Tüp Bebek Tedavisi ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

HbY - 20.03.19 tarihinde yayınlandı.

Tüp Bebek Tedavisi ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Doğal yollarda çocuk sahibi olamayan eşlerin başvurdukları tüp bebek yöntemi, çiftleri çocuk sahibi yapma başarısıyla biliniyor. Bu makalemizde kadinveaile.net olarak evli çiftlerimize Tüp Bebek Tedavisi ve Tedavi Aşamaları Nelerdir? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek kadınların rahimlerinde yer alan her hangi bir sorundan dolayı çocuk sahibi olamamaları nedeniyle geliştirilmiş en etkili yöntemlerden biridir.

Tüp bebek yöntemi zaman ilerledikçe gelişen teknolojiyle birlikte daha olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Tüp bebek yönteminde yumurtanın rahim dışında döllenip daha sonra yumurtaya yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkan gebelik durumudur.

Tüp Bebek Nasıl Olur?

Tüp bebek ile çocuk sahibi olmanın 5 adımı vardır. Sırasıyla bunlar; yumurtalıklara uygulanan iğnelerle sağlıklı yumurtaları takip etmek, sağlıklı yumurtaları toplamak, babadan sperm toplamak, sperm ile yumurtayı laboratuvar ortamında birleştirmek, döllenen yumurtaları anne rahmine yerleştirmektir.

Tüp Bebek Tedavisi ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisi ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Tüp Bebek Adımları Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz 5 tüp bebek adımını aşağıda detaylarıyla aktarıyoruz;

Birinci Adım

Uzman doktor anne adayında ilaç tedavisine başlar ve olgunlaşacak yumurta sayısını arttırmaya çalışır. Bu adımda anne adayına hormon testleri yapılır ve yumurta gelişimi kontrol edilir.

İkinci Adım

Olgunlaşan yumurtalar anne adayına uygulanan anesteziyle alınır.

Üçüncü adım

Erkekten alınan spermler yumurtayla birleşme için hazırlanır.

Dördüncü Adım

Anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan yumurtalar laboratuar ortamında döllenir. Herhangi bir sorun oluşmaması için gözlem yapılır. Yumurtalarda hücre bölünmesi görülmeye başlanır.

Beşinci Adım

Döllenme tamamlandıktan sonra embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Son adım olan embriyo yerleştirilmesinden sonra hamilelik semptomları izlenmeye başlar. Kan testi ve ultrason gibi testlerle hamileliğin başarısı kontrol edilir.

Yumurta Donasyonu İçin Kimler Donör Olabilir?

Daha önce ele aldığımız yumurta donasyonu adlı makalemizden konuyla ilgili daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Kısaca burada özetlersek tüp bebek uygulamasının bir çeşidi olan yumurta donasyonu, yumurta üretemeyen kadınların, sağlıklı ve daha önce doğum yapmış kadının yumurtaları ve eşinin sperminin döllenmesiyle oluşan embriyonun anne adayına nakledilmesine verilen isimdir.

Yumurta donörünün sahip olması gereken özellikler arasında enfeksiyon hastalıkları taşımaması, genetik hastalığının olmaması, anemi ve talasemi gibi rahatsızlıklara yönelik taramalarının yapılması şartları vardır. Donörün yaşı 20 ila 30 arasında olmalıdır. Öncesinde sağlıklı çocuk sahibi olmuş kişilerden donör olabiliyor. Yumurta bağışında bulunacak kişinin psikolojik rahatsızlığı, kalıtsal hastalığı olmaması gerekiyor.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?