.

20’li yaşlarının başında olan bir kadın doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdedir. Fakat 30’lu ve 40’lu yaşlarda erkeklerin sperm kalitesi düşerken, kadınların ise yumurtalarında azalma görülüyor. Bunun neticesinde hamile kalma oranı yaş ilerledikçe azalmaya başlıyor. Yalnızca kadınlarda görüldüğü sanılan bu durum aslında hiç de öyle değil! Erkeklerde de sperm düşüşü sebebi ile çocuk sahibi olma hayalleri giderek azalıyor. O halde yaşa göre yumurta ve sperm değişiminde nasıl bir azalma oluyor? Hep birlikte öğrenelim.

Kadınlar 20’li yaşların başında iken; doğduklarında 1 ya da 2 milyon olan yumurta hücresi 20 yaşına geldiklerinde 100 ya da 200 bin arasında değişiyor. Fakat bir düşüş olsa da bu dönem kadınların yumurta kalitesinde ki en iyi dönem olarak biliniyor.Erkekler bu dönemde henüz ergenliği yeni tamamladığı için spermleri çok sağlıklı halde duruyor.

Yumurta Değişimi Nedir?

Yumurta Değişimi Nedir?

Kadınlar 20’li yaşların sonunda iken; kadınların doğurganlık için gerekli olan yumurta hücrelerinde çok küçük derecede bir azalma oluyor. Fakat yine de kadınların bir yıl içerisinde hamile kalma oranı yapılan değerlendirmelerde %75 olarak kayda geçiyor.

Erkekler 20 yaşlarının sonuna geldiğinde eğer sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı varsa bu kötü alışkanlıklar sebebi ile sperm sayısında düşüş ve kalitesinde azalma oluyor.Kadınlar 30’lu yaşların başında iken; artık kadında daha az yumurta hücresi vardır ve her adet döneminde 1000’e yakın yumurta kaybedilmeye başlanır.

Kadınlar 30’lu yaşların sonunda iken; kadınların yumurtasında kromozomal problemler gözlenir. Kadınlar 30’lu yaşların sonlarındayken 1 yıl içerisinde ki hamile kalma oranları artık %54 civarındadır. Yine bu dönemde düşük yapma ihtimalleri yükselir.30’lu yaşların sonuna gelen erkekler bu dönemde ilginç bir şekilde sperm üretimine başlar. Fakat bu spermlerin şekilleri normal değildir ve bebek sahibi olmayı zorlaştırır. Aynı zamanda çocuğun otizmli olması ya da şizofren gibi sağlık sorunları ile dünyaya gelme riski artar.

Yumurta Değişiminin Sonuçları Nelerdir?

Kadınlar 40’lı yaşların başında iken; hamile kalma olasılığı oldukça düşüktür ve bebeğin Down sendromlu olarak dünyaya gelme riski de artar.Erkekler 40’lı yaşların başında ise bu dönemde eşlerinin hamile kalma olasılığı biraz daha zorlaşır ya da uzun sürer.

Kadınlar 45 yaşından sonra ki dönemde çok az sayılacak şekilde sağlıklı bir gebelik geçirebilir. Fakat yine bu yaşlarda doğacak çocuğun Down sendromlu olma riski vardır.

Erkekler 45 yaşından sonra hormon bozuklukları, kabakulak ve böbrek hastalıkları gibi çeşitli hastalıkları geçirmişler ise erkeklerin doğurganlıkları azalır. Özellikle sperm kalitesinde ki düşüşe kanser hastalığı tedavisinde uygulanan kemoterapi ve radyasyon neden olmaktadır.

Yaşa bağlı olarak yumurta değişimi kadınları etkilerken aynı şekilde erkeklerin sperm kalitesi ve sayısını da ilerleyen yaşlar ve çeşitli hastalıklar etkileyebiliyor.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?