Safra Kesesi Taş ve Tedavisi

yeSim - 26.05.17 tarihinde yayınlandı.

Safra kesesi taşları safrada yağın kristalleşmesi sonucu oluşur. Gidiş yolunu tıkama tehlikesi vardır. Buradan salınan salgı ile yağlı besinler sindirilebilmektedir. Safra kesesi taşları çok hızlı kilo verdiren diyet uygulayanlarda ortaya çıkar. Bazen kolesterol ilaçları da safra taşına neden olabilir. Çünkü kişinin trigliseriti ( kan yağı) kolesterolü yükseldiğinde bunu düşürmek için ilaç verilir bu ilaç yan etki olarak safra taşı oluşturabilir. Domates, çilek ve ceviz gibi besinleri tüketmek safra taşı olanlar için ideal besinlerdir.

Safra kesesi , özellikle sindirim sırasında safra üretimi, depolanması ve salım fonksiyonu, karaciğer fonksiyonu ile ilişkili olan bir organdır. Safra kendisi birçok farklı madde üreten karaciğer emri altında çalışan bir organdır. Karaciğer sürekli safra üretir ve bu safra kesesinde saklanır. Sindirim sırasında karaciğer daha fazla safra üretir bu safra mesaneden atılır. Bu iki safra kaynağının kombinasyonu sindirim sisteminde yeterli safra sağlamaya yardımcı olur. Safra, yağlı gıdaları işlemek/sindirmek için kullanılır ve bu gıdaların parçalanması için gereklidir. Vücudun normalde çalışan bir safra kesesi olmadan besinleri sindirmesi de mümkündür. Ancak bu durum ağır bir diyet gerektirir.

Safra taşı mesanenin safra bırakmasını engeller ve safra akışını safra kanallarından tamamen engelleyebilir. Kan dolaşımı ve mesane içindeki safra toplanması nedeniyle safra kesesi şişmesine neden olarak bu durum kişide şiddetli karın ağrısına neden olur. Safra taşı oluştuysa halsizlik yorgunluk yüksek ateş ve karın ağrısı ortaya çıkar.

Safra kesesi taşları , karaciğer ve mesane ile sindirim sistemini olumsuz etkiler. Mesane içindeki tıkanıklık hasta için o kadar kötü olmayabilir çünkü safra kısmen sindirim için kullanılabilir. Safra taşları genellikle yüksek seviyede kolestrol ile ilişkilidir. Kolestrol, safra sıvısından ayrılarak sert maddeler haline gelir. Taşlar yeterince büyükse, grup halinde oluşur ve safra salımını engelleyen büyük bir kütle haline gelirler.

Safra Kesesi Taşları ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşları ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşları ve Tedavisi

Safra kesesi taşları genellikle gözle görülür tıkanıklık veya safra kesesi içinde anormallik tanımlanmasında yararlı olan bir görüntüleme testi kullanılarak yapılır. Genellikle, bu bulguları doğrulamak için kan testleri yapılır. Tedavi safra kesesi sorunları ameliyatla çözülür. safra taşlarının tedavisi genellikle cerrahidir. Cerrahi tedavi, insizyona dayalı cerrahi ya da safra yollarının sindirim sistemine girerken açılması yoluyla safra kesesine erişen bir endoskop kullanılarak yapılan cerrahiyi içerir. Safra taşları için bu prosedür, Kapsam, taşların kendisi tarafından uzaklaştırılacağı safra kesesi taşlarının varlığını teşhis etmek için kullanılacaktır. safra taşı cerrahisinde tercih edilir. Bu endoskopi prosedürü genellikle teşhis sırasında kullanılır. Eğer tıkanıklık safra kesesine çok fazla zarar verirse safra kesesi tamamen çıkarılmalıdır. Safra taşı olanların uygulayacağı diyette pancar, salatalık, arpacık, limon suyu, üzüm ve karahindiba besinler idealdir.

Safra kesesi taşları için düşük yağlı bir diyet önerilir.
– Özellikle yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
– Kilo kaybı kademeli olmalıdır. Mesela ayda 2 kg idealdir.
– Her türlü taze meyve ve sebzeyi diyete eklenebilir.
– Et, yumurta sarısı, hayvansal yağ, işlenmiş ve denatüre yiyecek, turşu, yağlı, kızartılmış veya yağlı yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, alkol, kahve ve şeker safra kesesi taşı olanlar için tüketilmesi sakıncalı besinlerdir.

2010 yılından Beri kadın,moda,aile ilişkileri ve diyet üzerine makaleler yazmaktayım.Kadinveaile.net bünyesinde çalışmaktan mutluluk duyuyorum.

Yorumlar (1 Yorum)

    Yillardir safra kesesi taslarindan nasibini almis biri olarak demeliyim ki bizim milletimiz kulaktan dogma haberlere cok inaniyor yok alkol al duser yok zeytin yagi sur gecer demem o ki mutlaka ve mutlakabir uzmana dnismalisiniz yoksa taslar bir turlu dusmuyor.saygilar

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?