Peltek Konuşma Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

HbY - 22.10.18 tarihinde yayınlandı.

Peltek Konuşma Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Peltek konuşma uzun süren ve çok fazla insanda görülebilen bir konuşma bozukluğudur. Konuşmaya yeni başlayan çocuklarda sıklıkla görülür. Çocuklar genelde b, r, z seslerini çıkarmakta güçlük çekerler. Siz değerli kadinveaile.net üyelerimize bu makalemizde Peltek Konuşma Nedir Nasıl Tedavi Edilir? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Peltek Konuşma Nedir?

Peltek konuşma bireyde konuşma hızını olumsuz etkiler. Konuşmanın yavaş öğrenilmesini sağlar. Pratik yaparak peltek konuşma düzeltilebilir. Peltek konuşma kısmi sağırlık ve işitme sorunlarından kaynaklanabilir. Pelteklik öndeyse dil konurken ön dişlerin arasına kayar. Pelteklik yandaysa sesler tükürükle birlikte karışık çıkar.

Peltek Konuşma Çeşitleri Nelerdir?

Peltek konuşma çeşitli türlerde karşımıza çıkar. Bu türler aşağıda sıralanmıştır;

  • zleştirme pelteğinde jalze yerine zale, jilet yerine zilet denir.
  • sleştirme pelteğinde kişi paşam yerine pasam, şapka yerine sapka der.
  • jleştirme pelteğinde kişi ancak yerine anjak, kucak yerine kujak der.
  • lleştirme pelteğinde ise kişi berber yerine belbel, terlik yerine tellik der.
Peltek Konuşma Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Peltek Konuşma Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Peltek Konuşma Sebepleri Nelerdir?

Peltek konuşma konuşulan dilin özelliğine bağlı olarak değişir. Kişi belli sesleri çıkartmakta zorlanır. Ağız ve diş sağlığı peltek konuşmada önemlidir. Dilin büyük oluşu, alt ve üstteki ön dişlerin olmaması peltek konuşmaya neden olur. Kardeşin doğumunu kıskanan çocuklarda, ağır travma geçiren çocuklarda ve dikkatleri üstüne çekmek isteyen çocuklarda çok sık görülür. İnme ve Parkinson hastalarında, bademcik sorunu olanlarda, kısmi sağırlık yaşayanlarda, yarım damak hastalarında, ön dişlerinin seyrek ve aralıklı olan kişilerde peltek konuşma çok sık görülür.

Peltek Konuşma Nasıl Tedavi Edilir?

Peltek konuşmanın okulla bir ilgisi yoktur. 6 yaşından küçük çocuklar için tedavi gerekmez. Standart bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavisi görülen olaya göre değişir. 15-30 günlük seanslarla peltek konuşma sorunu giderilir. Lazerle dil perdesi alınır. Dil damağın alt bölümüne  bastırılarak yutkunma sağlanır. Konuşurken dilin konumuna dikkat edilir. Konuşma alışkanlığı oluşturup bol egzersiz yapmak gerekir. Ortodonti uzmanı ile görüşüp bu konuda destek almak gerekir. Konuşma terapistleri de peltek konuşmaya çözüm üretir. Pelteklik ağız ve şekil bozukluğundan kaynaklanıyorsa uzman diş hekimine görünmek gerekir.

 

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?