Menenjit Nedir? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

HbY - 15.10.18 tarihinde yayınlandı.

Menenjit Nedir? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit nedir?  Beyin zarının iltihap kapması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Menenjit bir enfeksiyon hastalığı olup ölümcül bir hastalıktır.  Virüs, bakteri ve mikropların neden olduğu bir hastalıktır. Sinsi gelişen bir hastalık olup erken teşhis oldukça önemlidir. Siz değerli kadinveaile.net üyelerine bu yazımızda ölümcül hastalıklardan biri olan Menenjit hastalığı için Menenjit Nedir? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Menenjit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Menenjit hastalarında ateş yükselmesi ve mide bulantısı çok sık ortaya çıkar. Hasta kusmaya başlar. Boyun bölgesi sertleşir. Baş ağrısı çeker. İştahsızlık buna bağlı kilo kayıpları yaşanır. Hasta havale geçirebilir. Işığa olan hassasiyet artar. Aşırı uyarılma isteği oluşur. Dikkatini toparlayamaz ve konsantrasyon bozukluğu yaşar. Şuur bulanıklığı çok sık görülür. Cilt çürür ve morarmaya başlar. Eklem ve kas bölgesinde şiddetli ağrılar görülür. Vücutta döküntü ve lekeler oluşur.

 

Menenjit Hastalığı Neden Olur?

Menenjit hastalığına bakteri ve virüsler neden olur. Kafa bölgesine yaşanan travmalar, toplu taşıma araçlarında uzun süre kalmak, alerjik ilaçlar, mantar, kimyasal tahriş, öksürme ve hapşırma ile hastalık bulaşır.  Hastalık bebeklerde, dalağı iyi çalışmayan kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf olan ve hiv virüsü taşıyan kişilerde çok sık görülür.

 

Menenjit Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Menenjit için hastanede enfeksiyon doktoruna gitmelisiniz. Antibiyotik ve kortizon ilaçları ile tedavi edilir. Virüs kaynaklı menenjit için ilaç tedavisi uygulanamaz. Bakteri kaynaklı menenjit durumunda hasta hastaneye kaldırılır. İlaçla tedavi edilir. Hastanın beyin omirilik sıvısı alınarak takibi sağlanır.

 

Menenjit Hastalığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Menenjit hastaları yatakta bol bol istirahat yapmalıdır. Bol sıvı almalı, düzenli uyku çekmelidir. Düzenli ve dengeli beslenmesi gerekir. Koruyucu aşı ile korunmak mümkündür. Aşı sağlık ocağında ücretsiz bir şekilde yapılır. Temizliğe özen göstermek bu süreçte çok önemlidir.

Menenjit Nedir? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit Nedir? Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Öncelikle Menenjit Aşısı bir diğer adıyla meningokok aşısı olarak adlandırılmaktadır. İnternet kullanıcılarının çoğu Menenjit aşısının ne kadar ücret ile yapıldığını merak edip sık sık Menenjit Aşısı Fiyatı hakkında aramalar yapmaktadır. Bilinmelidir ki Meningokok yani Menenjit Aşısı 160 liradır. Sağlık bakanlığı konuyla ilgili tüm hastane ve Aile Sağlık Merkezlerini yetkilendirmiş ve dileyen her bireye 160 liralık bir ücret karşılığında Meningokok yani Menenjit Aşısı yaptırılmasını sağlamıştır. Dileyen olursa en yakın sağlık kuruluşundan konuyla ilgili detaylı bilgi alabilir. Yalnız bilinmelidir ki Meningokok menenjit’in bir çeşidi olup ikisi de aynı aşı değildir.

Şimdi gelelim asıl soruya, Menenjit aşısı ne zaman yapılır:

Menenjit aşısı 9’uncu aydan itibaren 9 ile 23 aylık bebeklerde yani 1 ile 2 yaş arası bebeklerde 3’er aylık arayla iki doz, 2 ile 4 yaş arası çocuklarda 4 ile 8 hafta arasında 3’er  olarak yapılmaktadır. Ülkemizde 3 çeşit menenjit aşısı olduğu için bu süreler yaş ve çeşide göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sürenin tespitini doktorunuz yapacaktır.

 

 

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?