Gebelikte Üçüncü Ay 9 ile 12’inci Haftalar

HbY - 19.06.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Üçüncü Ay 9 ile 12’inci Haftalar

Gebelikte Üçüncü Ay

Gebelikte Üçüncü Ay 9 ile 12’inci Haftalar  ile başlayıp biter. İlk üç aylık dönemin son ayıdır. Bebeğiniz bu ayda hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir ve bu ay boyunca bebeğin temel fizyolojik özellikleri tamamen şekillenmiş olacaktır. Eğer sabah bulantılarınız oluyorsa üçüncü ayda biraz daha rahatlarsınız.  Ayrıca sık sık idrara çıkma isteği ve şiddetli yorgunlukta artık sizi daha az rahatsız ederek bu ayın sonuna doğru kaybolmaya başlayacaktır.

Gebelikte üçüncü ayın başlangıcından itibaren bebeğinizin cinsel organları tamamıyla oluşur. Bebeğiniz üçüncü aya kadar hem kız hemde erkek cinsel organlarına sahiptir. Ancak üçüncü ayın ortalarına doğru cinsiyeti tek yöne doğru belirginleşir. Bebeğinizin yüz hatları daha da belirgin hale gelir. Bebeğinizin göz kapakları üçüncü ayda oluşur. Göz kapakları gelişim halinde olan gözü korumak için sıkıca kapalıdır. Alnı oldukça geniş bir halde olup burun delikleri çok aralıklıdır. Ayrıca bebeğinizin ses telleri de üçüncü ayda gelişir. Dünyaya geldiği zamanda ciğerlerine dolan hava ile birlikte ilk sesini çıkarır. Kulakları iki küçücük yarık şeklinde ilk halini alır. Kolları bacaklarından daha uzun uzayan bebeğinizin parmakları da bu ay görünmeye başlar. Bebeğinizin bedeninin içinde karaciğeri tamamen oluşmuş, böbrekleri ilkel bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bebeğinizin iskeleti omurgasının sertleşmesi ile birlikte sağlamlaşmaya başlar. Yüzünden başlayarak tüm vücudunu saran lanugo tüyleri oluşur ve bebeğiniz artık yavaş yavaş hareketlenmeye başlar.

Gebeliğin üçüncü ayında bebeğiniz artık başını sağa yada sola çevirirken arada bir ellerini yumruk yapar. Kol ve bacaklarını da oynatır ama bu hareketleri siz hissetmezsiniz.

Gebelikte 9’uncu Hafta

Gebelikte 9’uncu Haftada artık bebeğiniz yaklaşık olarak 2 yada 3 cm boyundadır ve ağırlığı da 2 grama yaklaşmıştır.  Bebeğinizin vücudunda ki bazı temel bölümler ve organlar artık gelişmiş ve şekillenmiştir. Ama sonra ki bir kaç ay boyunca bir çok ince ayardan daha geçecektir. Organlar, kaslar ve sinirler dokuzuncu haftada çalışmaya başlar.  Dış cinsel organlar henüz ayırt edilmediğinden bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz için erkendir.

Hamileliğinizin 9’uncu haftasında  gözleri tamamen şekillenmiştir ama hala göz kapaklarıyla kaplı haldedirler. Göz kapakları 27’inci hafta da açılır. Plasenta 9’uncu hafta da yeterince gelişmiş ve bebeğiniz için hormon üretmeye başlamıştır.

Gebelikte 10’uncu Hafta

Gebelikte 10’uncu Haftada bebeğiniz yaklaşık olarak 3 yada 4 cm uzunluğuna ulaşır ve 3,5 gram ağırlığındadır. Hayati organlarının çoğu 10’uncu hafta da meydana gelir. Karaciğer, böbrek, bağırsaklar, beyin ve akciğerler yerlerindedirler ve çalışmaya başlamışlardır. Mide sindirim sıvılarını üretmeye böbrekler ise idrar üretmeye ve oluşan idrarı süzmeye başlamıştır. Bebeğiniz erkekse iç cinsiyet organları testosteron üretmeye başlamıştır.

Bebeğin el ve ayak parmakları arasında ki perde ortadan kalkmış ve ince tırnak tabakaları oluşmaya başlamıştır. Ayrıca cildinde kıl büyümesi de başlayarak vücudunu sarmıştır. Bu gelişmelerin haricinde bebeğiniz eklemli organlarını ve el bileklerini bükmeye başlar. Şeffaf deri altında omurgası da görünmeye başlar.

Gebelikte Üçüncü Ay 9 ile 12'inci Haftalar

Gebelikte Üçüncü Ay 9 ile 12’inci Haftalar

Gebelikte 11’inci Hafta

Gebelikte 11’inci Haftada bebeğiniz boyu yaklaış olarak 5 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ise artık 9 gramdır. Eller artık açılıp kapanabilir ve yumruk oluşturabilirler. Kemikler sertleşmektedir; bebek esneme ve tekmelemeyle meşguldür ancak siz iki ay daha bu hareketleri fark etmeyeceksiniz.

Saç kılı kökleri şekillenmeye başlar. El ve ayak tırnakları büyümeye başlar. Bebeğin cinsiyeti hala belirginleşmemiştir ama eğer cinsiyeti kız ise yumurtalıkları gelişmeye başlar. Bu evrede görebileceğiniz başka bir şey ise bebeğinizin önünde ki kollar, belirgin kulaklar, açık burun delikleri, dil, damak ve görünür meme uçlarıdır. Onu artık bir insana benzetmeye başlayabilirsiniz.

Gebelikte 12’inci Hafta

Gebelikte 12’inci haftada bebeğiniz bazı önemli ilerlemeler sağlayacaktır. Bu süreçte refleksleri gelişecek ağırlığı 15 gram ve boyu da 6 cm uzunluğunda olacaktır. Bu nokta da sizlere söyleyebileceğimiz en güzel şey bebeğinizin en kritik gelişmelerini tamamlaması nedeniyle bu hafta da düşük yapma olasılığınız tamamıyla ortadan kalkacaktır.  Sindirim sistemi kasılma hareketleri yapmaya başlar ve artık bebeğiniz gıda sindirimine başlar. Kemik iliği bebeğinizi enfeksiyonlardan koruyan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan beyaz kan hücrelerini üretmeye başlar. Hipofiz bezi de büyüme hormonu salgılamaya başlamıştır. Parmaklar artık rahatlıkla açılıp kapanır, ağız emme hareketi yapar ve gözler de kasılmaya başlar. Bebeğiniz artık uyarılara yanıt vermeye başlar ve her ne kadar hissedilmeyecek olsa da karnınıza bastırdığınızda hareket edecektir. Bağırsaklar çalışmaya başlar ve böbrekler idrar torbası içine idrar salgılar. Sinir hücreleri hızlı bir şekilde büyümekte ve beyinde ki sinir hücrelerinin bağlantı noktalarını oluşturmaktadır.

Bu dönemde bebeğinizin yüzü, gözleri, kulakları ve burnu yerinde olduğu için neredeyse tam bir insan yüzü gibi görünür.

 

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?