Gebelikte 36 ile 40’ıncı Haftalar

yeSim - 05.08.17 tarihinde yayınlandı.

Tebrik ederiz, artık hamileliğinizin son aşamasında dokuzuncu aydasınız. Gebelikte 36 ile 40’ıncı haftalar arası geçen süreçtir. Bu süreçte artık bebeğinizi her an kucağınızda tutuyor olabilirsiniz. Beklenen günün gelmesi an meselesi. Bebeğinizin doğum günü artık önünüzde duruyor. Geçtiğimiz dokuz ay boyunca katlandıklarınızdan dolayı kendinizle gurur duymalısınız.

Gebelikte Dokuzuncu Ay, 36 ile 40’ıncı Haftalar arasında doğum yapıp bebeğinizi kucağınıza almak için sabırsızlanırsınız. Doktorunuz artık kontrollerinizi sıklaştırmıştır. Bebeğinizin fetal monitör yani NTS ile kalp atışları, hareketleri ve rahimde ki kasılmalar sürekli kontrol edilir. Böylece bebeğin içinde bulunduğu şartlar değerlendirilir. Bebeğinizin  yeterli miktarda oksijen alıp almadığı da bu testler ile denetlenir. NTS testleri bazen erken haftalarda ki doğum riski olan annelerde ki kasılma kontrollerini yapmak içinde kullanılır.

Gebelikte Altıncı Ay 21 ile 25inci Haftalar

Gebelikte dokuzuncu ay, 36 ile 40’ıncı haftalar

Bebeğinizin kalbi dokuzuncu aydan itibaren dakikada en az 120 kere atar. Akciğer gelişimi artmış, sindirim sistemi hazım yapacak gelişimini tamamlamıştır. Bebeğinizin yutmuş olduğu amniyon sıvısı  içerisinde ki  tüyler ve deri parçaları bağırsaklarında safra salgısı ile ilk kakasını oluşturmuştur. İlk kaka doğumdan sonra ki 48 saat içerisinde mutlaka atılmalıdır.

Bu ay içerisinde doğuma kadar kasıklarda ki kasılmalar sürekli artar. Bu kasılmalara tıp dilinde yalancı doğum kasılmaları da  denir. Bazen anne bu kasılmalar yüzünden doğumun başladığını zannedip hastaneye de gidebilir. Bu durum gayet normaldir.

Artık bebeğiniz dünyaya gelmeye hazırdır. Dokuzuncu ay içerisinde bebeğiniz 3250 gram ağırlığında ve ortalama 50 cm uzunluğundadır. İnsanın en hızlı büyüdüğü zaman anne karnında geçirdiği süredir. Gözle görülmeyen bu süreçte insan 40 haftada gelişimini tamamlar.

Gebelikte son 3 aylık dönemde bebeğinizin  algısının en yüksek olduğu dönemdir.  Alt beynin, duygusal zihnin oluştuğu bu dönemde sizin bedeninizin bebeğinizin dünyası ve kaderinin oluştuğu yerdir. Bebeğinize mümkün olduğunca sevgi, mutluluk, neşe, güven ve nefes gönderin. Böylece doğacağı yeni dünyaya gelmesi için içinde bir istek ve heves olsun.

Gebeliğin 36’ıncı Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz 36’ıncı hafta itibariyle yaklaşık olarak 2 kilo 700 gram ağırlığında ve 49 cm uzunluğundadır. Bebeğiniz yağ birikimi yaptığı için kilo almaya devam edecektir. Bu zamandan doğuma kadar geçecek olan süreçte bebeğiniz en az 300 gram daha kilo almalıdır. Artık bebeğinizin organları ve sistemlerinin çoğu dış hayata karşı donanımlı bir haldedir.

Gebelikte 36’ıncı Haftasında bebek ve anne gelişimi ise  bebeğinizin el ve ayak bilek kıvrımları oluşacaktır. Bebeğiniz doğum için neredeyse hazırdır. Böbrekler ve karaciğer  yukarıda da bahsettiğimiz bazı atık ürünleri işlemeye başlamıştır. Bebeğinizin bu süreçte gelişmesi gereken tek organı akciğerleridir. Bebeğinizin doğum kanalına düşmesi an meselesidir.

Gebeliğin 37’nci Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz artık sona yaklaşmıştır. 50 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 3 kilodur. Baş çapı 9 mm’den fazladır. Bebeğinizin rahmin dışında tamamen hazır olmasına rağmen hala anne karnında gelişimini sürdürmektedir ve doğuma kadar sürdürecektir. Büyümeye ve kilo almaya da devam etmektedir. Bebeğiniz bu dönemde nefes alıp verme egzersizi, baş parmağını emme, göz kırpma ve iki yana dönme gidi egzersizler yaparak dış dünyaya hazırlanmaktadır.

Gebeliğin 38’inci Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz yaklaşık olarak 53 cm uzunluğunda ve 3 kilo 400 gram ağırlığındadır.  Gelişimini artık tamamlamıştır. Başı tamamen saçlarla kaplıdır. Vücudunu saran ince tüyleri artık yok olmuştur.  Ancak doğumdan sonra vücudunun sırt kısmında veya başka yerlerinde hala biraz tüy olabilir. Bebeğinizi kaplayan beyaz madde tamamıyla yok olmuştur. Bebeğiniz ayva tüyleri ve dış yüzeyinde ki maddeleri yutarak bağırsaklarında depolar. Bunlarda mekonyum adı verilen siyah bir dışkı olarak ilk bağırsak hareketleriyle dışarı atılır.  Akciğerler bebeğiniz nefes alıp vermeye başladığında hava keselerinin çökmesini önleyen sürfaktan maddesini daha fazla üreterek bebeğinizin ciğerlerini hava ile dolduracaktır.

Gebeliğin 39’uncu Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz ortalama 53 cm uzunluğunda ve 3 kilo 500 gram ağırlığındadır. Bu ölçüler 3 aşağı 5 yukarı oynayabilmektedir. Bebeğinizin baş kısmı artık pelvisinize doğru döndüğü için daha rahat nefes alırsınız. Bebeğiniz artık doğum için son pozisyonunu almıştır. Hala karnınızda tekmelerini ve yumruklarını hissedebilirsiniz. Bebeğinizin beyni hala gelişmektedir ve bu süreç doğumdan sonra ki 3 yıl içinde de devam edecektir. Pembe olan cildi artık beyaz bir renge bürünmüştür. Bebeğiniz yeni doğduğu zaman göz rengi hafif maviyi anımsatacaktır ancak doğumdan aylar sonra gerçek göz rengine kavuşacaktır.

Gebeliğin 40’ıncı Haftasında Bebek ve Anne Gelişimi

Bebeğiniz artık anne rahminde ki zamanını doldurdu. Bebeğinizin boyu ve kilosu bir çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bunlar bünyesel olabilir, genetik olabilir, çevresel etkilerden etkilenebilir, annenin beslenmesine bağlı olarak artabilir yada azabilir. Uzmanlar tarafından önerilen kilo ortalama 4 kilo uzunluk ise 50 cm dir. Doğum için hazır olan bebeğiniz doğum pozisyonunda bacakları göğsüne çekili bir vaziyette baş aşağı durmaktadır. Kafa kemikleri çok yumuşak ve esnektir. Böylelikle doğum kanalından rahatlıkla geçebilmektedir. Bebeğinizin göbek bağı güçlü ve hızlı kan akışı nedeniyle gergindir. Karnınızda aşağıya doğru ilerleyecek olsa da tekme ve yumruk atmaya devam edecektir.

Gebelik süreci genellikle 40’ıncı haftada tamamlanır. Ancak 42’inci haftayı geçmediği sürece bu süreç uzayabilir.

Gebelikte 41 ve 42’inci Haftalarında Bebek ve Anne Gelişimi

40’ıncı haftayı geçtikten sonra hamileliğinizin devam etmesi mümkün değildir. Ancak ilk dölleniş sürenizin yanlış hesaplanması sonucunda hamilelik sürecinizin 41’inci hafta olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Doktorlar genellikle hamileliğin son adet döneminizin ilk gününden itibaren hesaplarlar. Ancak gerçek döllenme daha sonra gerçekleşir. Döllenmenin kesin zamanını öğrenmek zordur.

Sizlere önereceğimiz Hamilelik Haftası Hesaplama Uygulamasıyla hamilelik sürecinizin başlangıcını öğrenebilirsiniz.  Ayrıca uygulamayı telefonunuza indirerek bu süreci telefonunuzdan da takip edebilirsiniz.

Uygulamayı indirmek için izleyeceğiniz bağlantı >>> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kadinveaile.hamilelik

Genellikle doğum süreci ne kadar uzarsa bebeğiniz o kadar büyür ve gelişir. Doktorunuz bu süreci yakından takip etmelidir. Eğer bebeğiniz çok büyükse doğum kanalından geçemez ve böylece sezaryen gerekebilir.

Zamanından sonra doğan bebeklerin genellikle tırnakları uzun, ciltleri soyulmuş gibi, kalın ve uzun saçları olur.

Bir sonraki konumuz Gebelikle Artan Sırt Ağrısı Nedenleri ve Ağrıyı Azaltma Yöntemleri

2010 yılından Beri kadın,moda,aile ilişkileri ve diyet üzerine makaleler yazmaktayım.Kadinveaile.net bünyesinde çalışmaktan mutluluk duyuyorum.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?