Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar

HbY - 05.07.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar

Sizlere bu yazımızda Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar arasında sizin ve bebeğinizin gelişimi hakkında detaylı bilgiler aktaracağız. Hamileliğiniz süresince şimdiye kadar geçirmiş olduğunuz evreler bu ay içerisinde daha da belirgin ve gözle görülür bir hal alacaktır.

Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar arasında başlayıp biten aydır. Bu ay içerisinde bir çok değişimle artık bebeğinizle aranızda ki iletişimin yavaş yavaş kurulduğunu anlayacaksınız. Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar sonunda bebeğinizin ultrason görüntülerinde yüzünün daha belirgin olmasını ve hatta belki cinsiyetini bile görebileceksiniz.

Gebelikte Dördüncü Ay

Artık hamileliğinizin ikinci 3 aylık dönemine ulaştınız. İlk üç ay geçti ve küçük neşe kaynağınız, yaşama sebeplerinizden biri olan canınızdan can alan bebeğinizi kucağınıza almanıza 6 ay kaldı.  Bu ay içerisinde bebeğinizin gövdesi geliştiği için başı ile daha çok orantılı görülür. Bebeğinizin büyümesi bir düzen içerisinde devam ederken aynı zamanda sizin plasentanız ve rahminizde büyür. Bebeğinizin içinde yer aldığı sıvı tabaka yaklaşık olarak 250 Ml’ye kadar ulaşmıştır. Göbek deliğinize kadar ulaşan rahminizi Gebeliğin Dördüncü Ayı içerisinde artık kolayca hissedebileceksiniz.

Genel olarak 16 ile 21’inci haftalar arasında bebeğinizin hareketlerini fark etmeye başlarsınız.  Bebeğinizin derisinin rengi kırmızıdır çünkü kan damarlarının görünmesini sağlayacak kadar şeffaf bir yapıdadır. Bebeğinizin tüm bedeni ve başı lanugo denilen yumuşak tüylerle kaplıdır. Bu tüyler halk arasında ayva tüyleri olarak ta bilinir. Gebelikte dördüncü ay içerisinde bebeğinizin saçları da çıkmaya başlar. Ama şunu da unutmamak gerekir ki midenizde oluşan yanma hissinin bebeğinizin saçıyla hiç bir alakası yoktur.

Hamileliğin dördüncü ayında  yağ ve ter bezlerinin faaliyeti de tam olarak başlamış ve küçük olan kalbi hızlıca atmaya devam ederken karaciğeri de çalışmaya başlamıştır. Sindirim organlarının mide ve safra kesesi faaliyeti bağırsakta ilk dışkısını bu ay içerisinde oluşturur. Böbrekleri işlevini sürdürerek bebeğinizin anne karnında yaptığı ilk çiş amniyotik sıvıya karışır.

Gebeliğin 11 ile 14’üncü Haftaları arasında mutlaka ikili tarama testi yapılmalıdır.  Bu test ile kanda ki HCG, plasenta tarafından üretilen bir tür östrojen ve alfa fetoprotein seviyesi ölçülür. İkili tarama testinin sonucunda bebeğinizin down sendromu riskinin olup olmadığını öğreniriz.

İleri yaşlarda ki hamilelik için risk oranı yüzde 60’tır. Eğer üçlü test sonuçları şüpheli ise doktorunuz amniyosentez yapılmasını önerebilir. Bu ay içerisinde bebeğinizin ortalama boyu 11,5 cm, kilosu ise 100 gram civarındadır.

Bu dönemde kusma, mide bulantısı ve sabah bulantıları gibi ilk üç aya ait rahatsızlıklarınız azalmaya başlayacak ve bebeğiniz büyümeye devam ettikçe vücudunuzda bazı yeni değişikliklere tanık olacaksınız.

Hamileliğin 13’üncü Haftasında ki Gelişmeler

Bebeğiniz haftalardır gelişiyor ve çabucak büyüyor. Bebeğiniz 13’üncü hafta da yaklaşık olarak 8 cm uzunluğunda ve 23 gram ağırlığındadır. Bir ay önce sadece 2 gram ağırlığında olduğunu göz önüne alırsak bebeğinizin ne kadar hızla kilo aldığının daha da net bir şekilde kavrayabiliriz.

Gebelikte 13’üncü haftada bebeğinizin gözleri artık olması gereken yerdedir. Ayak ve el bilekleri oluşmakta, el ve ayak parmakları bir birinden ayrılmış durumdadır. Bebeğinizin kafası hala vücuduna göre biraz daha büyüktür ama özellikleri neredeyse tamamen olması gerektiği gibidir. Bağırsaklar yavaş yavaş göbek bağından uzaklaşarak karın bölgesine doğru yaklaşmaktadır. Cinsel organlar artık daha belirgin olmaya başlamıştır. Bebeğiniz ağzını açıp kapatabilir ve baş parmağını ağzının içine alarak emmeye başlar. 13’üncü hafta da bebeğiniz  artık iyice hareketlenmeye başlar ve bacaklarıyla kollarını kolayca hareket ettirmeye başlar. Bebeği çevreleyen plasenta artık tamamen oluşmuştur. Göbek bağı kalınlaşmaya ve bebeğinize daha fazla gıda taşımaya başlamıştır.

Hamileliğin 14’üncü Haftasında ki Gelişmeler

Bebeğiniz artık 9 ile 10 cm arasında bir uzunluğa erişmiştir. Boyu da yaklaşık olarak 40 gram ağırlığına ulaşmıştır.  Yüz özellikleri gelişmiş, kulakları başının iki yanında ki yerini almıştır. Gözleri yavaşça yüzün önüne doğru gelmektedir. Boyun kısmı uzamaya başlar ve çene daha belirgin bir hale gelir. Ayva tüyleri de denen ince ve kısa tüyler tüm vücudu kaplamaya başlar. Bu tüyler bebeğinizde henüz yağ olmadığı için bebeğinizin sıcak tutulmasına katkıda bulunmaktadır. Bebeğiniz 14’üncü haftada  dış etkenlere yanıt vermeye ve karnınıza bastırdığınızda uzaklaşmaya başlar. Ses telleri, nefes borusu, ses tellerini içeren ses organı ve yemek borusu daha gelişmiştir. Böbrekleri artık idrar üretmektedir ve kızlarda yumurtalıklar pelsive doğru aşağı hareket etmektedir. Erkekler de ise prostat bezi gelişmektedir. Bebeğinizin ağzı sürekli hareket etmekte ve emme hareketleri yapmaktadır. Bu haftadan itibaren bebeğiniz ağzını sürekli açıp kapatmakta ve sık sık gülümsemektedir.  Bu hareketler sayesinde yüz kasları çalışacak ve yanakları büyüyecektir. Bebeğiniz 14’üncü hafta sonunda artık bir insan gibi görünmekte ve gözleri, kulakları ve dudakları tamamıyla yerinde oluşmaktadır. Çenesi de uygun şekilde gelişmiştir ve damağı kapanıyordur. Plasenta tamamen gelişmiş ve fonskiyonel bir görünüme kavuşmuştur ancak hala bebeğinizden büyüktür.

 

Gebelikte Dördüncü Ay 13'üncü Hafta, 14'üncü Hafta, 15'inci Hafta ve 16'ıncı Haftalar

Gebelikte Dördüncü Ay 13’üncü Hafta, 14’üncü Hafta, 15’inci Hafta ve 16’ıncı Haftalar

 

 

Hamileliğin 15’inci Haftasında ki Gelişmeler

Bebeğiniz artı 60 yada 70 gram ağırlığındadır. Yaklaşık olarak 10 yada 11 cm uzunluğuna erişmiştir. Tamamen ayva tüyleri ile kaplanmıştır ve artık yavaş yavaş başında saçlar çıkmaya başlamıştır.  Bu tüyler genelde doğumdan hemen önce kaybolurlar. Ancak bazı bebekler bu tüylerle de doğabilir. Bebeğinizin cildi hala çok ince olduğundan damarları rahatlıkla görülebilir.

Bebeğinizin Gebeliğin 15’inci haftasında  rahim dışında ki hayata bir hazırlık olarak burnu ve ağzıyla nefes alma hareketleri yapar. Hıçkırabilir ve hala sıvı içerisinde olduğundan ses çıkaramaz. Tüm bu gelişmelerin dışında el ve ayak parmaklarını hareket ettirip bazı dans hareketleri yapabilir. Ancak siz bu hareketleri hissetmezsiniz. Hareketleri hissedebilmeniz için 18’inci hafta ile 20’inci hafta ya kadar beklemeniz gerekmektedir. Bebeğinizin organları özellikle de dolaşım sistemi ve kalbi boyut olarak büyümektedir. Kalp her gün 11 litre kan pompalamaktadır.  Amniyon sıvısını sürekli içeri çekip dışarı iterek hava keseciklerini gerçek anlamda nefes almaya hazırlar. Kemikleri sertleşmeye başlar ve kalan süre boyunca da sertleşmeye devam eder. Bu sürece kemikleşme adı verilir. Karaciğeri sindirim için gerekli safra salgılamasına başlar. Pankreas ta şekeri enerjiye çeviren insülin hormonu üretmeye başlar.

Hamileliğin 16’ıncı Haftasında ki Gelişmeler

Gebelikte artık dördüncü ayın sonundasınız. Bebeğiniz zaman geçtikçe daha da büyümeye başlayacak. Şimdi yaklaşık 12 cm uzunluğunda ve 100 gram ağırlığındadır. Kulakları tamamen yerine yerleşti. Buda demek oluyor ki bebeğiniz sizi ve dışarıdan gelen sesleri artık duyabiliyor. Bebeğiniz el ve ayaklarıyla sarsıcı hareketler yapmaya devam eder ve artık bu hareketlerin sadece bir kısmını hissetmeye başlarsınız. Annelerin çoğu henüz bir şey hissetmez ve siz de kısa süre içerisinde bir şey hissetmeye başlamazsanız sakın endişelenmeyin. Bebeğinizin küçük kasları güçlenmeye başlayarak vücudunu esnetmesine olanak sağlar. Yüz kasları güç kazanmaya ve yüz ifadeleri de daha düzenli hale gelmeye başlar.  Gözleri hala kapalı olsa da çalışmaya başlamıştır. Işıktaki değişimleri fark edebilir ve bir yandan diğer yana doğru hareket edebilir. Bu nokta da ayak tırnakları da oluşmaya başlar.

Gebelikte Dördüncü Ay 13 ile 16’ıncı Haftalar yukarıda saydığımız gelişmeleri içerisine alır. Doktorunuz bu ay içerisinde sizlere 15 günde bir muayene önerisinde bulunabilir ve bebeğinizde bir sorun varsa bazı testler ile bu ay içerisinde belli olur.

Gebelikle ilgili daha bir çok konunun yer aldığı kategoriyi görmek için >>> https://kadinveaile.net/category/gebelik     adresini tıklayın

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?