Kekemelik Nedir? Kekemelik Nasıl Geçer?

HbY - 22.09.18 tarihinde yayınlandı.

Kekemelik Nedir? Kekemelik Nasıl Geçer?

Kekemelik; konuşurken kelimeleri bir bütün halinde değilde parça parça olarak zorunlu bir şekilde konuşma türüdür. Kimi insanlarda kalıcı olmakla beraber kimi insanlarda da bazı tedavi yöntemleri sonucu iyileştirilebilmektedir. Günümüzde bazı insanlar günlük hayatta normal konuşabilmekte iken heyecan, korku yada benzeri durumlarda da konuşurken kelimeleri yutabilmek de yada söylemekte güçlük çekmektedirler. Siz değerli üyelerimize kadinveaile.net olarak bu makalemizde Kekemelik Nedir? Kekemelik Nasıl Geçer? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

 

Kekemelik Nedir?

Kekemelik sessiz duraklama, ses üretememe ve istemsiz tekrar olarak ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur. Kekemelikte konuşmanın akıcılığı bozulur. Akıcı konuşma için gerekli olan motor dizilerinin seçilmesinde güçlük yaşanır. Sözlü iletişim becerisini olumsuz etkiler. Kekemelik kişinin sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olur.  Kekemelik erkeklerde 4 kat fazla görülür. Çocukluk çağında yaygın olan rahatsızlık, okul öncesi çağda her 100 çocuktan 5 inde görülür.

Kekemelik Sebepleri Nelerdir?

Kekemelik sebepleri kesin olarak bilinmez. Yapılan araştırmalar genetik ve psikolojik etkenlerin etkili olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Korku ve stres kaynaklı ortaya çıkar. Aşırı titiz ve korumacı aile yaklaşımları çocuklarda kekemelik görülmesini tetikler. Düşünme hızının konuşma hızından hızlı olması kekemeliği ortaya çıkartır. Çocukların ağız yapısında meydana gelen bozukluklarda kekemeliğe neden olur.

Kekemelik Neden Olur?

Kekemelik baskı ve stres altında yaşayan bireylerde çok sık görülür. Titiz ve kontrolcü bir çevrede yaşayan kişilerde çok sık görülür. Şiddetli korku durumları yaşayan kişilerde, ailevi sorunları olanlarda ve genetik olarak yatkınlık gösteren kişiler yüksek risk içerir.

Kekemelik İçin Okunan Dualar Nelerdir? Kekemelik Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kekemelik İçin Okunan Dualar Nelerdir? Kekemelik Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kekemelik Nasıl Geçer?

Kekemeliğin tedavi yöntemleri; kekemeliği önlemek için konuşmayı akıcı hale getirme çalışmaları yapılır. Nefes alıp verme kontrol edilir. Konuşmanın düşük kas gerilimi ile yapılması sağlanır. Kekemeye bu süreçte tavsiye vermek yersizdir. Kekeme üzerinde baskı oluşturmak kekemelik durumunu arttırır. Kekeme ile göz teması kurmaktan kaçının. Korkular varsa giderilir. Kekemelik yöntemi kişiden kişiye değişir. Kişiye doğal konuşma üslubu uygulanır. Kişinin konuşması kontrol altına alınmaya çalışılır. Kekemeliği ortaya koyan kelimeler üzerine yoğunlaşır. Kekemelik durumu kontrol altına alınmaya çalışılır. Bol bol kitap okumak konuşma akışını güçlendirdiği için kekeme olan kişilere kitap okumaları da tavsiye edilir.

Kekemelik İçin Okunan Dualar

Taha suresinin 27’inci ayet-i kekemelik çeken, konuşmakta zorlanan kişiye, 7 gün boyunca 21 defa her birinin başında Besmele-i şerif olmak kaydıyla okunur. Kişi hem kendisi okuyabilir hemde abdestli biri tarafından da karşısında durarak okunabilir.

Okunuşu: “Bismillâhirrahmânirrahîm,  Vahlul ukdeten min lisânî.”.

Meali;  “Allah’ım dilimden şu bağı çöz.”, “Dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü anlasınlar.”

Daha etkili olabilmesi için Taha suresi 25-26-27 ve 28’inci ayetlerin tamamının okunması önerilmektedir. Bu ayetler aşağıda verilmiştir;

Bismillâhirrahmânirrahîm

  • 25 Kale rabbişrah lı sadrı
  • 26 Ve yessir lı emrı
  •  27 Vahlül ukdetem mil lisan
  • 28 Yefkahu kavlı

Mealleri ise şu şekildedir;

Bismillâhirrahmânirrahîm

  • 25 (Musa A.S): “Rabbim benim göğsümü şerhet (yar, aç).” dedi.
  • 26 Ve Kolaylaştır işimi
  • 27 Ve dilimden düğümü (peltekliği) çöz.
  • 28 Sözlerimi idrak etsinler.

Bu duayı hem Arapça hemde Türkçe bir şekilde okumanızda fayda vardır.

Siz değerli üyelerimize bu yazımızda Kekemelik Nedir? Kekemelik Nasıl Geçer? başlığı altında bilgiler aktardık.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?