Gebelikte Sekizinci Ay, 31 ile 35’inci Haftalar

HbY - 28.07.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Sekizinci Ay, 31 ile 35’inci Haftalar

Bebeğinizin gelişimi sekizinci ay içerisinde hızla devam eder. Gebelikte Sekizinci Ay, 31 ile 35’inci Haftalar arası dönemde bebeğinizin boyu uzamaya devam eder, cilt yağ dokusu hızla artar, cildinin yaşlı görünümü değişir, gerginleşir ve pembeleşir. Bebeğinizin cildini kaplayan lanugo tüyleri dökülür, alnı, sırtı ve omuzlarında kalan bir miktar tüy de doğumdan sonra ki bir kaç ay içinde tamamen yok olur.

Bebeğiniz sekizinci ay içerisinde  diyaframın altına gelmiş ve mide yanması şikayetleriniz artmıştır. Siz değerli anne adayının da bu zamana kadar alması gereken minimum kilo seviyesi 9,5 ile 11 kg arasındadır.

Bebeğinizin el tırnakları uzamaya devam ederek parmak uçlarına kadar yetişmiştir ve sürekli parmaklarını emerek emme refleksini güçlendirmeye çalışmaktadır.

Gebelikte sekizinci ay içerisinde doktorunuz tarafından Glikoz Tolerans testi yaptırarak hamilelik esnasında olası bir şeker hastalığı durumunu önlemek amacıyla kontrol eder.

Bebeğinizin akciğer gelişimi bu haftalar arasında tamamlanır ve eğer bebeğiniz 35’inci hafta sonunda yada 36’ıncı haftada doğarsa rahatça nefes alıp verir. Gebelik duygusu yaşayan anne adayları sekizinci ay sonuna doğru büyük bir rahatlama duygusu yaşarlar. Çünkü artık bebeğiniz doğsa bile rahatça nefes alabileceğinden sorunsuz bir doğum olma ihtimali yüksektir. Amniyotik sıvısının büyük bir kısmı bebeğinizin yaptığı çiş ile dolar. 35’inci haftadan sonra  bu sıvının miktarı yavaş yavaş azalmaya başlar. Bebeğinizin gelişimi devam etmektedir ve başı genellikle aşağı doğru dönmüştür.

Bebeğinizin aldığı kilolar artık sizinde vücudunuzda görünmektedir. Karnınız gün geçtikçe daha da büyümektedir. Kas kramplarınız daha da şiddetlenir. Bu dönem kendinize çok iyi bakmalı, iyi dinlenmeli, sağlıklı beslenmelisiniz. Daha fazla spor, meditasyon ve egzersiz yapmalısınız.

Gebeliğin 31’inci Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak bir kilo sekiz yüz gram, uzunluğu ise ortalama 42 ile 45 cm arasındadır. Bebeğiniz hala gelişimini devam ettirmekte ve sürekli büyümektedir. Çünkü doğuma kadar şuan ki kilosunun en az 2 katına çıkması gereklidir. O yüzden bu dönemde yediğinize ve içtiğinize daha çok dikkat edip önem vermelisiniz.

Bebeğinizin tüm organları gebeliğin 31’inci haftasında tamamıyla gelişmiş ve çalışır haldedir. Bebeğiniz, idrar kesesinden çişini yapmaya başlamıştır. Kas dokusu ve yağ katmanı hızla artmaktadır. Beyin yeni sinir hücreleri üretmekte ve bu hücreler arasında yeni bağlantılar kurmaktadır.

Bebeğinizin gözleri artık tamamen açılmıştır. Gözler ışık ve karanlığa yanıt verip sizi tekmeleyebilir. Akciğerler olgunlaşmaya devam ederken hava kesecikleri üreterek bebeğinizin etkin bir şekilde nefes alabilmesine olanak sağlamaktadır.

Bebeğiniz 31 yada 32’inci haftalar arasında doğarsa  yaşama şansı yüzde 90’dır. Ancak yine de bir  çok bebeğin böyle bir dönemde doğması halinde yoğum bakım ünitesinde tedavi altına alınması gereklidir. Çünkü vücudu dış ortama henüz alışık değil, bakteri ve mikrop çekebilecek bünyededir.

Gebeliğin 32’inci Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz artık yaklaşık olarak bir kilo dokuz yüz gram ağırlığında ve 45 cm uzunluğundadır. Bu dönemde bebeğiniz günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Rahim, artık bebeğin hareket etmesine olanak sağlayacak kadar geniş değildir. Bu nedenden dolayı bebeğinizin hareketlerinde azalmalar meydana gelir. Ama bebeğiniz hala hareket etmeye çalışacaktır ancak yeterli alanı yoktur. Buda kasıklarınızda biraz ağrı yapabilir.

Erkek bebeklerde testisler kasıklardan skrotum denen erkeklik torbasına inecektir. Kızlarda ise klitoris artık belirgindir. Cilt altında giderek daha fazla yağ biriktiği için bebeğinizin cildi artık transparan değildir.

Gebeliğin 33’üncü Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz artık yaklaşık olarak 2 kilo ağırlığında ve 48 cm uzunluğundadır. Baş çapı ortalama 8 cmdir. Çoğu bebek bu dönemde baş aşağı pozisyon alır ve doğuma kadar bu pozisyonunu korur. Bebeğiniz hala yağ biriktirmektedir. Kasları giderek büyümekte ve tatları algılaması da gelişmektedir. Bebeğiniz amniyon sıvısını yuttuğunda artık tatlı ile ekşiyi ayırt edebilecek kapasiteye erişmiştir.

Bu dönemde bebeğiniz günde yarım litre amniyon sıvısı içmekte ve aynı miktarda idrar yapmaktadır. Ayva tüyleri yok olmakta ve gerçek saçları çıkmaktadır. Bebeğinizin tırnakları parmak uçlarına kadar ulaşmıştır ve doğar doğmaz kesilme ihtiyacı olacaktır. Bebekler rahimdeyken bile tırnaklarıyla yüzlerini çizebilirler.

Gebeliğin 33’üncü haftasında bağışıklık sistemi de gelişimini sürdürmektedir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan antikorlar anne vücudundan bebeğin vücuduna geçerek bebeğinizi mikroplardan korumak için çoğalacaklardır.

Gebeliğin 34’üncü Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz artık 50 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 2 kilo 400 gram ağırlığındadır. Artık rahim dışında yaşama şansı tüm organları gelişimini tamamladığı için çok yüksektir. Ancak hala büyümeye devam etmektedir. Bebeğinizin pozisyonu baş aşağı olmalıdır, çünkü bebek baş aşağı doğmakta ve bu şekilde doğuma hazırlanmaktadır. Aksi bir durumda sezeryan yada diğer doğum yöntemleri uygulanmaktadır.  Bağışıklık sistemi bu dönemde daha yoğun bir şekilde gelişimini sürdürmektedir.  Antikorlar plasentayı geçerek bebeğinizin vücudunda enfeksiyonlara karşı koruma görevini üstlenmeye başlamışlardır.

Gebeliğin 35’inci Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz yaklaşık olarak 50 cm uzunluğunda ve neredeyse 2 kilo 700 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz rahim içinde büyümeye devam ettiğinden hareketlerinde azalma ve yavaşlama hissedersiniz. Çoğu bebek hamileliğin bu döneminde haftada 250 gram kilo alır. Bacak ve kollar daha yağlık olmakta ve kaslar daha fazla gelişmektedir. Bebeğin yağı artık vücut ısısını düzenlemek için gereklidir. Ancak yine de henüz rahim dışında olası bir erken doğumda bebeğinizi sıcak tutmaya yeterli değildir bu yağlar. Bebeğiniz şuanda doğacak olursa bir süre için küvoz adı verilen bakım cihazının içinde durmalıdır. Böbrekler tamamen gelişmiş ve karaciğer artık bazı atık ürünleri işleyebilir bir hal almıştır. Bebeğinizin refleksleri koordinelidir ve kafasını döndürerek hareket etmektedir.

Bir sonraki konumuz Gebelik ve Doğum İçin Kas Gevşetme Teknikleri

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yorumlar (1 Yorum)

    gerçekten günlerdir sayfanızdan çok güzel bilgiler edindim öncelikle bunun için çok tşk ederim böyle güzel bilgiler verdiğiniz için

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?