İstanbul Gezilecek Yerler, Galata Kulesi

HbY - 29.10.20 tarihinde yayınlandı.

İstanbul Türkiye’nin tarihi açısından önemli konuma sahip olduğu için gezilmesi gereken önemli şehirlerden biridir. 15 milyondan fazla nüfusu ile yüzden fazla tarihi mekanı ile İstanbul Gezilecek Yerler listesinde epey yer vardır. Bu yazımızda İstanbul’un en eski simgelerinden olan Galata Kulesi hakkında faydalı bir yazı hazırladık.

Galata Kulesi’nin Tarihi

Galata, 300’lü yılların başında Romalılar’dan bir grubun burada küçük bir köy kurmasının ardından hızla büyüyen bölge, günümüzde İstanbul denince akla ilk gelen yerlerden birisidir. Kuruluşundan itibaren Bizanslılar’ın gelişiminde önemli bir rol oynadıkları bölge Osmanlı hakimiyetine geçtiğinde de İstanbul’da yaşayan gayrimüslimlerin çoğunlukla yaşadığı bir semt olarak karşımıza çıkmıştı. Galata Kulesi gibi İstanbul’un siluetinde de önemli bir yer edinmiş bir mimari yapının bu bölgede bulunması da şüphesiz Galata’nın turistik değerini arttırmıştır.

galata kulesi
galata kulesi

Galata’yı Galata yapan en önemli yapıların başını elbette ki Galata Kulesi çekmektedir. İnşaatı yaklaşık 500’lü yılların başında Romalılar tamamlanan Galata Kulesi’nin ilk hali maalesef çeşitli deformasyonlar sebebiyle günümüze ulaşamamış. Ancak 1348 yılında Cenevizliler tarafından onarılan kule 1509 yılında yaşanan büyük depremde maalesef çok büyük hasara uğramış.

Osmanlı mimarı Hayrettin tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilen kule ilk inşa edilişinden günümüze kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. İlk inşa edildiği dönemde Bizanslılar tarafından “İsa Kulesi” olarak anılmaktaydı. Bu dönemdeki kullanımı biraz daha dini amaçlara hizmet etmek içindi. Osmanlıların İstanbul’u fethetmesinin ardından rasathane, hapishane, yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldıktan sonra günümüzde restoran ve seyir terası olarak kullanılmaktadır.

Galata Kulesi’nde geçen ve üzerine pek çok hikayeler anlatılan bir olay olmuştur Osmanlı Döneminde. Bu olay Hazarfen Ahmet Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesinden atlayarak Üsküdar’a kadar başarılı bir uçuş gerçekleştirmesidir. Biliyoruz ki o dönem Galata Kulesi’nden atlayarak karşı kıyıya uçmayı deneyen tek insan Hezarfen Ahmet Çelebi değildi, ancak başarıya ulaşan tek isim o olduğu için adı günümüzde bile hala Galata Kulesi ile birlikte anılmaktadır.

Günümüzde Galata Kulesi

Yaklaşık 70 metre uzunluğu ve 10 metre çapında olan Galata Kulesi en üst katındaki restoran ve seyir terası ile ziyaretçilerine eşsiz bir İstanbul ve boğaz manzarası sunuyor. Ancak yakın zamanda restoran bölümü de kapatılacaktır ve tamamen halkın ziyaret edebileceği bir yapıya dönüşecektir.

istanbul galata kulesi
istanbul galata kulesi

Konumu itibariyle hem Avrupa yakasındaki Sultan Ahmet Meydanı, Eminönü, Beşiktaş, Kabataş gibi önemli yerleri seyretmenize olanak sağlıyor hem de Anadolu yakasında karşınıza denk gelecek Üsküdar’ı ve Kız Kulesi’ni net bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Galata Kulesi için denir ki “eğer bir kadın ve bir erkek Galata Kulesi’ne ilk defa birlikte çıktılarsa onlar mutlaka evlenirler”. Umuyoruz ki bu efsane doğru olsa da olmasa da Galata Kulesi’ne çıkan herkes ömrü boyunca mutlu olur.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?