Kolon Kanseri Nedenleri ve Önleme Yolları

HbY - 01.05.17 tarihinde yayınlandı.

Kolon kanseri nedeni araştırıldığında başlıca nedenlerinden biri yediğimiz besinler olduğu ortaya çıkar. Gıdalarda özellikle işlenmiş gıdalarda bulunan bazı maddeler kanserojendir. Heterosiklik aminler, et, tavuk ve balıklarda barbekü, kızartma veya ızgara gibi yöntemlerle yüksek sıcaklıklarda pişirildiklerinde bu tür bileşikler vücuda alınmış olur. Polisiklikaromatik hidrokarbon olarak adlandırılan bir başka kanserojen, yiyecek açık ateşte pişirildiğinde veya tütsülendiğinde oluşur. Kanserojen gıdaya maruz kalmaktan kaçınma veya en aza indirme, kolon kanserini önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kolorektal kanseri önlemek ve mücadele etmek için uygun besleyici bir diyet bulunması gereklidir.

Kolon Kanserini Önlemenin Yolları

Kolon kanseri, vücudun gıdayı sindirme ve besinleri emme yeteneğini çok kötü  etkiler. Bu durum, zaman içinde kişinin ağır derecede malnutrisyona neden olabilir. Yine bu durum kişiyi zayıf hissettirir ve kişinin kolon kanseri tedavisine toleransını etkiler. Kolon kanseri hastası için diyet, hastanın tedaviyi tolere etmesini, malnütrisyonu önlemesini ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmesini sağlayacak bir diyet olmalıdır.Kolon kanserinin diyet semptomuna ve kişinin rahatlığına göre olmalıdır.

Diyetten/ beslenme programınızdan kafein ve alkollü içecekleri çıkarın.

Fındık, tohum, çiğ meyve ve sebzeleri sindirmekten kaçının; çünkü bu besinleri sindirmeniz zor olacaktır. Evet bir çok mineral vitamin ve protein kaynağı olabilen bu besinlerin yararları yanında verdiği zararlar hesaplandığında kolon kanseri neticesi bile tüm yararları göz ardı etmeye yeterlidir. Kolon kanseri olmak istemiyorsanız pişmiş veya haşlanmış tavuk, krakerler vb. baharatlı olmayan yumuşak besinleri yemeyi deneyin. Hasta kabızlık çekiyorsa eritme suyu ve az miktarda kafeinli içecek gibi bol sıvı tüketebilir ve yulaf ezmesi, çiğ meyve ve sebze gibi lif bakımından zengin yiyecekler tüketebilir. Hastanın ishali varsa berrak sıvılar içirmek gerekir ve az yağlı ve düşük lifli yiyecekler yedirilmelidir. Güçlü baharatlar ve kafein içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.Şişkinlikten kaçınmak için hastanın brokoli, lahana, yumurta gibi turpgil gıdalar içermeyen bir diyet almalıdır; Sarımsak, soğan vs. Fruktoz ve sorbitol içeren yiyeceklerden kaçının.Sindirimi kolay sosa batırılmış yumuşak ve kremsi gıdalar yiyin.

Kolon Kanseri Nedenleri ve Önleme Yolları
Kolon Kanseri Nedenleri ve Önleme Yolları

Sağlıklı bir Diyet Kolon Kanserini Önleyebilir

Kolon kanserinden kurtulanlarda yiyecekler sindirim için daha fazla zaman alır ve bazı yiyecekler bağırsak hareketlerini bozabilir. Kişinin sık sık tuvalete gitmesi gerekebilir ve eğer kişi kolostomi olmuşsa bağırsağın normalleşmesi birkaç ay sürecektir. Bazı gıdalar, kolon kanseri hastalarında tedaviden sonra gaz oluşumuna neden olabilir. Kişi gıda maddelerinin uygunluğunu derinlemesine araştırmalıdır. Hastanın Kolon kanserinden sonra yiyeceklerine ve içtiği şeylere dikkat etmesi gerekir.

Kolon Kanserini Önleyen Gıdalar

  • Elma, muz, kavun ve çilek gibi meyveleri tüketin.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, havuçlar, kuşkonmaz gibi sebzeleri tüketin.
  • Özlü içecekler ve alkollü içeceklerden kaçının
  • Yağlı yiyeceklerden kaçının
  • Soğan, lahana ve Brüksel lahanasından kaçının
  • Düşük kalorili yiyecekler yiyin
  • Tam tahıllı ekmek, makarna, tahıl ürünleri gibi ürünlerden daha fazla tahıl yiyin.
  • Omega -3 yağ asitleri açısından zengin balık tüketin.
  • Pişirme için zeytinyağı veya bitkisel yağ kullanın.
  • Her gün 8-12 bardak su tüketin.
Kolon Kanseri Tedavisinde Diyet

Kolon kanseri tedavisi mide bulantısı, kusma, ishal gibi birçok yan etkilere neden olur ve kişiyi hasta hissettirir. Hastalar, kolon kanseri tedavisi altındayken belirli gıdalardan kaçınmalıdır. Kızarmış yiyecek, kırmızı et, süt ürünleri, paketlenmiş, işlenmiş ve konserve gıdalar gibi doymuş yağ ve sodyum içeren yiyeceklerin kullanımını kısıtlamak gerekir. Bulantı sorununu hafifletmek için oda sıcaklığında yavaş ve küçük lokmalar tüketmek gerekir. Sadece hastaların değil sağlıklı insanların da bunu yapması gerekir.Hasta kemoterapi sonucu ağızda tat değişikliğinden şikayet ederse limonata gibi ekşi veya tartlı gıdalar tadabilir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?