Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Özgür - 05.09.18 tarihinde yayınlandı.

Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Kolesterol diyeti kalp damarlarını tıkayan kolesterolü azaltan özellikle de kötü kolesterol LDL yoğunluğunu düşüren bir diyettir. Yüksek kolesterol düzeyi gereksiz atıştırmalar ve oburluğun bir sonucudur, her şeyin azı karar çoğu zarar ata sözünü destekler şekilde, strese bağlı olarak ya da psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak kendini aşırı yemeğe adayan insanlarda kolesterol hastalığı aşırı yemek yemeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kolesterol diyeti bu sorunu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Böbrek yetmezliği, diyabet mellitus, hipo tiroid ve karaciğer hastalıkları gibi hastalıkların insidansı da yüksek kolesterol düzeylerine neden olur. Kalıtım faktörleri, aşırı iş yoğunluğu ve stres kolesterolü yükseltmede etkili faktörlerdir. Obezite ve alkol alım sonuçlarındaki artış, kolesterol düzeylerini artırır. Yeterli miktarda diyet lifi almış düşük yağlı bir diyetin kolesterolü düşürmede yararlı olduğunu kanıtlanmıştır. Margarin, tereyağı, domuz yağı ve doymuş yağların alımını azaltmak kolesterolle mücadelede çok önemlidir.

Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Diyet Kolesterol Sorununu Çözmek için Gereklidir

Diyet yapmaya başlayın ve yemek listenizden trans yağları çıkarın. Üç öğün yemekle karşılaştırıldığında altı sefer ama azar azar yemek çok daha sağlıklıdır. Tabi bu alışkanlığa bir de şunu eklemek gerekir. Akşam 19.00 dan sonra yemek ve atıştırma kesinlikle kesilmelidir. Leptin denen bir hormonun yağları damarlardan süpürmekle görevli olması ve bu hormonun çok ve uzun süre aç kaldığınızda yani gece uyurken devreye girdiğini bilmek sizi rahatlatacaktır. Bu bilgi ile hareket ederek gece atıştırmalarını kesin. Diyette sebze, meyve, tahıl ve hububat alımını artırın. Diyetteki kolin, inositol ve piridoksin (buğday tohumu) kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Serbest radikal hasarının önlenmesinde etkili bir antioksidan olduğundan, filizlenmiş taneler, ayçiçeği ve aspir tohumları ve tahıllar gibi gıdalardaki E vitamini de kolesterolü düşürmede etkilidir. Omega 3 yağ asitleri, kardiyovasküler etkileri olan balıklarda gerekli yağ asitleridir. Kötü kolesterolü düşürmek ve HDL iyi kolesterol düzeylerinde belirgin şekilde arttırmak temel amaçtır. Bu nedenle katı yağlara veda edin ve lifli besinlerle beslenin. Besinleriniz organik olursa kolesterol diyeti tam olarak uygulanmış olacaktır. Sağlıklı düşük yağlı diyet de yüksek tansiyonun azaltılmasında yardımcı olur. Diyet lifinin artmasına ilaveten, tuz gibi besinler kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bu nedenle almanız tavsiye edilmez.

Araştırmalar, fıstık tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki olumlu ilişkiyi ortaya koyuyor. Yaklaşık bir avuç ​​fındık kabul edilebilir bir ölçüdür. Fındıklar ve fıstıklar Enerji yoğunluğu ve kalori düzeylerini arttırırlar. Bakliyat, çam fıstığı, ceviz, antepfıstığı, badem ve fıstık faydalıdır. Stanoller veya bitki sterolleri, kolsterolü düşürmede son derecede etkilidir. Soya ürünleri, HDL düzeylerini yükseltmeye ve kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?