Kürtaj Nedir Nasıl Yapılır?

Özgür - 24.09.18 tarihinde yayınlandı.

Kürtaj Nedir Nasıl Yapılır?

Rahim içerisinde ki istenmeyen gebeliği sonlandırma işlemine tıp dilinde dilatasyon yani kürtaj adı verilmektedir. Kürtaj kişinin isteği ya da tıbbi olarak bir rahatsızlık sonucunda yapılabilmektedir. Kelime anlamı kazımak olan kürtaj rahim içinin kazınması anlamına gelmektedir.

Kürtaj Nedir Nasıl Yapılır?

  • Jinekolojik sebepler ile yapılan kürtaj;
  • İstenmeyen gebelikleri sonlandırmada,
  • Anne karnında ölen fetüsün tahliyesinde,
  • Aşırı adet kanaması durumlarında hem teşhis hem tedavisin de,
  • Rahim duvarı kalınlaşmasında,
  • Rahim içinde sıvı birikiminde,

Rahim içerisinde tespit edilen kitle nedeniyle kürtaj işlemi yapılabilmektedir.

Eğer kürtaj normal seyrinde gitmeyen gebeliklerde ve istenmeyen gebeliklerde yapılan bir işlemse buna tıbbi tahliye adı verilmektedir. Aynı zamanda küretaj, gebelik terminasyonu ve dilatasyon gibi isimlerde verilmektedir.

Kürtaj işlemi yasal mı? Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabilir?

Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı kürtaj yapılması 1983 yılında çıkan kanunla onaylanmıştır. Kürtaj 10.haftaya kadar olan gebeliklerde yapılabilmektedir. Kürtaj yaptırmak isteyen kişi bekarsa ve 18 yaşının üzerindeyse kendi rızası ve imzası ile kürtaj yaptırabilir. Fakat resmi nikahlı biriyse eşinin de rızası gerekmektedir.

Kürtaj öncesi neler yapılmalıdır?

Hamilelik sürecini belirlemek amacıyla en yakın hastaneye giderek Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına muayene olmalısınız. Ultrasonografi ile gebeliğin varlığı ve kaç haftalık olduğu kesinleştirilmektedir. Bu sırada kürtaja engel olacak bir hastalığın olup olmadığı da tespit edilir.
Genel ya da lokal anestezi ile yapılabilen kürtaj kişinin doğum yapmış ya da yapmamış olmasına göre değişiklik göstermektedir. Kürtaj için verilen tarihte hastaneye gitmeli ve yanınızda temiz çamaşır, ped gibi gerekli malzemeleri bulundurmalısınız. Yanınızda bir kişinin olması da işlem sonrası yaşayacağınız anestezi etkisi nedeniyle daha iyi olacaktır. Aynı zamanda psikolojik olarak da fetüs aldırma sorun yaratmaktadır.

Kürtaj Nedir Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nedir Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunu belirtelim ki, kürtaj cerrahi bir müdahaledir ve Kadın Doğum Uzmanı tarafından steril koşullar altında yapılmalıdır. Günümüzde kürtaj yöntemi vakum aspirasyon ile gerçekleştirilmektedir.
Kürtaj için hastaya anestezi verilir ve vajina ile rahim ağzı özel bir solüsyon ile dezenfekte edilir. Bu işleme ultrason eşliğinde başlanır. Hasta bu işlemler sırasında jinekolojik muayene yapılan masaya yatırılır. Eğer genel anestezi yapılacaksa öncelikle anestezi uzmanı ile görüştürülür ve hasta bilgilendirilir. Genel anestezi de damar yolu açılır ve hasta ameliyat koşullarına alınır. Ardından hastaya damar yolundan anestezik bir ilaç enjekte edilerek uyuması sağlanır.
Spekulm ismi verilen alet ile vajen açılır ve bu sayede rahim ağzı görünür hale gelir. Yukarıda belirttiğimiz gibi özel antiseptik solüsyonla temizliği sağlanır. Teneculm ismi verilen bir diğer alet ile rahim ağzı çekilir ve bu sayede rahim düz bir hale gelir.
Rahim ağzı buji denilen düz çubuklar ile uygun bir şekilde genişletilir ve vakum enjektör ile gebelik aspire edilir. Hastaya ağrı kesici yapılarak uyanması sağlanır. Bu işlemlerin tümü yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?