Gaziantep Mutfağının En Ünlü Yemekleri

HbY - 26.10.18 tarihinde yayınlandı.

Gaziantep Mutfağının En Ünlü Yemekleri

Gaziantep mutfağı yöresel olarak örnek alınan ve lezzetiyle ünü diyarları aşan kültürüyle karşımıza çıkmaktadır. Gaziantep deyince aklımıza sadece baklava ve antep fıstığı gelebilir. Ancak çok çeşitli meşhur yemekleri de dillere destan olmuştur. Siz değerli üyelerimize bu yazımızda kadinveaile.net olarak Gaziantep Mutfağının En Ünlü Yemekleri başlığı altında Gaziantep yöresine ait yemeklerden bahsedeceğiz.

Gaziantep Yemekleri

1 – Katmer
Katmer’i Antep dışında pek kimse bilmez. Katmer aşırı yöresel bir tatlı olarak ilan ediyor ve Antep’te ki bizce en güzel tatlı olduğuna karar veriyoruz. Baklava hamuru kadar ince bir hamur açıldıktan sonra içine kaymak ve fıstık konuluyor. Sonra bu bir bohça gibi katlanıyor. Böylece fırına verildikten sonra çıtır çıtır mükemmel tadıyla süt ile afiyetle yeniliyor.

Fakat ilk lokmayı aldıktan sonra ben bundan iki tane yerim derseniz yanılırsınız. Çünkü nice babayiğitler katmeri bitiremez. Ayrıca katmer yemek isteyenler en geç saat 9’a kadar yemesi lazım, çünkü katmer 9’a kadar yapılır. Bu saatten sonra bulunmaz, bulunsa bile taze olmaz.

2 – Yuvalama Çorbası
Aslında yuvalama, yuvalamadır. Biz ona çorba demeyiz. Çünkü yuvalamayı çorba ile aynı kategoriye koymak, yuvalamaya hakarettir. Günler öncesinden pirinç unu ve kıyma ile yapılan bir hamur elde özenle mercimek büyüklüğünde yuvarlanır.

Daha sonra bu küçük köfteler kaynatılır. Yoğurtlu çorba gibi bir su hazırlandıktan sonra bu yuvalamalar ile karıştırılır. Üzerine de yağda hafif kavrulmuş nane de döküldükten sonra lezzetine hangi yemek yetişebilir ki…

3 – Billuriye
Billuriye tamamen fıstıktan yapılmış gibi görünse de aslında öyle değildir. Billuriye 2 kat kadayıfın arasına fıstık konulması ile yapılır. Daha sonra bu ince tatlı kadayıf ocağında pişirilir.

Sırrı ustalarında gizli olan şerbeti sıcak sıcak üzerine döküldükten sonra biraz soğusun ve afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca bu tatlıda neredeyse antep dışında bulunmaz. Gaziantep’de de her tatlıcıda bulunur.

4 – Beyran
Aşırı yöresel yiyeceklerimizde en önemli yerlerden biride beyrandadır. Beyran kuzunun boyun etinden yapılır. Neredeyse her hayvandan sadece bir kilo çıkan bu boyun etinin özelliği yeterince kaynatılıp iplik gibi tel tel olması ve aşırı yumuşak olmasıdır.

İşte Antep’in hünerli ustaları sabah dörtte bunu bizlere hazırlarlar ve bol sarımsaklı acılı ve acısız gibi çeşitleriyle hemen servis ederler. Antep’te bu yemeği yemek için sabah güneş doğduktan biraz sonra çıkmanız gerekir. Yoksa pek iyisini bulamazsınız, öğle vaktinden sonrada hiç bulamazsınız.

Gaziantep Mutfağının En Ünlü Yemekleri

Gaziantep Mutfağının En Ünlü Yemekleri

5 – Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi de nedir diye sormayın bana… Çünkü artık Türkiye’nin her yerinde bu kahveyi bulabiliyoruz. Tabi ki Tahmis kahvesinde içmek kadar güzel olmasa da menengiç menengiçtir. Menengiç aslında Antep’te aşılanmamış fıstık demektir. Zaten bu kahvede o fıstıktan yapılır biraz yağlı olsa da sütlü menengiç tam size göre…

6 – Fıstık Muskası
Evet bu da yeni yeni diğer illere gönderilmeye başlayan ve asıl maddesi üzüm bastığı olan bir tatlı. Genelde elmacı hanı civarında ki tüm dükkanlarda satılır. Antepte ucuz olmasına rağmen dışarı illerde biraz pahalıdır. Bastığın içine fıstık veya ceviz konulur daha sonra da muska gibi katlanır. Birazda pudra şekeri ile bulandımı tam yemelik…

7 – İçli Köfte
İçli köfte dışını hamur, içi ise kıyma, ceviz,fıstık,soğan gibi isteğe göre doldurulan ve daha sonra yağda kavrulan mükemmel yemeklerden bir tanesidir. Yapımı saatler sürer. Zahmetli olmasından dolayı birazda pahalı olması normal. Fakat Antep’te tanıdığınız varsa ve hatırınız var ise bir ihtimal onlara yaptırıp masrafsız yiyebilirsiniz.

8 – Fıstık Ezmesi
Fıstık ezmesi adı üstünde fıstık ve diğer bir kaç maddenin daha karıştırılması ile yapılan bir yiyecektir. Çok hafiftir ve artık Türkiye’nin her yerinde fabrikasyon olarak satılıyor. Tek paketi 50 kuruş ile 1 lira arasında satılıyor. Çikolata yerine bir süre bunu deneyebilirsiniz.

9 – Baklava
Baklavanın namını duymayan kalmadı zaten. En son Yunanlıar sahip çıkmaya kalktı ki onlarda artık susmuş durumda. En ünlü markası Güllüoğlu olmasına rağmen Gaziantep’te bu marka dışında çok iyi yapan bir çok usta vardır.

10 – Lahmacun
Lahmacun aslında yazmakta kararsız kaldık. Çünkü bazı kişiler lahmacun’un Urfa mutfağına ait olduğunu söyleyecekler. Buna karşı bir tezimiz yoktur. Lakin Gaziantep’te yapılan lahmacunun içinde soğan olmaz. Onun yerine sarımsak olur. Soğanlı lahmacun bir süre sonra sası sası kokar. Fakat sarımsaklı lahmacunda bu olmaz. Tek fark budur.

 

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?