Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Özgür - 27.02.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir; Tüm hamile kadınların %75’ini etkileyen bir durumdur, mide bulantısı. Bu durumun nedeni yükselen hormon düzeyleridir. Genellikle hamileliğin 6. haftasından itibaren mide bulantısı başlar ve 14. haftaya değin de süre gelir. Mide bulantısı sabahları daha yoğun yaşanır ve gün içerisinde zaman geçtikçe hafifler. Kokusu olmayan kraker vb. tarzı kompleks karbonhidrat ve yağ içermeyen atıştırmalıklar, zencefil çayı veya lif ile taze sıkılmış meyve suları mide bulantısına iyi gelmektedir.
Genellikle 6 ile 14. haftalar arası görülen mide bulantısı, nadiren de olsa bazı kadınlarda 4. haftadan itibaren başlamaktadır. Bu durum 17. haftaya kadar da devam etmektedir. Yüzdelik dilime vurulduğunda çok küçük bir dilime denk gelseler de bazı kadınların mide bulantısı doğuma kadar devam etmektedir.

Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?

Mide bulantısına esas neden hormonlardır. Bu hormonlar da İnsan Koryonik Gonadotropin (hCG) ile östrojendir.

gebelikte mide bulantısına ne iyi gelir

Peki, Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide bulandığı zaman sindirimi kolay ve kokusu kişiyi zorlamayacak tuzlu kraker atıştırılabilir. Bu tarz atıştırmalıkların tadı hafiftir, bundan dolayı kişiyi zorlamayacaktır.
Zencefil de mide bulantısına son derece iyi gelmektedir. Taze zencefilden bir kaç dilim kesilerek, bir fincan sıcak suya atılır. Bu şekilde 10 dakika demlenmesi beklenir. Daha sonra da çay gibi içilir. Bazı durumlarda zencefili koklamak bile mide bulantısına iyi gelmektedir. Benzer biçimde limon koklamak da bulantıya iyi gelir, ayrıca çayın içine birkaç damla ilmon damlatmak midedeki bulantıya iyi gelmektedir.
Vücudun susuz kalırsa da mide bulantısını olur. Bu yüzden kafein içermeyen ve taze sıkılmış meyve suları vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar, su eksikliğini giderir.

Gebelikte Mide Bulantısına Karşı Alınabilecek Önlemler

Az yağlı gıdalar tüketmekte, sindirimi zor yemekler yememekte, öğünleri bölerek ve azar azar yemekte, doktora tavsiyesiyle multivitamin ve folik asit takviyesi yaparak, bazı gebelerde demir takviyesi sindirim sistemini zorlar, kızarmış gıdalardan kaçınmakta, sıcak havadan kaçınarak, odanın kötü koması ve parfümler bulantıyı arttırır, boş mide mide bulantısına neden olur, bundan dolayı bir şeyler atıştırmakta fayda vardır. Eğer mide bulantısı şiddetli oluyorsa doktora başvurulmalıdır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?