Düşük Nedir, Önlemek İçin Neler Yapılır?

Özgür - 17.06.18 tarihinde yayınlandı.

Düşük Nedir, Önlemek İçin Neler Yapılır?

Gebe kadınların hamileliğin 23. haftasından önce bebeklerini kaybetmesine halk arasında düşük adı verilir. Gerçekleşen her 4 düşükten 3 tanesi ilk 12 hafta içinde gerçekleşir. 12. haftaya kadar gerçekleşen düşüğe erken düşük adı verilir. Vajina kanaması ile düşük belirtisi ortaya çıkar. Kanama vücudun alt karın ve kasık bölümünde gerçekleşir. Kanama beraberinde kramplar da görülür. 

 Düşük kadın sağlığını olumsuz etkilemez. Bebek bekleyen kadının hayalleri suya düşer ve psikolojik bütünlüğü bozulur. Çiftler düşük sonrası büyük acılar çeker. Düşük sonrası anne karnında parça kalması halinde anneye kürtaj yapılır. Kürtaj yolu ile rahim içi temizlenir. Düşük sonrası kadının adeti gecikir. İlk 3 aylık süreçte annenin düşük yapma olasılığı % 20 civarındadır. 

Halk arasında boş gebelik olarak bilinen gebelik türü su gebeliğidir. Gebelik kesesinin zarında plasenta oluşur. Bu durumda anne gebelik belirtisi göstermesine rağmen gebelik gerçekleşmez. Kanama olmadan düşük gerçekleşmez. Kanama olmadan gerçekleşen tek düşük türü missed abartus düşük çeşididir. Bu düşük çeşidi çok nadir görülür ve dikkat edilmelidir. Kanamasız düşüğü ultrason ile uzman doktor tespit edebilir. Kanla birlikte doku parçaları çıkartılır. Düşük sonucunda kramp biçimde şiddetli ağrı ve kasılmalar görülür.

Düşük Nedir, Önlemek İçin Neler Yapılır?

Düşük Nedir, Önlemek İçin Neler Yapılır?

 

Düşük Yapmayı Önlemek İçin Neler Yapılır?

Düşük geçiren kadınlarda şiddetli ağrılar oraya çıkar. Bebekteki kromozom sayısı da düşüğe neden olabilir. Eksik yada fazla kromozom sayısının oluşması düşüğü tetikler. Düşükler ancak klinik ortamda uzman doktorun ultrason incelemesi ile anlaşılır. Düşük yapmanın yaşla ilişkisi yüksektir. 20 yaşında gebe kalan 100 kadından 13 tanesinin düşük yapma riski vardır. 42 yaş üstü 100 gebenin 52 tanesi düşük yapma riski vardır.

Düşük sonrası anneye kürtaj yapılır. İçeride kalan parça kanamaya ve enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Kanamalar 2 hafta sürebilir. Kürtaj sonrası kanama 3 gün içinde yok olur. Düşük sonrası kadın 6 hafta içinde adet kanaması yaşar. Düşük geçiren kadın aşırı sıvı kaybettiği için bol sıvı tüketip, iyi istirahat edip dengeli ve düzenli beslenmesi gerekir.

Önceki yazımız Certain Erken Gebelik Testi Kullanımı ve Test Sonuçları makalemizi de okunuyuz.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?