Prematüre Bebek Nedir ? Prematüre Bebek Gelişimi ve Bakımı

HbY - 23.11.17 tarihinde yayınlandı.

Prematüre Bebek Nedir ? Prematüre Bebek Gelişimi ve Bakımı

Günümüz hamileliklerinde  37 hafta ve öncesinde doğan tüm bebekler Prematüre Bebek olarak adlandırılmaktadır. Bu bebeklerin kiloları doğum haftasına göre normalin üzerinde bile olsa yine Prematüre Bebek olarak kabul edilmektedir. Sizlere bu yazımızda Prematüre Bebek Nedir ? Prematüre Bebek Gelişimi ve Bakımı hakkında bir çok bilgi aktaracağız.

Prematüre Bebek Nedir ?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 37 hafta ve öncesinde doğan tüm bebekler Prematüre Bebek olarak adlandırılmaktadır. 28’inci hamilelik haftası veya daha öncesinde doğan prematüre bebekler fiziksel olarak gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için vücut yapıları çok küçük baş yani kafa yapıları da vücutlarında göre büyük görünmektedir. Prematüre bebekler doğumdan hemen sonra küvez denilen özel bir kapalı saydam cam içerisin alınıp gelişimlerini sürdürmeleri sağlanır.

Prematüre Bebek Gelişimi

Yağ dokuları henüz tam olarak gelişimlerini tamamlamadıkları için vücutları saydam bir şekilde görülmekte ve damarları da belirgin bir şekilde açıkça görünmektedir. Prematüre bebeklerin cildi açık sarı tüylerle kaplıdır. Kulakları henüz gelişmediğinden yumuşacık ve tırnakları da parmak uçlarında doğru uzanmamıştır.

Erkek prematüre bebeklerde testisler henüz erkek yumurtalığı denilen torba içerisine inmemiştir.  Prematüre bebeklerde meme uçları oluşmuş ama çevresi belirginleşmemiştir. Prematüre bebekler doğdukları andan itibaren özel bakım ünitelerine alınırlar. Prematüre Bebekler Gelişimlerini özel odada yada özel küvezde toplamda 9 aylarını tamamlayana kadar gelişimlerini sürdürüp doğum haftasını tamamladıklarında da artık yeni doğan bebek statüsüne kavuşurlar.

Prematüre Bebek Sağlığı

Prematüre bebeklerin ağlamaları çok zayıf olur.  Prematüre bebeklerin akciğer, solunum ve merkezi sinir sistemleri tam olarak gelişemediklerinden nefes alma ve benzeri sağlık  sorunları çekebilirler.

Prematüre bebeklerin gelişmesi için anneleri ile psikolojik bağ kurmaları çok önemlidir.  Anne tehlikeli olabileceğinden prematüre bebeğini kucağına alamayacağı durumlarda bile küvozde ten temasında mutlaka bulunmalıdır.  Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre prematüre bebeklerde annenin küvez içerisinde bebeğine her dokunuşundan sonra bebeğin gelişiminde bir hızlanma gözlemlenmiştir.

Prematüre bebeklerde sarılık daha çok görülmektedir.  Bu sarılık hastalığı hem şiddetli hemde uzun sürer. Sarılık tedavisi için prematüre bebeklere sürekli fototerapi uygulanması gerekmektedir.

Prematüre Bebek Bakımı

Prematüre bebeklerde gelişim sağlanamadığı için ciddi görme bozuklukları olabilir. Eğer bu durum zamanında tespit edilemez ve tedavi uygulanmaz ise körlüğe kadar gidebilir. Prematüre bebekler konusunda deneyimli göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Eğer zamanında müdahale edilirse hiç bir görme problemi yaşamadan gelişimini sürdürebilir.

Prematüre bebekler d vitamini eksikliği de görülmektedir. O yüzden bebek doğumdan sonra sürekli D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Kemik gelişimi için bu gereklidir.

Prematüre Bebek Beslenmesi

Prematüre bebekler anne karnında 18’inci haftadan itibaren emme işlemine başlarlar. Prematüre bebekler bu işlevi tam gelişmeden doğdukları için emme istekleri başladığı andan itibaren anne sütünün çekilerek ağzına akıtmadan bardağı bebeğin alt dudağına dayayarak beslenmesi sağlanır. Bu işlemi uzman kişiler yapmalıdır. Yutma becerisi olmayan prematüre bebeklerin ağzından yada burnundan midesine indirilen bir sonda yardımı ile beslenmeleri sağlanır. Prematüre bebeklerde sindirim sistemi de tam gelişmediğinden ağızdan beslenme zararlı olabilmektedir.  Bu gibi durumlarda bebeğin damar yolundan serum verilerek de gelişimi sağlanabilmektedir.

Sizlere bu yazımızda Prematüre Bebek Nedir ? Prematüre Bebek Gelişimi ve Bakımı ve Sağlığı hakkında bilgiler aktardık. Eğer gebelik sürecinin son haftalarında iseniz Gebelikte doğuma hazırlık egzesizleri yaparak sağlıklı bir doğum süreci geçirmenizi kolaylaştırın..

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?