Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunulur?

Özgür - 19.07.17 tarihinde yayınlandı.

Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunulur?

Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunulur?: Rahim ağzı dardır ve vajinaya açılmaktadır. Cildinize benzeyen ince bir çeşit doku tabakası ile örtülmüştür. Bu dokuyu oluşturmakta olan hücreler ise sürekli bir şekilde çoğalmaktadırlar. Bu çoğalma unsurunda alt tabakayı oluşturmakta olan hücre tipleri yavaş bir şekilde rahim ağzı üstüne doğru yer değiştirmektedirler. Yine yüzeylere oluşan bu hücreler vajinaya dökülmektelerdir. Bu çoğalma unsurunda bir biçimde değişiklik olduğu zaman anormal hücre tipleri oluşmaktadır. İşte bu hücreler de kansere dönüşebiliyorlar. Eğer anormal hücreler var ise sık bir şekilde ufak basit işlemler ile tedavi altına alınabiliyorlar.

Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunulur?

Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunulur?

Pap-Smear Testi

Pap-Test normal jinekolojik muayene sonucunda yine doktorların ofislerinde yapılabilen basit bir çeşit test olmaktadır. Eğer ki bu testi planlamaktaysanız iki üç gün kadar önceden yine vajinanızı yıkamamalısınız veya vajinal ilaçlar kullanmamalısınız. Bu işlemler hücrelerin kaybolmalarına neden olabiliyorlar. Adet kanaması yaşamıyorsanız bu test iyi sonuçlar vermektedir. Jinekolojik muayeneler esnasında ise yine bu testi yapmak için yine vajinaya rahim ağzını göstermekte olan bir çeşit alet takılır. Hücreleri rahim ağzından alabilmek için pamuk uçlu çubuk veya yine fırçalar kullanılabiliyor. Bu işlem ağrılı olmamaktadır. Hücreler rahim ağzı açıklığının da içerisinden ve yine rahim ağzının dış kısımlarından alınmaktadır. Yine bunlar incelenebilmek üzere laboratuvara gönderilmektedir. Yine laboratuvar normal görülmemekte olan bu hücreleri inceler. Sonuçlar da yine hücrelerin görüntülerine göre değiştirilmektedir.

Pap Smear Ne Kadar Önemli?

Pap-Smear testi yine rahim ağzı kanserlerine dönüşebilecek hücresel değişiklikleri saptamanızı sağlamakta olan en pratik olan en kaliteli yöntem çeşitlerindendir. Bu sayede erken tanı ile kanserden korunabilmek mümkün olabilmektedir. Jinekolojik muayeneler açısından da senede bir sefer doktora görünmeniz önem arz eder. Bu muayene esnasında da yine pap-smear testi yapılmaktadır. Anormal vajinal kanamalar, lekelenmeler veya akıntı durumlarında da yine vakit geçirilmeden direkt olarak doktorunuz ile görüşmelisiniz. Bu bahsi geçen belirtiler çeşitli durumların yolunda gitmediğini göstermektedir. Pap-Test’iniz de anormal çıkmış ise eğer panik yapmanıza gerek yok. Pap-Testr sonuçları yine kadınların birçok azında ilerlemiş kanser çeşitlerini gösterebiliyorlar. Bunlara karşılık genç kadınlarda olan anormal hücreler saptanma oranını yükseltiyor.

Siz değerli üyelerimize bu yazımızda rahim ağzı kanserinden korunma yöntemlerini açıkladık. Lütfen doktorlardan destek almadan ilaç tedavisi uygulamayın.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?