Gebelikte Pityalizm-Siyolore Nedir?

Özgür - 07.08.18 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte pityalin enziminin tükürük içerisinde nişasta artışına bağlı olarak gebeliğin ilk aylarından 4. Aylarına dek ağızda metal tadına bağlı olarak kusma hissinin oluşmasını sağlar. 4. Aydan sonra kendiliğinden kaybolur. Karbonhidrat maddelerin ön parçalanmasında rol oynayan pityalin tükürük sıvısının %7 ‘sini oluşturur.
Günümüzde gebeler doğal besinlerden çok işlenmiş gıdalar tüketmekte bu durum başta bebek olmak üzere annenin sağlık durumunda da kalıcı hasarlar vermektedir. Hazır yiyecekler kategorisinde hamburgerler,dondurulmuş gıdalar, abur cuburlar gibi trans yağlar kanserojen maddeleri barındırdığı gibi bebeklerde de farklı rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Sağlıklı olarak bilinen tüm sebze ve meyvelerin de tarımsal ilaçlardan uzak doğal yetişmiş organik besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Tarımsal ilaç yoğunluğu olan besinler bebeklerde ciddi hastalıkların doğuştan kaynaklı olmasını sağlarken alerjik reaksiyonlara da sebep olmaktadır. Bu anlamda anneler gebe kaldıktan sonra doğuma kadar olan süreçte beslenmelerine özen göstermeli doktora danışmadan ilaç kullanmamalıdırlar. Zararlı alışkanlıklara son verilmeli bebeğin sağlığı göz ardı edilmemelidir. Bırakılmayan tek bir alışkanlık ömür boyu kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Neden Oluşur?

Vagus sinirinin aşırı uyarılmasıyla oluşur. Özellikle gebeliğin 2 ya da 3 haftalarında ağıza metalik tat bırakma ile başlayıp 4. Aydan sonra ortadan kalkar. Hipersalivasyon olarak adlandırılan aşırı tükürük salgısı mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Ayrıca normal seviyede tükürük yutamamaya da sebep olur. Gebelikte tükürük artışına neden olur. Mide ekşimesine bağlı olarak yemek borusuna kadar çıkan asit artışı tükürük artışına neden olur. Yutmayı zorlaştırabilir. Dili şişirebilir. Konuşmada zorluk çektirebilir. Hamilelik semptomlarına bağlı olarak yutkunmada güçlük ve mide bulantısı yapabilir. Mide türevi rahatsızlıklar için genelde mide asidini düzenlemek ve ağızdaki tükürük yoğunluğunu azaltmak için şekersiz sakız çiğnenmesi gerekir. Ancak ileri düzey bir mide rahatsızlığı için doktor kontrolünde ilaç başlanması gerekebilir. Olabildiğince ağrıyı ve şişkinliği tetikleyici besinlerden uzak durulmalı, stressiz ortamlarda bulunulması gerekir. Çünkü mide rahatsızlıklarının asıl temelinde stres bunalım gibi psikolojik temeller yatmaktadır. Gebelik sürecinde bilinmelidir ki aile süreci bir bütün olarak destekleyici olmalıdır. Psikolojik bütünlük hem bebek hem de anne için ciddi bir önem teşkil etmektedir. Annenin yaşadığı her psikolojik ve biyolojik durum bebeği doğrudan etkiler. Bu durum gebelik boyunca gözden kaçırılmamalı, düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir.

Palmar Eritem; genellikle gebelerde görülen avuç içlerinde veya ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı şeklinde görülür. Karaciğer fonksiyonlarına bağlı olarak oluştuğu saptanmakla beraber genellikle fonksiyon testlerinde tam sonuca ulaşılmaktadır. Doğumdan sonra östrojen hormonların normal seviyeye inmesi ile normale döner. Gebelerin %50-55 ‘inde görülür. Zencilerde görülme oranı oldukça düşüktür. Kaşınan ve kızarık bölgelere uygulanan nemlendirici kremlerle kaşıntı biraz daha engellenmiş olur. Yüksek tansiyon ortak nedeni olmakla beraber, hepatit de etkili olabilir.

Gebelikte Pityalizm-Siyolore Nedir?

Gebelikte Pityalizm-Siyolore Nedir?

Gebelikte Tükürük Artışı Komplikasyonlara Sebep Olur Mu?

İyi huylu bir semptom olup, anneye de bebeğe de herhangi bir zararı yoktur. Gün içerisinde 1 ya da 2 litre tükürük kaybına sebep olur. Bolca su tüketimi yapılmalıdır. Ayrıca ağza gelen tükürük olabildiğince yutulmalıdır. Birçok gebenin başına geldiği gibi çok endişe verici bir durum olarak da görülmüyor.

Gebelikte Pityalizm-Siyolore Sendromuna Ek Olarak Görülen Yan Etkiler

Hamilelikte Pikasendromu; nişasta, çamur kömür, un, kiremit’in tozu, çiğ pirinç, çiğ patates, kabartma tozu, kil, sabun, toprak, sigara külü toz tebeşir diş macunu gibi maddelere aş ermektir. Hamileliğin ilk 3 ayında görülür. Sonra kendiliğinden kaybolur. Aş erme yalnızca arzu edilen yiyeceklere olurken bazı yararlı besinlere et, süt, yumurta, peynir gibi uzaklaşma görülebilir. Bu durum annenin sağlıklı beslenmediği anlamına gelmemelidir. Gebelerin yoğun olarak kilo almasına sebep alan durumlara yol açabilir. Aş erme durumlarının devamında abur cubur ihtiyacı ortaya çıkararak yeme isteğini artırır. Doğumdan sonra tiksinme, aş erme durumları ortadan kalkacaktır. Bazı durumlarda gebeler aş ermeyi psikotik boyutlara taşımakta ilgi ve sevgi eksikliğine bağlı olarak isteklerde bulunmaktadır. Bu durumda eşlere büyük görev düşmektedir. Gebe doğuma kadar giden süreçte biyolojik ve psikolojik olarak farklılaşma sürecinden geçmektedir. En büyük destekçileri eşler olmalıdır. Kesinlikle panik olunmamalı gıda dışı maddeler tüketilmemelidir. Vitamin ve mineral değerleri ölçtürülmeli, abur cubur istekleri şekersiz sakız çiğnenerek önlenebilir.
Gebelikte Pityriasis Rosea¸ kullanılan bazı ilaçların yan etkileri doğan bebeklerde gül şeklinde belirginleşen lekelere sebep olmaktadır. Bazen kendiliğinden geçtiği görüldüğü gibi bazen ilerleyen yaşlara kadar da devam edebilmektedir.

Pityalizmle Baş Etme Tükürük Artışının Nasıl Önüne Geçilir?

Gebelikte Pityalizm-Siyolore ‘yi önlemek için sık sık az az öğünler tüketilmelidir. Bolca su içilmelidir. Protein ağırlıklı tükürükte eritilebilen yiyecekler tüketilmelidir. Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Ayrıca sorunun kaynağına göre hareket edilmelidir. Eğer mideden kaynaklı olarak asit salgısına bağlı ise yenilen yiyeceklerdeki baharat ve tuz oranına dikkat edilmelidir. Ayrıca hamur işleri ve aşırı yağlı yiyeceklerde uzak durulmalıdır. Ağız içi bakımına özen gösterilmelidir. Ağız içinde metal tadı kaybolmasına yönelik gargara yapılmalıdır. Süt, yoğurt, bakliyat ve et ürünleri tüketilmelidir. Hem gelişen bebek açısından hem de anne açısından oldukça faydalıdır.

Gebelikte Pityalizm-Siyolore Tedavisi

Gebelikte Pityalizm-Siyolore Tedavisinde mide asit seviyesine bakılır, asit seviyesi yüksekse eğer gebelikte kullanılacak dozda ilaç tedavisi yapılır. Ancak öncesinde alerjik yan etkilerinin olup olmadığı kontrol edilir, karaciğer fonksiyonlarına bakılır. Hastaya uyum sağlayacağı sağlıklı yaşam diyeti önerilir. Bebeğin gelişimi annenin vitamin ve mineral değerleri düzenli olarak kontrol takibine alınır. Annenin işlenmiş hazır gıdalarla beslenmesi önerilmez. Tükürük salınımını arttırdığından nişasta içeren yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?