Hamileliğin İkinci Ayında Yaşayacaklarınız

HbY - 16.06.17 tarihinde yayınlandı.

Hamileliğin İkinci Ayında henüz karnınız belirginleşmeye başlamamış olabilir ancak hamileliğin vücudunuza getirdiği değişiklikleri artık yavaş yavaş hissetmeye başlayacaksınız. Bu dönemde üzerinden bir adet dönemi geçmiş olduğundan hamile olduğunuza dair şüpheleriniz de git gide artacaktır.

Hamileliğin İkinci Ayında Hissedecekleriniz

Hamileliğin ikinci ayı artık vücudunuzda ki bazı değişimlerin farkındalıklarını kavrayacaksınız. Bu değişimler sırasıyla;

Günün her saatinde görülebilen mide bulantısı veya sabah bulantıları

Memelerde hassasiyet ve meme uçlarında koyulaşma

Belli yiyeceklere karşı seçici reaksiyonlar

Kabızlık veya mide de şişkinlik

Kıyafetlerin özellikle bel kısımlarının vücudunuza dar gelmesi

Duygusal değişiklikler, gerginlik, değişken bir duygu durum hali, ağlama, çabuk üzülme gibi durumlar

Yüzünüzde ki bazı değişiklikler sırasıyla; yüzünüz hamileliğiniz öncesinden daha çok farklı görünür 

Göğüs ve karında belirgin damarlar

Damarlarınızın büyümekte ve gelişmekte olan bebeğinizin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak için genişler

Kalçalarda ki varisler morumsu kırmızı renkli çizgiler şeklinde görülür ve genellikle doğumdan sonra kaybolurlar

Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk

Aşırı tükürük oluşumu

Beyaz renkli vajinal akıntılar

Hamileliğin İkinci Ayında Kanama Ağrı ve Fiziksel Problemler

Hamilelik sırasında vajinal kanama her zaman endişe vericidir ancak ilk üç ayda çok yaygındır. Bu süre boyunca kanama olmasının çeşitli sebepleri vardır.

Kanama implantasyon veya cinsel ilişki sonrasında rahim ağzının temasa daha yatkın olması nedeniyle olabilir. Cinsel ilişki yada implantasyon sonrası ortaya çıkan kanama hafifi veya orta derece de olmalıdır. Şiddetli kanama durumunda ise acilen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Baş dönmesi ikinci ayda yaygın görülen bir belirtidir. Ancak vajinal kanama ve karın bölgesinde ağrı ile birlikte şiddetli baş dönmesi yaşıyorsanız acilen doktorunuza başvurunuz. Bu semptomlar hayati tehlike arz eden dış gebeliğin göstergesidir.

Hamileliğin İkinci Ayında Yaşayacaklarınız
Hamileliğin İkinci Ayında Yaşayacaklarınız

Kilonuz

Bir kaç kilo almış olduğunuzu fark edebilirsiniz veya sabah bulantıları yaşıyorsanız biraz kiloda vermiş olmanız muhtemeldir. İlk üç ayda sağlıklı kilo alımı ayda sadece 500 gram civarı olmalıdır. Hamilelik sırasında çok kilo almak hem sizin hemde bebeğinizin sağlığı için iyi değildir. Doktorunuz bu değişikliklerin kaydını tutmalı ve gerektiğinde sizlere beslenme önerilerinde bulunabilmelidir.

Fiziksel Belirtiler

Hamileliğin ikinci ayında karşılaşabileceğiniz fiziksel belirtilerin bir çoğu yeni değildir. Benzer belirtileri ilk ayda da yaşamış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Ya da bir çok kadın gibi hiç bir problem yaşamamış ta olabilirsiniz.

Sabah Bulantıları

Hamileliğin ikinci ayında sabah bulantılarını çok sık yaşamamanız için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Sindirimi kolay ve az yağlı gıdalar seçmeye özen gösterin.

Midenizin tamamen boş kalmasını önlemek için gün boyunca sık sık ve az öğünler iyin. Kraker, bisküvi ve buğday ekmeği atıştırmak mide bulantısı ile savaşmada sizlere yardımcı olur.

Kendinizi yorgun hissederseniz yaptığınız işe ara verin ve dinlenin. Özellikle sabah bulantılar nedeniyle kusuyorsanız doktorunuza danışarak  alabildiğiniz kadar protein ve demir alın. Bol bol su için.

Baş Dönmesi 

Baş dönmesi tansiyonunuzun veya şeker seviyenizin düşmesi sonucu oluşabilmektedir.  Baş dönmelerinden kurtulmak için uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin ve oturduğunuz yada uzandığınız yerden birden bire aniden kalkış yapmayın.

Eğer kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız yaptığınız işi derhal bırakıp bir yere oturup yada uzanın.  Böylece bayılsanız bile düşmeyi engellemiş olursunuz.

Meme Hassasiyeti

Memeleriniz hassa ve ağrılı olmaya başlayabilir. Bu nedenle  kendinize iyi destekli bir sutyen alın. Destekleyici bir sutyen gün boyu yaptığınız veya yapacağınız işlerde sizlere rahatlık sağlar.

Hamileliğin ikinci ayıyla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıda ki başlıktan ulaşabilirsiniz

Hamilelikte İkinci Ay; Beş ile Sekizinci Hafta

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?