Ketojenik Diyet Nedir?

Özgür - 27.02.17 tarihinde yayınlandı.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir? ; Ketojenik diyet Fransız doktorlar Guelpa ve Marie’nin kullanımıyla 1911 yılında medikal literatüre adını yazdırmıştır. Ketojenik diyet ilk olarak 1921 yılında Amerika’da Mayo Kliniği’nde; 1g/kg/gün protein, 10-15 g/kg/gün karbonhidrat ile geriye kalan enerjinin yağlardan karşılanması olacak biçimde planlanmıştır. 1930’lu yıllara değin yaygın bir şekilde kullanılan diyet, 1938’de difenilhidantoinin kullanılmaya başlamasıyla popülaritesini yitirmiştir. 1990’lı yıllarda ketojenik diyet Charlie’nin hikayesi ile bir kez gündeme oturmuştur ve yeniden uygulanmaya başlamıştır. 1993 yılında İngiltere’de gösterilen “First do no harm” filmi diyetin popülaritesini bir kez daha artırmıştır.

ketojenik-diyet-nedir

Peki Nedir Bu Ketojenik Diyet?

Karbonhidratın gereğinden az, proteinin yeteri kadar olduğu yağın içeriği ise gereğinden fazla olduğu diyetlere ketojenik diyet denilmektedir. Diğer bir ifadeyle karbonhidrat miktarının az olmasından dolayı bir müddet sonra kanda keton cisimciklerinin artışına neden olan diyet biçimidir. Bu diyetin amacı yağ asitlerinin karaciğer yoluyla eksik oksidasyonu ile keton cisimciklerinin kan ya da idrarda toplanmasını sağlamaktır.

Ketojenik Diyetin Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Ketojenik diyet epilepsi hastalarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Epileptik hastalarda bu diyetle nöbetler kontrol altına alınmaktadır. Ayrıca; absans, miyoklonik, atopik, jeneralize tonik- klonik, Lennox-Gestout sendromunda kullanılmaktadır.
Bir yaş altındaki çocuklarda ketosiz ve kan şeker düzeyini saptamadaki zorluklar nedeniyle ketojenik diyet uygulanmamalıdır. İlaçlarla nöbet kontrolünün sağlanamadığı hastalarda son çare olarak düşünülmelidir.

Faydaları

Günlük enerji ihtiyacı bu diyetle karşılanmaktadır. Beyin ve organların çalışması için bu enerji gereklidir. Beyin enerjisini yağ ve glikozlardan ortaya çıkan keton cisimciklerinden almaktadır. Beynin enerji üretmek glikozu yakıt olarak kullanmaktadır. Diğer önemli yakıt kaynağını ise ketonlar oluşturmaktadır. Ketonlar; yağ ya da yağ içeren gıdaların metabolizma olmasıyla oluşur.

Zararları

Su ile elektrolit dengesinde bozulmalara yol açmaktadır. Osteoporosize neden olmaktadır. Hiperürisemi ile guta benzer belirtiler bu diyetle ortaya çıkabilir. Böbrek taşı oluşumna neden olabilir. Kalp ve damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Kabızlığa sebep olma ihtimali çok yüksektir.

Ketojenik diyet zayıflatıyor mu?

Ketojenik diyet, karbonhidratın çok az alınması nedeniyle vücudun yağları yakma sürecini hızlandırmaktadır. Ancak bu diyet her zaman için son olarak kullanılmalıdır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?