Mol Gebeliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Özgür - 31.05.18 tarihinde yayınlandı.

Mol gebeliği halk arasında ‘’üzüm gebeliği’’ şekli ile bilinmektedir. Bu hastalığın asıl sebebi de erken gebelikte plasentanın anormal büyüklük göstermesi ve buna bağlı olarak da, plasentanın rahim içerisinde üzüm tanesi şekli ile oluşumlar göstermesi olarak açıklanabilecektir. Mol gebeliğin iki farklı türü bulunmaktadır. Mol Gebeliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Mol Gebeliğinin Türleri Nelerdir?

Mol gebeliği, iki farklı şekil ile karşımıza çıkabilecektir. Komplet (tam) mol ve parsiyel (kısmi) mol olmak üzere farklı biçimlerde olabilmektedir. Komplet ismi verilen tam mol gebeliğinin, en sık şekilde gözlenen mol biçimi olduğunu söylemek gerekmektedir. Bebeğe dair hiçbir dokunun olmaması ve bununla birlikte de çekirdeksiz yumurtanın spermle döllenmesi durumu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bebek gelişimi bu tür içerisinde olmasa da, plasentanın gelişim gösterebileceği söylenebilir.

Parsiyel yani kısmi gebelik ismi verilen mol gebeliği de, bebeğe ait olan dokular yer almaktadır. Bu durumda da plasentanın anormal bir şekilde büyüyebileceği söylenebilecektir. Normal yumurtanın iki adet spermle döllenmesi sonucunda bu mol gebelik ortaya çıkmaktadır. Normal insan kromozomu 46 iken, bebekte görülen kromozom sayısı 69’dur. Bu durumdan dolayı da bebeğe ait dokular olsa da bebeğin yaşama şansı olmayacaktır.

Mol Gebeliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Mol Gebeliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Mol Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Mol gebelik belirtileri içerisinde, adet gecikmesi görülebilmektedir. Bunun haricinde hamilelik testleri de pozitif olabilecektir. Bulantı ve kusma gibi durumlar hastada sıklıkla görülebilen belirtiler içerisinde yer almaktadır.
Kimi zaman da üzüm tanesine benzeyen parça düşürme şikayeti ile birlikte, doktora başvurulduğu da olabilmektedir.

Mol Gebeliği Tedavisi

Farklı nedenlerden dolayı oluşabilen bu hastalığın, belirtilerinden sonra doktora başvurulması büyük önem taşımaktadır. Kişinin psikolojisini en üst düzeyde tutması da tedavi yönteminin bir parçası olarak yer almaktadır. Cerrahi müdahale sayesinde, hastalıktan kurtulmak mümkün olabilecektir. Mol gebelik yaşanan dönemlerde, müdahale ile birlikte plasenta rahim içerisinden çıkarılmaktadır. Bunun için de rahim ağzının genişletilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. İşinde en iyi olan doktorların bu işlemde tercih edilmesi gerekecektir. kişinin eski sağlığına kavuşması da, doktor önerileri ışığında daha hızlı bir şekilde tamamlanabilecektir. Bu sayede mol gebelik durumundan kurtulmak mümkün olmaktadır.

Bir önceki konularımızdan olan düşük nedir? Makalemizi de okumanızı öneriyoruz.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?