Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar

HbY - 20.03.17 tarihinde yayınlandı.

Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar; Dinimizde geçerli olan bir nikah işlemi yapıldıktan sonra eşler bazı haklara sahip olurlar. Ayrıca her iki tarafın bir takım yükümlülükleri de başlar. Şimdi aşağıda bu yükümlülükleri madde madde ele alarak açıklığa kavuşturacağız..

Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar;

Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar aşağıda madde madde sıralanmıştır.

1-) Mehir

Nikah ile koca karısına mehir vermekle yükümlüdür.  Mehir; nikahta evet diyen kadına koca tarafından verilen bir maldır. Bunu vermek farzdır. Miktarı değil verilmesi önemlidir. En azı on dirhemdir. Buda günümüzdeki hesaplamasıyla mehir miktarı 30 gram gümüş veya onun değeri kadar paradır. En çoğu için bir sınır yoktur. Kocanın mehir olmaya müsait olan ve gönül hoşluğu ile verebileceği her şey geçerlidir. Mehir nikah kıyılırken belirtilmemiş ve hiç konuşulmamış olsa bile yinede kadının onu almaya hakkı vardır.  Mehir vermek kocaya vazife olur.

2-) Nafaka

Nikah akdiyle koca karısının geçimini temin etmekle yükümlü olur. Boşanan bir ailede erkeğin kadının nafakasını temin etmenin; kocanın temel  yükümlülükleri arasında olduğu ap açık işaret edilmiştir.  Nafaka kendi içinde şu temel ihtiyaçları baz alarak hesaplanır

Yiyecek ve içecek

Giyecek, Kadın için zaruri süs ve temizlik maddeleri de bu kısma girer.

Oturulacak ev. Evin mülk olması şart değildir. Kirada olabilir.

Tedavi masraflar ve ilaçlar.

Kadının ihtiyacı varsa ve erkeğinde gücü yetiyorsa hizmetçi.

Günümüzde kadınların temel ihtiyaçlarını görmede yardımcı olacak ev aletleri de bu kısma girer. Evin temel ihtiyaçları şahsa, yere, örfe ve iklimlere göre değişebilir.

Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar
Nikahın Getirdiği Haklar ve Sorumluluklar

3-) Adalet

Şayet birden fazla kadınla evli olan erkek eşlerine eşit muamelede bulunmakla yükümlüdür. Tek eşli evlilikte ise evli olan erkek de hanımının haklarını koruma da adaletli olmalıdır. Erkek kendi nefsini düşünüp hanımını ihmal etmemeli; yemek yemede, giyim kuşamda, sevgi ve saygıda, temizlikte, hal ve hareketlerde kadının da erkek ile aynı haklara sahip olduğu bilinmelidir. Aile reisi çocuklar arasında da adaletli olmak zorundadır. Bu adalet her şeyin eşit olmasın manasında değildir. Bu onların yaşlarına uygun olarak ihtiyaçlarını görmek ve gidermektir. bu ihtiyaç sevgi, ilgi, ikram ve gerekli olan diğer görevlerdir.

4-) Cinsel Yönden Yararlanma imkanı

Nikahı kıyılan bir karı koca artık bir birlerine helal olur. Biri diğerinin bütün vücuduna bakma dokunma ve dinin müsaade ettiği şekilde cinsel ilişki ihtiyacını giderme hakkına sahiptir. Bundan kadın ve erkek kaçamaz. Uygun zaman ve aralıklarla bu hak yerine getirilmelidir. Bununda kendine özel usul ve adabı vardır. Şuda unutulmamalıdır ki cinsel ilişki yönünden bir birinin hakkını zayi eden, helalini sevemeyen, sevmenin inceliklerini bilmeyen , aşkın edebini korumayan aileler ne yapsalar da huzuru bulamazlar.

Bazıları takva adına ciddi hatalar yapmaktadır. Bu kimseler hanımına karşı nazik olmayı, tebessümü, şakalaşmayı erkekliğe, ciddiyete ve takvaya ters görmektedir. Halbuki takvanın asıl amacı hakları güzelce hukukuna uygun şekilde korumaktır.

İnsanın fıtratına konan sevgiyi tanımayan ve onu yerinde kullanamayan, sevmesini bilmeyen, inceli ve nezaketle gönüle giremeyen kısaca hakiki ve mecazi aşktan anlamayan kimse gerçek takva sahibi olamaz.

5-) İtaat

Nikah akdi, itaati gerekli kılar. Bu akidle kurulan yuvada erkek aile reisi, kadın ise onun destekçisidir. Kadının bu reisin haram olmayan emir ve taleplerine gücü nispetinde uyma görevi vardır. Bu  emir ve isteklerin başında kocanın cinsel ihtiyacı da gelir. Sonra namusunu ve edebini muhafaza, evini, malını ve çocuklarını koruma, izinsiz evden dışarı çıkmama istenmeyen kimseleri eve almama gibi görevler gelir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?