Kürtaj Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Özgür - 11.10.18 tarihinde yayınlandı.

Kürtaj Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Kürtaj kendi isteğiniz ya da tıbbi nedenlerle gebeliği sonlandırma yöntemine verilen isimdir. Aynı zamanda kürtaj tedavi amaçlı ve biyopsi içinde uygulanabilir. Kanunen 10 haftalık gebeliğe kadar kürtaj yöntemi resmi olarak yapılabilir. Hamile olan kişi eğer bekarsa ve reşitse yalnızca kendi isteği ile gebeliği sonlandırabilir; evli ise bu durumda eşinin onayı da gerekmektedir.Kürtaj Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Kürtaj Öncesi Muayene

Eğer kürtaj olmak istiyorsanız öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Muayene esnasında gebeliğin varlığı kesinleştirilir ve aynı zamanda süreci belirlenir. Kürtaj olmaya engel olacak hastalığın ya da sağlık probleminin olup olmadığı da sorulur.

Kürtaj İçin Nasıl Hazırlık Yapılır?

Kürtaja karar verme, psikolojik olarak yardım alınması gereken bir dönem olabilir. Yalnızca 10 haftalık gebeliğe kadar olan zamanda kürtaj yaptırabilirsiniz.

Gebelik sonlandırma işlemi için devlet hastanelerini ya da özel hastaneleri tercih edebilirsiniz. Kürtaj hakkında Sağlık Kuruluşlarından bilgi alabilir ve en güvendiğiniz yerde işlemi yaptırabilirsiniz. Gebeliğiniz 10 haftalık olana dek resmi yasalar ile bu gebeliği sonlandırabilirsiniz.

Kürtaj Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Kürtaj Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Kürtaj yaptıracağınız gün yanınızda güvenebileceğiniz bir kişinin olması size yardımcı olması açısından iyi fikir olabilir.

Kadın doğum uzmanı ile kürtajın genel anestezi altında mı yoksa lokal anestezi mi olacağını belirlemelisiniz. Eğer bebeğiniz varsa ve emziriyorsanız o halde lokal anesteziyi tercih edebilirsiniz. Daha önce doğum yapmamış kişilere genellikle genel anestezi önerilmektedir. Aynı şekilde sezeryan ameliyatı ile bebek dünyaya getirmiş annelerde genel anestezi altında kürtaj yapılmaktadır. Tabi ki bu karar doktordan doktora veya hastaneden hastaneye göre değişiklik göstermektedir. En doğru bilgiyi öğrenmek için doktorunuzla kafanızda ki soruları paylaşmalısınız.

Eğer doktorunuzla genel anesteziye karar verdiyseniz öncesinde 6 saat yemek yememiş olmanız ve su içmemeniz gereklidir. Zaten doktorunuz kürtaj tarihini belirlerken size bu bilgileri verecektir. Aynı zamanda anestezi uzmanından randevu alıp size sigara kullanıyor musunuz? gibi bazı soruları yöneltecektir.

Operasyon öncesinde size bir form verilerek doldurmanız ve imzalamanız istenebilir. Bu detayları doğru bir şekilde tamamlamalı ve verilen formu muhakkak okuyarak imza atmalısınız.

Genel anestezi ile tamamen uyutulup herhangi bir ağrı hissinin önüne geçilirken, lokal anestezi de ise rahim ağzının her iki kısmına anestezik bir ilaç enjekte edilir. Fakat kürtaj esnasında vakumlama yöntemi tercih edildiğinden hafif bir ağrı ya da rahatsızlık hissi oluşabilir.

Kürtaj yapıldığı gün kanamanız olabileceği, yorgun düşebileceğiniz ve psikolojik olarak kendinizi kötü hissedebileceğiniz için işlem öncesi ve sonrası herhangi bir plan yapmayın. Günü yalnızca dinlenerek geçirin.

Genel anestezi gün içerisinde uyku yaptığı için operasyonun yapıldığı gün araç kullanmanız önerilmez.

Operasyon öncesinde yanınızda temiz ve rahat kıyafet bulundurmalı, kürtaj sonrası kanama olacağı için çantanıza ped koymayı unutmayınız.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?