Kıskançlık Nedir ? Kıskançlık Hastalığı, Aşkta Kıskançlık

HbY - 27.03.17 tarihinde yayınlandı.

Kıskançlık genel olarak 2 kişi arasında olan birinin diğerini olaylardan yada insanlardan sakınması durumudur. Kıskançlığın bir çok çeşidi vardır. Meşru olan kıskançlık, kendisine ait özel ve mahrem bir şeyi koruma altına almak ve onu kimse ile paylaşmamaktır. Ailede kıskançlık, kendisine emanet edilen bir kadını şer-i şerifin ön gördüğü çerçeve de muhafaza etme gayreti içerisine girmektir.

Kıskançlık Nedir ?

Kıskançlık harama giden yolu tıkamaktır. Kadını yada erkeği ateşe düşmekten korumaktır. Nefsi, edep ve emniyet dairesinde tutmaktır. Namusa gelecek tehlikeyi sezmek ve önceden tedbir almaktır.

Kıskançlık  nikahında ve sorumluluğunda olan bir kadının şerefini zedeleyecek ve namusunu kirletecek, edebini zayi edecek ve kendisini utandıracak hallerden onu korumaktır. Kısaca kadını haramdan, haramı da kadından uzak tutmaktır. Aynı şey erkek için de geçerlidir. Aynı zaman da buna koruma gayreti de diyebiliriz.

Kıskançlık Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur

Kıskançlık yerine göre farz yerine göre de aşırıya kaçıldığında  haramdır. Ayrıca tip biliminde de bir hastalıktır. Kıskançlık yerinde, gereğinde ve ayarında olursa, tehlikelere karşı emniyet olur. Kadın, kendisini koruyan ve kıskanan kocasını takdir eder, ona güvenir.

Sebepsiz, gereksiz, delilsiz ve boş vesveseden kaynaklanan kıskançlığın sonu ise afettir. Kadını erkeğinden, erkeği ise kadınından soğutur. Yuvanın tadını bozar. Buna da çok dikkat edilmelidir.

Kıskançlık Nasıl Oluşur?

Halk arasında othello sendromu yada othello hastalığı olarak da bilinen aşırı kıskançlık sonucu beynin psikolojikmen çöküşünün sonucunda önüne geçilmeyecek olaylarla karşılaştırır insanı. Bu Othello Sendromu ismini Shakespeare’nin aynı isimle yayımlanan romanından almaktadır. Aşırı kıskançlık sonucu oluşan bu sendromda kişi kendine hakim olamaz, hükmedemez. Kıskanan kişide aldatılma korkusu bilinç altına yerleşip kişinin ruhen çöküntüsüne ve psikolojisinin çökmesine sebebiyet verir. Bu tür durumlarda mutlaka uzmanlardan yardım almanızı şiddetle öneriyoruz. Çünkü eğer çok geç kalırsak sonuna katlanamayacağımız çilelerle boğuşmak zorunda kalırız.

Othello Sendromu, Kıskançlık hastalığının belirtileri arasında aşırı derece de aldatılma korkusu, Saldırganlık ve şiddet eğilimi, karşısında kini herkesten ve her şeyden kıskanarak baskı altına alma çabası yer almaktadır.

Kıskançlık hem kadında hem kocada olur. Ama daha çok kocadan beklenir. Çünkü evin, yuvanın, namusun ve malın sorumlusu bi bakıma bekçisi kocadır. Kadını kıskanmamak , onun namusunu korumamak, kendisini haram işlerden sakındırmamak haramdır.  Kadının kocasından başka birine bu imkanı vermesi de haramdır.

Kıskançlık edebince olmalıdır, aşırıya kaçırılmamalıdır.

Kıskançlık Nedir ? Kıskançlık Hastalığı, Aşkta Kıskançlık
Kıskançlık Nedir ? Kıskançlık Hastalığı, Aşkta Kıskançlık

Aşkta Kıskançlık

Kadın veya erkeğin aklından kötü bir iş yapmak geçebilir. Kötü bir iş dille söylenmez veya bizzat işlenmezse günah yazılmaz. Hatta kişi içinden geçen kötü hislere ve vesveselere uymadığı için sevap bile kazanır. Kadın hiç günah işlemeyecek, kusuru olmayacak demek doğru değildir. Çünkü dünya da hatasız, günahsız ve kusursuz insan yoktur.

Bir kadın helal ile haramın ne olduğunu biliyorsa ve bunlara uymaktan kaçınıyorsa erkeğine baş kaldırmıyor ve onun hak olan bütün arzularını elinden geldiğinde yerine getiriyorsa bu kadın için şüpheye düşmeye gerek yoktur. Aşırı kıskançlık yapmak yersizdir. Yerine olan kıskançlık ise gereklidir. Bu ayrıca övülmüş bir tavırdır. İffetli ve namusunu seven erkek yada kadın haklı olarak kıskançlık göstermelidir eşine. Kadının zaruri bir durum yokken erkeklerin çoğunlukla bulunduğu yere girmesine ve sokaklarda gezilmesine izin verilmemelidir. Bu kıskançık değil olması gereken şeydir.

Sizlere bu makalemizde Kıskançlık Nedir ? Kıskançlık Hastalığı, Aşkta Kıskançlık gibi bilgi sahibi olunması gereken konularda yardımcı olmaya çalıştık.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?