Kan Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

HbY - 29.10.18 tarihinde yayınlandı.

Kan Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kan kanseri bir diğer adıyla lösemi olarak bilinmektedir. Genel olarak ölümcül hastalıklar grubunda olan bu hastalık yakın zamanda tıbbın gelişmesi ile birlikte erken teşhis ve hızlı tedavi yöntemi ile daha az risk taşımaya başlamıştır. Lösemi her yaşta görülebilmektedir.

Siz değerli üyelerimize kadinveaile.net olarak bu yazımızda Kan Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Kan Kanseri Nedir?

Lösemi halk arasında kan kanseri olarak bilinir. Kemik iliğinden kaynaklanır. Kan hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalmaya başlar. Ölümcül bir hastalık olup mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Radyasyona maruz kalan, kimyasal ilaçlarla uğraşanlar ve tarım ilacı kullanan çiftçilerde çok sık görülür.

Tam oluşum nedeni bilinmeyen bu kanser türünü tetikleyen unsurlardan yola çıkarak tedavi edilmeye çalışılır. Hastaya kök hücre nakli yapılabilir. Kronikleşen kan kanseri yavaş ve sinsi ilerler. Akut kan kanseri ize hızlı ilerler ve kişiyi kısa sürede ölüme götürür.

Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kan kanseri olan kişilerde kansızlık görülür. Solgun ve halsizlik yaşanır. Kişi çabuk yorulmaya başlar. Derisinde kırmızı döküntüler oluşur. Gece terlemeye başlar.

Nefes alıp vermede güçlük yaşar. Hastanın diş etleri kanar. Sebepsiz yere burnu kanar. Vücudun değişik bölümleri morarmaya başlar. Kişide ciddi bir iştah kaybı görülür. İştah kaybı sonucunda hasta kilo kaybeder.

Kan Kanseri Sebepleri Nelerdir?

Kan kanseri sebepleri tam olarak bilinmez. Radyasyon, kimyasal ilaçlar, tarım ilaçları, kemoterapi ilaçları, genetik hastalıklar, hava kirliliği, gıda maddesinde yer alan katkı maddeleri, çürümüş gıdalar ve çevresel faktörler kan kanseri oluşumunu tetikleyen durumlardır. Özellikle 60 yaş sütü bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde çok sık görülür.

Kan Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir

Kan Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir

Kan Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kan kanseri tedavisi için hastanın hastalık geçmiş öyküsü dinlenir. Genel muayene yapılır. Kemik iliği örneği alınarak incelenir. Kan sayım testleri yapılır. Gerekirse hastaya kök hücre nakli yapılır. Tedaviyi onkoloji uzmanları yapar. Tedavi için erken tanı büyük önem taşır. Kan kanserinin türü, hastanın yaşı ve genetik özelliklerine göre tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin başında kemoterapi, kan nakli, ilik nakli, kök hücre nakli ve radyo terapi yer almaktadır.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?