Üç Beyaz Diyeti

yeSim - 21.04.17 tarihinde yayınlandı.

 Üç beyaz diyeti” ismi ile nam salan bu diyet beyaz renkli 3 gıdanın yemek listesinden çıkarılmasını içermektedir. Bu gıdalar; beyaz un, beyaz şeker ve tuzdur.

Nedir Bu Üç Beyaz Diyeti?

Üç beyaz diyeti

Üç beyaz diyeti

Tuz: Besinlerin doğal bileşiminde bulunur. Ayrıca göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilmektedir. Tuz; suyun tutulması ile kas ve sinirlerin çalışmasında etkilidir. İnsanın günlük tuz tüketimi  5-15 gram arasında olmalıdır. Yaz mevsiminde, çok sıcak günlerde, fiziksel aktivitenin çok olduğu zamanlarda, ateşli hastalıklarda, ishal gibi durumlarda su ve tuz kaybı çok fazla yaşanmaktadır. Tuz gereksinimi olmayan kişiler fazladan tuz almamalıdır. Kişi  yemeğin tadına tuz atıyorsa tuz alışkanlığı var demektir ki, bunu hemen bırakmalıdır. Çünkü tuz, kan basıncını artırır, bir başka ifadeyle de tansiyona olumsuz etkisi vardır. Ayrıca böbrek hastalıkları, bazı kalp damar hastalıklarıyla vücudun belirli yerlerinde su toplanmasını (ödem) önlemek için besinlerde bulunan tuzla yetinilmelidir.

Şeker: Şeker, şeker pancarının şeker kısmının ayrılması sonucu elde edilmektedir. Fazla şeker tüketmek; obezite olmak üzere, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, hipertansiyon ve diş çürümesi gibi rahatsızlıklara yol açar. Ayrıca şeker, kanser hücrelerinin en çok  sevdiği gıdadır. Kan yağlarının özellikle de trigliseridin yükselmesine neden olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Karbonhidratların vücutta parçalanmasını takiben bu aşamadan sonraki yapı taşı, şekerdir. Vücudun şeker ihtiyacı besinlerden de yeteri kadar karşılanmaktadır. Günlük şeker ihtiyacı meyve, ekmek ve ekmek yerine geçen çorba, pilav, makarna, kuru baklagiller ile süt ve yoğurttan alınabilir. Boş enerji kaynağı olan şeker, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Şeker mümkün mertebe hayatımızdan çıkarılmalıdır.

Un: Buğday ve diğer tahıl tanelerinden elde edilmektedir. Beyaz un; tahıl tanesinin dış kabuğu ile çekirdeğinin ayrılmasıyla elde edilmektedir. Ancak vitaminler, protein ve mineraller tanenin dış kabuğunda yer alan kepek ve özünde bulunur.  Kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği gibi ekmek çeşitlerinin önerilmesinin sebebi budur. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein katkısı bu şekilde alınır. Bu tür ekmek çeşitleri, daha fazla tercih edilmelidir. Kepekli, tam buğday, çavdarlı besinler  kan şekerini  dengelediği gibi uzun süre tok tutar. Kilo kontrol altına alınır. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve kabızlığın önüne geçilir. Posalı oldukları için de kolesterolü kendilerine bağlarlar.
Tuz, şeker ve undan günümüzde tam olarak kaçınmak mümkün değildir. Gıda alışverişinde bilinçli ve seçici olmak her zaman iyidir.

2010 yılından Beri kadın,moda,aile ilişkileri ve diyet üzerine makaleler yazmaktayım.Kadinveaile.net bünyesinde çalışmaktan mutluluk duyuyorum.

Yorumlar (2 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?