Gebelikte Altıncı Ay, 21 ile 25’inci Haftalar

HbY - 17.07.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte Altıncı Ay, 21 ile 25’inci Haftalar

Gebelikte Altıncı Ay, 21 ile 25’inci Haftalar; Daha önceki haftalara veya aylara göre gebeliğiniz süresince en hızlı aldığınız haftaları içine alan ay Altıncı aydır.  Bunun sebebi olarak ta bebeğinizin rahim dışında ki hayata kilo alarak hazırlanıyor olmasıdır. Bebeğiniz bu ayda daha da güçlenir ve artık tekmelerini bi önce ki haftalara oranla daha çok hissedersiniz. Gebelikte Altıncı Ay, 21 ile 25’inci Haftalar arası başlayıp biten haftalar süresidir.

Gebelikte Altıncı Ay, 21 ile 25’inci Haftalar arasında bebeğinizin artan hareketlerinden dolayı kaslarının daha da güçlendiğini anlayabileceksiniz. Kemiklerde ki kalsiyum oranı artmakta ve kemikler sertleşmektedir. İskelet yavaş yavaş görünür hale gelecek ve artık ultrasonda bebeğinizi daha detaylı bir görünümle izleyebileceksiniz. Bebeğinizin belirli sürelerle uyuyup uyandığı zamanın farkına varabilecek, hareketlerine göre uykuda yada uyanık olduğunu kavrayabileceksiniz. Gün içerisinde sizin hareketleriniz de bebeğinizin beşiği gibi olup onu uyutabilir.

Gebeliğin Altıncı Ayında bebeğinize giden kan atışını artırmak için gün içerisinde belirli aralıklarla sol tarafınıza doğru uzanarak dinlenmelisiniz.  Bu aya kadar plasentanız bebeğinizden ağır iken bu ayın sonuna doğru artık bebeğinizin plasentadan ağır olduğunu doktorunuz sayesinde öğrenebileceksiniz.  Ayrıca bebeğiniz artık doğum için hazırdır ancak doğduktan sonra yaşama şansı azdır. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde bu dönemlerde doğan bebeklerin yaşama oranı geçmişe göre daha fazladır.  Bebeğiniz bu ay içerisinde yaklaşık olarak 1,000 kilo ağırlığında olup 35 cm boyuna erişecektir.

21’inci Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişimler

Bebeğiniz artık baştan topuğa 21 cm uzunlukta ve yaklaşık olarak 360 gram ağırlığındadır. Artık yavaşça kilo almakta, vücuduna yağ ve kas dokusu eklenmektedir. Bebeğinizin hareketleri eskiye göre rahatsız edici hareketler olmamakla beraber daha da koordineli bir şekilde değişmektedir.  Bunun sebebi de artık bebeğinizin kaslarının güçleniyor olmasıdır. Artık kemik iliği ile kan hücreleri oluşmaya başlar ve bağırsaklar bebeğinizin yutmuş olduğu amniyo sıvısındaki şekeri emerek vücutta salgılar.

22’inci Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişimler

Artık 22 haftalık hamilesiniz ama bebeğinizin fetüs yaşı henüz 20’inci haftadır.  Gebeliğin ilk haftalarında sıklıkla ele aldığımız Hamilelik Hesaplamasıyla gebeliğinizi son adet döneminizden hesaplandığını unutmamak gerekir. Bebeğiniz bu haftada 28 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 450 gram ağırlığındadır.

Bebeğiniz Hamileliğin 22’inci Haftasında çevrede ki yüksek seslere tepki verir, sadece sizin değil yakın çevredekilerin seslerini de tanır.

Eğer vücudunuz ve karnınızla uyum içerisinde bir hamilelik süresi geçiriyorsanız bebeğinizin daha düzenli ve tertipli bir uyku düzeniyle uyanma ritmi geliştirdiğini fark edeceksiniz. Bu sizin hareketlerinizin ve dış seslerin de bebeğinizin uyandırabileceği anlamına da geliyor.

Bu dönemde yediğinize dikkat etmelisiniz çünkü bebeğiniz doğumdan sonra sizin şimdi yediğiniz şeyleri sevecektir. Bu noktada siz hamile bayanlara tavsiyemiz sağlık ve düzenli beslenmek olacaktır. Özellikle sigara ve alkol’den muhakkak uzak durmanız gerekmektedir. Doktor tavsiyesi bile olsa sigara içmemelisiniz.

https://kadinveaile.net/hamilelik-haftasi-hesaplama.html

 

23’üncü Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişimler

Bu haftada bebeğiniz 28 cm den uzundur ve 550 gram ağırlığındadır. Hareketleri rahim içerisinde daha fazla ettiği için bebeğiniz artık daha da güçlüdür. İki yana ve baş aşağı döner. Dengeyi kontrol eden iç kulak artık tamamen gelişmiştir. Bu da bebeğin rahimde ki pozisyonunu algılamasını sağlar.  Bebeğiniz artık başarılı bir şekilde amniyo sıvısını emerek şeker ve gıda takviyesini artırır. Pankreasınız da şeker yakımında önemli rol oynayan insülün üreterek bebeğinizin salgıladığı şekeri yakar. Bebeğiniz artık yeni doğacak olan bir bebeğin görünümüne erişmiştir. Yalnız bebeğinizin yağları henüz gerekli doğum seviyesine ulaşmamıştır. Bu noktada bir şey olursa bebeğinizin yaşama şansı %30’dur. Ancak her geçen gün doğuma yaklaştıkça bu şans daha da artar günden güne.

24’üncü Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişimler

Bebeğiniz artık 650 gram ağırlığında ve 30 cm boyundadır. Yağ depolama işlemini bu haftada başlatarak organlarını, kemik ve kaslarını geliştirip haftada en az 100-150 gram seviyesinde bir düzenli kilo artışına geçecektir. Yüzü tamamen şekillenmiş, kirpikleri belirginleşip kaş ve saçları da artık daha da görünür bir hal almıştır. Saça doğal rengini veren pigment adında ki doğal boya üretimi başlamadığı için saçın rengi beyaz olarak görünmektedir. Bebeğinizin akciğerleri sürekli gelişmekte, solunum ağacı içinde ki hücreler hava keseciklerinin şişmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu keseciklerin bir birine yapışıp zarar görmesini engellemek için sürfaktan adı verilen bir sıvı salgılanmaktadır.

Bebeğiniz bu hafta içerisinde doğacak olursa yüzde 50’lik bir yaşama şansı vardır. Gelişmekte olan akciğerlerine amniyotik sıvı çekerek solunum egzersizleri yapmaktadır. Bebeğinizin vücudu hala beyaz koruyucu bir madde ile kaplıdır. Bu maddenin bir kısmı bebeğiniz doğduğunda hala vücudunda görülebilir. Bebeğin baş parmağını emmesini sağlayan kasların koordinasyonu da gelişmiştir.

25’inci Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişimler

Bebeğiniz 34 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 750 gram ağırlığındadır. Hala solunum yapmaktadır ama akciğerleri henüz düzgün bir şekilde çalışacak kadar gelişim göstermemiştir. Kemikleri sertleşmiş, eller bebeğinizin yumruk yapmasına ve avucuna konulabilecek objeleri tutabilecek kadar gelişmiştir. Ses telleri de artık fonksiyonel bir yapıya bürünüp gelişmiştir. Bu da bebeğinizde ara sıra hıçkırığa sebebiyet verebilmektedir. Bu hıçkırıkları nadir de olsa hissetme durumunuz vardır. Cinsel organları da artık tamamen gelişmiş ve ultrasonda net bir şekilde görülebilmektedir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?