Gebelikle Artan Sırt Ağrısı Nedenleri

HbY - 02.08.17 tarihinde yayınlandı.

Gebelikte sırt ağrısı hamileliğin başlangıcından doğuma kadar her bayanda yaygın görülen ve bir çok nedenden dolayı meydana gelen ağrıdır. Bunların başında hamilelik boyunca sürekli gelişen ve değişen hormonlardır. Hamilelik süresince hormonlar Pelvik bölgesinde ki bağları gevşetir ve bu eklemler doğuma hazırlık olarak esnemeye başlar. Bundan dolayı da sırt bölgenizde etkiler ve bu etkilere bağlı olarak ağrılar meydana gelir. Sizlere bu yazımızda Gebelikle Artan Sırt Ağrısı Nedenleri ve Ağrıyı Azaltma Yöntemleri ile ilgili bir çok detaydan bahsedeceğiz.

Gebelikte Süresince Artan Sırt Ağrısı Nedenleri

Gebelikle Artan Sırt Ağrısı Nedenleri ve Ağrıyı Azaltma Yöntemleri arasından sizlere ilk başta Gebelikte Süresince Artan Sırt Ağrısı Nedenlerinden bahsedelim. Yukarıda hamilelik süresince hormonların Pelvik bölgesinde ki bağları gevşettiğinden ve bu eklemler doğuma hazırlık olarak esnemeye başladığından dolayı sırt bölgenizde etkiler meydana geleceğinden bahsettik.

Ayrıca hamilelik boyunca vücudunuza aldığınız ilave kilolar da sırt desteğinizi etkileyen bir diğer faktördür. Sırt ağrınızın bir diğer nedeni de yer çekimi odağınızın değişmesidir.  Rahim büyüdükçe ileri doğru hareket etmektedir. Genel duruşunuzun bozuk olması, aşırı ayakta durma ve eğilme sırt ağrılarını tetikleyip tırmandırabilir. Stres genel olarak vücudunuzda ki en zayıf noktayı bulur. Buda sırtınızdır. Dolayısıyla stresli olduğunuz dönemlerde sırt ağrılarınızda artmalar oluşabilir.

Gebelik Süresince Sırt Ağrılarını Azaltma Yöntemleri

Gebeliğiniz süresince yaşadığınız sırt ağrılarının neden olabileceği bazı etkenleri hayatımızdan çıkararak yada azaltarak daha az ağrı çekmeye çalışabilir. Bu nedenleri aşağıda sıralayalım ;

Sırt ve karnı destekleyen ve güçlendirmeye yardım eden fiziksel egzersizler yaparak sırt ağrılarınız azaltabiliriz. Bunlar ; yürüyüş, yüzme, dans ve aerobiktir. Haftada en az 4 – 5 gün ve 20 – 30 dakika boyunca bunlardan birini veya bir kaçını yapın. Her gün yapmanızın daha çok faydası olacaktır. Hafif ve orta şiddetli egzersiz yapın ancak kendinizi çok yormamaya özen gösterin.

Yerden bir şey almanız gerektiğinde eğilmek yerine dizlerinizi bükerek çömelin.

Yüksek topuklu ayakkabılardan ve uygun desteği sağlamayan diğer ayakkabılardan kaçının.

Rahat bir uyku pozisyonu bulun. En iyi uyku pozisyonu sol yanınıza dönük, bacaklarınız bükülü ve dizleriniz arasında iki veya daha fazla yastık olan pozisyondur. Bu pozisyon basıncı azaltacak ve belinizden dağıtacaktır. Yan yatmak ayrıca bebeğinize ulaşan besin ve kan miktarını da artırmada fayda sağlayacaktır.  Sırt üstü uyumaktan ve uzanmaktan kaçının.

Aşağı karın bölgenizin altına destekleyici kemer takın.

Olabildiğince çok dinlenin. Ayaklarınızı kaldırmak sırtınıza iyi gelir.

Su masajı yapın. Duş başlığını masaj seçimine getirin ve sırt masajının tadını çıkarın.

Sırt kaslarınıza dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk uygulama yapın. 15 dakika buz torbası koyduktan sonra 15 dakika da sıcak torba ile uygulama yapın.

Sırt ağrısını azaltmak için piyasada bulunan ürünleri kullanmakta da fayda vardır. Ama kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Uzmanlar sırt ağrısı için en iyi tedavinin meditasyon, gevşeme ve yoga olduğunu söylerler.  Sitemizde daha önce  Gebelik Ağrılarını Azaltmak İçin Meditasyon Yapın adlı bir yazı kaleme almıştık. Ona da göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Belinize Destek Olacak Şekilde Nasıl Oturulur ?

Hamileyken belinizi desteklemek için oturuş şekliniz de düzgün olmalıdır. İyi bir duruş ve uygun vücut mekaniği için otururken yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Sırtınız dik ve omuzlarınızı geriye doğru çekerek oturmaya alıştırın kendinizi. Kalçalarınızın sandalyenin sırtına değdiğine emin olmalısınız.

Bel kavisine konulmuş küçük rulo yapılmış bir havlu veya bel yastığı gibi bir destek ile de oturabilirsiniz. Yine dik olacak şekilde.

Vücut ağırlığınızın kalçalarınıza eşit olarak dağıldığından emin olunuz. Kalça ve dizlerinizi bir birine dik açıda tutunuz. Gerekirse ayaklarınızın altına küçük bir tabure yada sandalye koyarak destek edinin. Bacak bacak üstüne atmayın ve ayaklarınızın tabanını tamamıyla yere değecek ve düz olacak şekilde ayarlayın.

30 dakikadan fazla aynı pozisyonda oturmamaya özen gösterin. Eğer çalışan bir kadınsanız iş yerinizde ki sandalyenizin boyunu ve çalışma masanızı dik ve yakın olacağınız şekilde ayarlayın. Dirsek ve kollarınızı sandalye veya masaya dayayarak omuzlarınızı rahat bırakın. Her ne şekilde olursa olsun dik durmaya ve dik oturmaya özen gösterin.

Bir sonraki konumuz Gebelikte Doğuma Hazırlık Egzersizleri

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?