Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Özgür - 22.07.17 tarihinde yayınlandı.

Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?: Gilbert sendromunun en önemli özelliği yine insan vücudunda kan oranında yüksek oranlarda erkin safra boyası çıkması durumudur. Kanda olan safra boyası oranlarında oluşan dalgalanmalar neticesinde yine gilbert sendromu bulunan bireylerde gözlerde ve ciltte sararmalar meydana gelebilmektedir ki bu da önemli belirtilerindendir. Hafif oluşması durumunda aslında zararsızdır. Vakaların %25’inde belirtiler çıkmadığından dolayı genel anlamda ergenlik zamanında rutin bazı kan testleri neticesinde fark edilebilmektedir. Bununla beraber yine bazı bireylerde bu gibi ataklar stres, aşırı susuz kalma durumu, bazı ağır egzersizler yine hormonsal dengesizlikler neticesinde bu hastalık meydana gelebilmektedir.

Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Genel anlamda bir çeşit belirti görülmeyerek özellikle de safra boyasına benzeyen bir çeşit test yapılmadığından dolayı bu hastalık var ise sizde farkında olamazsınız. Safra boyasının fazla olduğunu göstermekte olan çeşitli testlerin sonuçları gözükse de pek telaş duyulmaz bunun sebebi safra boyası oranı çok fazla oranlara çıkmamaktadır. Yine bazı insanlarda da nadir durumlarda da olsa aşağıdaki belirtiler çıkabilmektedir:
Sarılık belirtisi; Sarılık veya göz deride sarılaşma durumu ve safra boyasının kritik oranın üstüne çıktığı zamanlarda bu belirtiler meydana gelir. Safra boyası turuncu renge yakın sarı bir renk içerisinde olmaktadır ve kan içerisinde yüksek oranlarda oluşması sarılığa sebep verir. Bu durum da yüksek ihtimaller içerisinde stres, enfeksiyon, açlık kusma ve ameliyat benzeri bazı durumlarda meydana gelebilmektedir. Farklı yaygın olmayan belirtilere gelirsek bu belirtiler arasında yine güçsüzlük, yorgunluk hafif karın ağrısı ve bazı mide bulantısı belirtilerine de rastlanabiliyor.

Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gilbert Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir?

Bu hastalığı yaşamakta olan bireylerde bazı faktörler tetiklenmektedir. Bunlara örnek verecek olursak fazla susuzluk, stres, enfeksiyon, uyku yetersizliği, adet dönemleri gibi belirtilerdir. Vücutta yaşlanmış olan kırmızı kan hücrelerini yok eden bu safra boyası meydana böyle çıkmaktadır. Gilbert sendromu yine aileden gelmekte olan bir çeşit genetik hatalık çeşididir. Safra boyasının da yok edilmesinden sorumlu olan bu anormallik neticesinde kanda safra boyası oranı da yükselmektedir. Yine gilbert sendromuna neden olan bu farklı gen son derece yaygın olabilmektedir ve birçok insan da aslında bu genin bir çeşit kopyasını taşımaktadır.

Gilbert Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır

Bu hastalıkta tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Safra boyası oranınız inip çıksa dahi ve sarılık yaşsanız dahi bu durum kendi kendine ortalıktan gitmektedir aslında bir soruna yol açmamaktadır. Sağlığınız açısından bir çeşit tehdit oluşturmamakta ve uzun süreli devam eden bir çeşit hastalıktır. Bu belirtiler de genel olarak kısmi olur ve yine kendi kendine geçmektedir. Yine beslenme alışkanlıklarınıza düzen vermeniz ve bazı tetikleyicilerden kaçınmanız sizin için yeterli olacaktır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?