Gebelikte Beşinci Ay 17 ile 20’inci Haftalar

HbY - 13.07.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Beşinci Ay 17 ile 20’inci Haftalar

Gebeliğin dördüncü ayını bitirdikten sonra sizlere Gebelikte Beşinci Ay 17 ile 20’inci Haftalar  arasında gelişen değişimleri aktaracağız.  Hamilelik süresince bu zamana kadar sizin aldığınız kilo ortalama 3,5 ile 6 kilo arasındadır. Gebelikte beşinci aya girişte bebeğiniz 100 gram üstünde olması gerekir. Sizin aldığınız kilonun ortalama 100 ile 200 gramı bebeğinize gitmektedir.  340 gram amniyotik sıvı ve ortalama 300 gramı da rahminizin ağırlığıdır.  Bu dönemde rahminizle beraber vücudunuzun bazı yerleri de ağırlık kazanır. Örneğin göğüslerinizin ağırlı da bu dönemde 350 gram civarındadır. Artan kan hacminiz, sıvı tutulması ve yağ dokunuzun gelişmesi de kilonuza etki etmektedir. Gebelikte Beşinci Ay 17 ile 20’inci Haftalar arasında kilo alımınız daha da artacaktır. Bebeğinizin düzensiz olarak hissettiğiniz hareketleri bu dönemde ortaya çıkmaktadır.

Gebeliğin beşinci ayında bebeğinizin akciğer, sindirim ve sinir sistemi de gelişmeye başlar. Cinsel organları da tamamıyla gelişmiştir. Bebeğinizin erkek veya kız olduğunu bu dönemde kolaylıkla belli olur. Göz kapakları genellikle kapalı olmasına rağmen gözlerini sağ ve sola hareket ettirir. Buruşuk derisinin kırmızı rengi de açılmaya başlar. Dış kulak kısımları biçim almış, duyma duyusu da bu haftalar arasında gelişmiştir. Bebeğiniz bu haftalar arasında yüksek seslere tepki de vermektedir artık. O yüzden bebeğinize müzik dinletip onunla konuşabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz beşinci aydan itibaren dokunmaya karşı da size tepki verir. Hatta eşinizin karnınıza elini koyduğu zaman bebeğinizin babasının dokunuşlarına bir süre sonra tepki verdiğini de görebilirsiniz. Ultrasonda ağız hareketleri görülebilir ve ilk hıçkırıkları beşinci ayda başlar.

 

Hamileliğin 17’inci Haftasında ki Gelişmeler

Hamileliğin 17’inci haftasında fetüs yaşı 15 hafta olan bebeğinizin boyu başının üstünden ayak uçlarına kadar yaklaşık olarak 13 yada 14 cm eğer düz yatarsa 23 cm’dir. Bebeğinizin ağırlığı 150 gramdır.

Gebeliğin 17’inci haftasında bebeğinizde ki vücut yağı artık şekillenmeye başlar ama hala zayıftır ve cildi de transparandır. Yağ artışı bebeğinize enerji verecek ve doğduktan sonra onu sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Bebeğinizin gözleri artık ileri doğru bakar ancak hala sımsıkı kapalıdır. Retina, ışığa karşı hassas hale gelmiştir. Hücre kaybı, sindirim salgıları ve yutulmuş amniyon sıvısından oluşan bebeğin ilk dışkısı diğer adıyla mekonyum bağırsak yolunda toplanır. İskelet haline gelecek olan lastiksi kıkırdak yavaş yavaş kemik olmak üzere sertleşmeye başlar.

 

Hamileliğin 18’inci Haftasında ki Gelişmeler

Gebeliğin 18’inci haftasında  fetüs 15 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 200 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz artık sesleri duyabilir. Sizin kalp atışınızı, nefes alışınızı, karnınızın guruldamasını veya göbek bağınızdan geçen kanınızın sesini duyabilir. Vücut seslerinizin sakin, rahatlamış ve stresten arınmış olmasına dikkat edin. Bu dönemde yüksek bir ses bile bebeğinizi korkutabilir. Deri virniks adı verilen cildin üzerinde beyaz peynir gibi bir madde olan bir koruyucu mum tabakası yapmaya başlar. Akciğerler, bebeği doğumdan sonra ki ilk nefes alışı için hazırlayarak şekillenmeye devam eder. Ses telleri çalışmaya hazırdır ancak henüz hava olmadığı için ses çıkaramazlar. bebeğiniz ağlayabilir, esneyebilir, hıçkırık tutabilir, uyuyabilir ve yeni doğmuş bir bebek gibi uyanma düzeni olabilir. Bebeğin uyuma ve dinlenme için favori pozisyonları vardır.

 

Hamileliğin 19’uncu Haftasında ki Gelişmeler

Gebeliğin 19’uncu haftasında  fetüs uzunluğu yaklaşık olarak 17 cm ve ağırlığı yaklaşık olarak 250 gramdır. Kızlarda, vajina, rahim ve fallop tüpleri gibi organlar şekillenmiş ve yerlerindedir. ERkeklerde ise genital organlar belirgin ve ayırt edilebilir. İlginç bir noktaya dikkat çekelim; Bebeğiniz eğer kızsa yumurtalıklarında 6 milyon adet yumurta vardır ve bu sayı doğuma kadar azalarak doğum sonrasında 1 yada 2 milyon yumurta kalacaktır. Adet dönemleri başladığında olgun yumurtalar gelişmek üzere sadece  ortalama 400 bin yumurta kalacaktır. Bebeğinizin kasları ve kemikleri hızlı bir şekilde büyüyor ve bazı kadınlar artık yavaş yavaş bebeğinizin tekmelerini hissetmeye başlar.

Hamileliğin 20’inci Haftasında ki Gelişmeler

Sizleri tebrik ediyoruz çünkü; artık hamileliğin yarısındasınız. Gebeliğin 20’inci haftası hamileliğin yarısıdır. Bebeğiniz baştan aşağıya yaklaşık 25 cm, tepeden tabana ise 17 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 310 gram ağırlığındadır. Annenin sesini duyabilir ve tanıyabilir, babaya tepki verebilir duruma gelmiştir. O yüzden bu dönemde minik bebeğinize güzel şeyler söylemeye başlayabilir, ona sevginizi gösterebilirsiniz. Onunla konuşmak, şarkılar söyleyip dinletmek, alıştığı kişilerin sesleri bebeğinize doğum sonrasında sakinleştirici etki yapar.

Bebeğinizin kişiliği artık son derece güçlü bir biçimde şekillenmeye başlar. El ve ayak tırnakları büyümeye başlar ve cildi de kalınlaşır. Stetoskop ile kalp atışı dinlenerek sağlıklı olup olmadığı tespit edilebilir.  

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?