Hamilelikte İkinci Ay; Beş ile Sekizinci Hafta

HbY - 23.05.17 tarihinde yayınlandı.

Hamilelikte İkinci Ay; Beş ile Sekizinci Hafta aslında tüm hamilelik sürecinizde ki en önemli aylardan ve haftalardan sayılır. Bunun sebebi ise embriyo da önemli değişikliklerin meydana geliyor olmasıdır. Hamilelikte bebeğinizin hayati organlarının şekillenmeye başladığı dönem İkinci ay yani 5 ile 8’inci haftalardır.

Hamilelikte İkinci Ay

Hamilelikte İkinci Ay‘dan  kısaca bahsedecek olursak;  genel olarak bebeğinizin  önce kolları sonra da bacakları oluşturacak tomurcuklanmalar meydana gelir. Sonrasında yüzdeki organların girintileri oluşur; gözler için iki küçük çukur ve virgüle benzer iki kulak deliği, ağız ve burnu için ise de iki delik daha ortaya çıkar. Sinir sistemi de gelişimini bu haftalarda sürdürür. Omirilik tüpü gelişimini başlatır. Beyin kıvrımları oluşmaya başlar.

Bebeğiniz beşinci hafta sonunda görülen şeffaf başını  karnında kalbinin yer alacağı geniş çıkıntıya doğru eğer. Altta göbek kordonu ve kuyruk sokumuna doğru uzayan kuyruk sokumu ve sırtının ortasına dizilmiş 25 tane küçük omurgaları rahatlıkta görülebilir bir hal alır. Karında karaciğer çıkıntısı oluşup kol ve bacakları uzar.  El ve ayak tomurcukları patlayarak birer resim paleti görünümünü alır. Bu paletlerin üstünde ki el ve ayak kemiklerini 5 adet çizgi halinde görebiliriz. Yüzünde bir birine uzak olan gözleri belirgin bir hal alır.  Dudaklar ve burun delikleri belirir, midesi şekillenir ve ağız içinde süt dişlerinin taslağı oluşur.

İkinci ay sonunda güçlenen embriyo başını yukarı kaldırarak dikleşip boyunu 2 cm’ye kadar uzatır. Ay bitiminde ise yaklaşık olarak 3 ile 5 cm arasında bir boya ulaşır. 11 ile 14 kilo arasında bir ağırlığa sahip olacak olan bebeğinizin tüm organlarının taslağı şekillenmiş ve insan görünümünü almaya başlamıştır. Artık bebeğiniz bir embriyo değil cenindir.

Hamilelikte İkinci Ay; Beş ile Sekizinci Hafta
Hamilelikte İkinci Ay; Beş ile Sekizinci Hafta

Hamilelikte Beşinci Hafta

Hamilelikte Beşinci Hafta da bebeğiniz tıpkı bir kurbağa yavrusuna benzer ve çok hızlı büyür. Beşinci hafta boyunca kalp şekil almaya başlar  ancak bu ; kalp tüpleri adı verilen iki ince kanala sahip gelişmemiş bir kalptir. Kalbi oluşturacak bu yapı atmaya ve ultrasonda görülmeye başlayacaktır.

Bu haftanın sonuna kadar bir çok kan damarı şekillenmeye başlayacak ve dolaşım sisteminin ilk kısımlarını oluşturacaktır. Plasentaya bağlı olan göbek bağı gelişmektedir. Göbek bağı bebeğinize oksijen, kan ve besin taşır. Bu evrede bebeğiniz sadece bir kaç milimetre boyundadır ve gelişmekte olan kalp ise küçük bir tohum büyüklüğündedir.

Hamilelikte Altıncı Hafta

Hamilelikte Altıncı Hafta süresince bebeğiniz yaklaşık olarak 6 ile 6,5 mm boyuna gelir. Ultrasonda rahatlıkla görülebilir ancak henüz kesin bir şekli yoktur. Bu hafta boyunca kalp, akciğerler, böbrekler ve karaciğer gibi hayati organlar gelişmeye devam eder. Beyin 5 kısma bölünmeye ve bu zamana kadar açık olan omirilik yani nöral tüp kapanmaya başlar. Bebeğinizin çenesi ve yanakları gibi yüz özellikleri de bu haftada şekillenmeye başlar. Bebeğinizin kalbi dakikada en az 80 defa atmaktadır ve haftalar, aylar geçtikçe bu sayıda artmaktadır.

Hamilelikte Yedinci Hafta

Hamilelikte Yedinci Hafta ‘da bebeğinizin hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiği görülmektedir. Bu hafta süresince 0,35 ile 0,50 mm boyunda yaklaşık olarak bir böğürtlen büyüklüğündedir. Yüz özellikleri gelişmekte ve giderek belirginleşmeye başlamaktadır. Ağız ve dil şekillenmekte kulaklarda gelişmektedir. Burun delikleri de belirgin hale gelmektedir. Gözlerde biraz daha görülebilir haldedir ancak gözlerin renkli kısımları yani iris henüz oluşmamıştır.  Alt çene ve ses telleri ortaya çıkmaktadır. sindirim yolu ve böbrekler de hızlı bir şekilde gelişmektedir.

Hamilelikte Sekizinci Hafta

Hamilelikte Sekizinci Hafta da bebeğiniz artık döllenmeden itibaren altı haftalıktır. Geçen haftaya göre biraz daha uzamış ve orta boy bir fasulye büyüklüğüne ulaşmıştır. Yaklaşık olarak 18 mm olmuştur. Göz kapakları giderek büyüyerek gözleri kapatmaya başlamaktadır. Yüz özellikleri daha belirgin bir hal alarak dirsekler, el ve ayak parmakları da artık büyümektedir. Ayak ve eller gelişmeye başlamıştır. Bebekte hareket etmeye başlar ancak bu hareketler 20’inci haftaya kadar anne tarafından hissedilmez. Bebeğinizin midesi, bağırsağın bir kısmından oluşur. dişleri, diş etlerinin altında gelişmeye başlar.  Gözler artık bebeğin kafasının iki tarafında küçük çukurlar halinde görülür. Kalbi ise dakikada 150 kez olmak üzere daha hızlı atmaktadır.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?