Hamileliğinizin Birinci Ayında Yaşayacaklarınız

HbY - 01.06.17 tarihinde yayınlandı.

Hamileliğinizin birinci ayında yaşayacaklarınız konusunda size bu makalemizde epey bir bilgi sunacağız. Çoğu kadın hamileliğin ilk iki haftasında normalde adet öncesi ve adet sonrası yada adet sırasında karşılaştığı belirtiler dışında ki belirtilerin veya değişikliklerin farkına varamayabilir. Bunun nedeni döllenmenin henüz gerçekleşmemiş olmasıdır. Bununla birlikte son iki hafta boyunca geniş aralıkta fiziksel ve duygusal değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bu değişikliklerin bazıları şunlardır;

İmplantasyon kanaması. Bu hafif bir adet görme gibi algılanır ama normalde bir iki gün süren lekelenmedir.

Meme hassasiyeti.

Gün içerisinde yorgunluk ve uyku hali.

Mide bulantısı ve kokuya karşı artmış olan hassasiyet.

Normalden daha sık idrara çıkma.

Baş ağrıları.

Mide yanması.

Kabızlık, şişkinlik ve gaz sıkışması.

Kram.

Vücut sıcaklığınızdaki artış.

Ayrıca bunlar dışında kendinizi sinirli hissedebilirsiniz. Sıklıkla duygu durum değişiklikleri ve artmış hassasiyet duyguları yaşayabilirsiniz.

Her kadın hamileliğin getirdiği değişikliklere farklı yanıtlar verir. Bu yukarıda bahsettiğimiz belirtileri yaşayabilirsiniz yada yaşayamayabilirsiniz anlamına geliyor. Yine de fiziksel ve duygusal değişiklikler hamileliğin ilk üç ayında yaygın olarak görülür. Dolayısıyla ilk ay boyunca en azından bir iki tanesi ile karşılaşmanız mümkündür.

Hamileliğin başlarında ki tüm bu belirtilerin sebebi insan koriyonik gonadotropin veya hCG olarak bilinen hamilelik hormonunun üretilmesidir. 

Bu hormon bebeğinize besin ve oksijen taşıyan yeni bir organ olan plasenta tarafından üretilir.

Hamileliğinizin Birinci Ayında Yaşayacaklarınız
Hamileliğinizin Birinci Ayında Yaşayacaklarınız

Hamileliğin Birinci Ayında Sağlığınız İçin Yapmanız Gerekenler

Hamileliğin ilk döneminde ki belirtilerin çoğu geçicidir ve bir kaç içerisinde veya daha kısa sürede tamamen yok olacaktır. Beslenmenizi değiştirerek veya rahatlamayı öğrenerek bu belirtilerin bazılarında kontrolü ele alabilirsiniz.

Gün boyunca küçük öğünler halinde yiyerek açlık krizini ve mide yanmasını önleyebilirsiniz. Bu dönemde aşerme ve gıdalara karşı isteksizlik başlayabilir.

Aşermelere yenik düşmede bir sorun yoktur ama çok fazla yememeye dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı yemek mide bulantısı ve kusmaları artırabilmektedir. Kabızlığı düzenlemek için beslenmenize lifli gıdalar dahil edin. Bazı meyve ve sebzeler kabızlığa iyi gelir. Bunlar arasında kayısı, pancar kökü ve lahana önerilebilir.

Vücudunuzda ortaya çıkan hormonal değişiklikler kendinizi gün boyu yorgun ve stresli hissetmenize neden olabilir. Rahatlama egzersizleri ile stres atarak kendinizi iyi hissetmeye çalışın. Meditasyon, yoga ve nefes alma teknikleri özellikle kendinizi iyi hissettirecek ve vücudunuzun bebeğinizle daha çok uyumlu olmasını sağlayacaktır.

Meditasyon, yoga ve nefes alma teknikleri sadece yorgunluk ve strese karşı savaşmanızda size yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda hamilelik nedeniyle ortaya çıkan ağrı ve sancıları durdurmanıza, mide yanmasını hafifletmenize yardımcı olacak ve gün boyu rahat edebilmeniz için size sinerji verecektir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?