İdrar Tahlilinde Lökosit Çıkmasının Sebepleri ve Tedavisi

Özgür - 10.12.17 tarihinde yayınlandı.

İdrar Tahlilinde Lökosit Çıkmasının Sebepleri ve Tedavisi

İdrar Tahlilinde Lökosit Çıkmasının Sebepleri ve Tedavisi : Lökositler vücudumuzu bulaşıcı olan çeşitli hastalıklara karşı koruyabilmek için bağışıklık sistemi ile beraber çalışmakta olan bir çeşit kan hücresidir. Böbrekte yine idrar yollarında veya idrar kesesinde oluşmakta olan bazı hasarlar lökositlerin meydana gelmesine de sebebiyet verebilmektedir. Bunlara ek olarak da vücudumuzda yabancı bazı maddeler olduğu zaman lökosit sayısı yükselebilir.
Vücudumuz zarar gören veya bazı hastalık türevleri ile gerekli mücadeleyi yaptıktan sonra ölen lökositleri idrar ile atabilme açısından daha fazla oranlarda lökosit üretmektedir. Yine önceki hücreler vücudumuzdan idrar yolu ile atılmış olduğundan dolayı idrar da her zaman çok az oranlarda lökosit olması normal gözükmektedir. Eğer ki idrarda çok oranlarda lökosit tespit edilirse bu durum yine idrar yolu enfeksiyonlarının da bir belirtisi olabilmektedir.

Böbrek Enfeksiyonları

İdrarda olan lökosit oranını yükselmesine sebebiyet veren bir diğer hastalık böbrek enfeksiyonlarıdır. Bu gibi enfeksiyon türevleri genel anlamda idrar yolunda meydana gelmektedir ve yine böbreğe doğru bir yönelim sağlar. Bağışıklık sistemi oldukça düşük olan bireylerde böbrek enfeksiyonu daha sık bir şekilde rastlanabilir. Bunlara ek olarak idrar kesesi enfeksiyonu da veya idrar yolunda üretrada karşılaşılan iltihap da idrar da lökosit çıkmasına yol açabilmektedir.

İdrar Tahlilinde Lökosit Çıkmasının Sebepleri ve Tedavisi

İdrar Tahlilinde Lökosit Çıkmasının Sebepleri ve Tedavisi

Hamilelik Dönemi

Büyük ihtimalle vajinada olan kirlenme neticesinde idrardaki lökosit oranını da yükselmesine sebep olabilirler. Hamilelik bunlara ek olarak idrar da protein oranını da yükselmesine neden olur. Eğer ki bu orandaki seviyeler sürekli yüksek çıkıyorsa veya yine farklı yan etkiler de var ise hasta idrar kesesi enfeksiyonu yaşayıp yaşamadığını anlamak için bir hekime başvurmalıdır.

Lökosit Çıkmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Aşırı ateş
  • Titremeler ve terlemeler
  • Böbrek iltihabı
  • İdrar kesesinde oluşan bir tümör
  • İdrarda kan gözükmesi
  • Kokulu veya bulanık çıkan idrar

Doktorunuz sizi muayene edince enfeksiyonu temizleme amacı ile bazı antibiyotikler verecektir. Aşırı ileri durumlarda ise bazı tehlikeleri bulunan enfeksiyon türevlerinde tedavi edebilme amacı ile hastaneye dahi yatırılma durumları ortaya çıkabilmektedir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?