Embriyo Transferi Nedir?

Özgür - 25.09.18 tarihinde yayınlandı.

Embriyo Transferi Nedir?

Laboratuvar ortamında yumurta ve spermin bir araya getirilmesi ile suni döllenme gerçekleştirilir ve kadının rahmine yerleştirilmesi ile embriyo transferi sağlanmış olur. Tüp bebek tedavilerinde yapılan bu transfer öncesi bazı klinik testlerde yapılmalıdır.

Embriyo transferi ne zaman yapılır?

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi ve tüp bebek tedavisi için öncelikle yumurtaların belirli bir büyüklüğe ulaşması beklenir ve ardından kalçadan yapılan ‘çatlatma iğnesi’ ile bu yumurtalar çatlatılır. Çatlamadan 36 saat sonra ise bu yumurtalar toplanır. OPU, olgun yumurtaların toplanma işlemine verilen isimdir. OPU ile toplanan yumurtalar ise sperm ile birleştirilerek embrio meydana getirilmektedir.

Embriyo transferi nasıl yapılır?

Laboratuarda döllenen embriyo jinekolojik muayenenin yapıldığı masada rahim içerisine kateter ile yerleştirilir. Yumurta toplandıktan iki gün ya da üçüncü günü embriyo transferi gerçekleştirilir.
Yumurta toplama işlemi de yine vajinal yoldan ultrasonografi ile gerçekleştirilir. Çok nadir durumlarda laparoskopi ya da transabdominal ultrasonografi ile yapılmaktadır. Vajinal yoldan yapılan yumurta toplama işlemi vajen içerisine yerleştirilen bir ultrason probu ile görüntülenir ve içerisinden bir iğne sokularak vajen duvarından yumurtalıklara ilerlenir. Foliküller içerisindeki sıvı aspire edilir ve bu sıvı ile gelen yumurtalar mikroskop altında toplanır. Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir.

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo Transferi Nedir?

Yumurta toplama sırasında anestezi yapılır mı?

Yumurta toplama sırasında hastanın ağrı duymaması ve rahat olması için çeşitli anestezik ilaçlar kullanılır. İki farklı anestezi metodu vardır.
Bilinçli sedasyon işlemi damar yolu açılır ve bazı ilaçlar verilir. Bu sayede embriyo transferi için yumurtası alınacak kişi hafif uykulu şekilde olur ve işlem sırasında rahatsızlık hissi yaşanmaz. Sedasyon kişilere farklı etkiler yapabilir. Örneğin; bilinçli sedasyon verilen bir kişi çevresinin ve yapılan işlemin farkında olabilir ya da aldığı ilaçlardan kaynaklı bu işlemin farkında olmayabilir.
Genel anestezi sırasında ise hasta tamamen uyku halindedir ve çevresinde olup bitenden habersizdir. Bu tip işlemlerde solunumu sağlamak amacı ile entubasyon gerekli değildir. Hasta solunum yoluna tüp yerleştirilmeden ve anestezi uzmanı tarafından anestezik ilaçlar ile uykuya daldırılır.

Dondurulmuş embriyo transferi nasıl olur?

Dondurulmuş embriyo transferi ile de gebelik denenebilir. Kadın adet olduktan sonra tedavi başlanır ve rahim duvarı kalınlığı ölçülerek yumurtlama dönemi saptanır ve gerekirse bazı hormon takviyeleri yapılır. Adet döngüsü başlayan bir kadına 3 hafta sonra dondurulmuş şekilde bekleyen embriyo transferi gerçekleştirilebilir.

Embriyo transferinde kaç tane embriyo rahime bırakılır?

En iyi sonucu almak için genellikle 2 ya da 4 embriyo transfer edilmelidir. Eğer 2’den fazla embriyo transferi yapılırsa bu durumda çoğul gebelik oldukça yüksek olacağı için genellikle 2 tane tercih edilir. Artan yaşa bağlı olarak bu risk azalmaktadır. Genellikle 35 yaşından küçük kadınlara yalnızca bir tane embriyo transferi yapılırken 37 yaşından büyük olan kişilere ise ikiden fazla embriyo transferi yapılarak şans biraz daha artırılmaktadır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?