Sağlıklı Bir Gebelik Planlaması İçin Altın Öğütler

HbY - 08.05.17 tarihinde yayınlandı.

Sağlıklı bir gebelik planlaması için gerekli öğütleri ve yapmamız gerekenleri bu yazımızda sizlere aktaracağız. Hamilelik zamanı kadının gerçek doğasını ortaya çıkaran, en geniş anlamıyla kadını özgür bırakmak için verilmiş bir hediyedir. Kendisini tanıması, sevmesi, sezgi gücünü hissetmesi, içinde hızla dönen var edici güce odaklanabilmesi, ışığını yansıtması ve kendinin bir mucize olduğunu fark edebilmesini sağlayan kutsal bir zamandır.

Sağlıklı Bir Gebelik Planlaması Öncesinde Yapılması Gerekenler

Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız öncelikle bir kadın doğum uzmanıyla görüşme yapmalısınız. Vücudunuzda hamilelik süresini tehdit edebilecek sağlığımızda olumsuz etkenler var ise bunları önceden tespit edip gerekli önlemleri almak fayda sağlayacaktır.

Sağlıklı Bir Gebelik Planlaması İçin Altın Öğütler
Sağlıklı Bir Gebelik Planlaması İçin Altın Öğütler

Hamile kalmaya çalışmadan en az 3 ay öncesinden günlük alışkanlıklarınız da ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Örneğin sigara ve alkol kullanıyorsanız hamile kalma şansınızın da azalacağını bilmeniz gerekir. Hamilelik sırasında bu maddeleri kullanmak bebeğinize ve size zarar verecektir. Bebeğinizin düşük kilolu doğmasını istemiyorsanız sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı terk etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bebeğinizde solunum yolu hastalıkları, astım ve orta kulak iltihabı olasılığı da artar ve bebeğinizin boyu kısa olur. Özellikle alkol tüketimi ilk aylarda düşük yapmanıza veya bebeğinizde zihinsel ve fiziksel olarak engeller oluşmasını sağlar.

Doğum kontrolü için spiral kullanıyorsanız eğer onu çıkartmalısınız. Hamile kalmayı planlamayı düşündüğünüzde en az iki adet döneminden önce doğum kontrol haplarını da kullanmamalısınız.

Hamilelikte Kilo Kontrolü

Çok kilolu ve zayıf olmak ta hamile kalma şansını azaltan nedenlerdendir.

Hamilelik sürecinde kilonuz düşükse vitaminler, kalsiyum, demir gibi gebeliğin devamı için önemli olan elementler yetersiz kalır ve  bu durumda   bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Buna ek olarak çok zayıf kadınlar da adet düzensizlikleri de görülmektedir. Böyle bir durum hamile kalmayı zorlaştırır.

Hamilelik sürecinde çok kilolu kadınlarda hamilelik sırasında gelişen şeker hastalığı riski yüksektir. Ayrıca tansiyon riski de oluşur. Bu durum hamileliğin son haftalarında sorun yaratır. Vücut ve eklem ağrıları artıp nefes almakta zorluklar yaşanabilir. Fazla kilolu bir haldeyken hamile kaldığınızda hamilelik sırasında rejim yapamayacağınız için hamile kalmadan önce kilo vermek en doğru seçim olacaktır.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?