Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

HbY - 18.10.18 tarihinde yayınlandı.

Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Domuz gribi Viral bir hastalıktır. H1N1 virüsünün neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Domuz gribi virüsü; İnsan, domuz ve kuş virüsünün karışımıdır. Domuzlarda  çok  görülmesinden  dolayı halk arasında domuz gribi olarak adlandırılır. Domuz gribi ölümcül solunum yolu hastalıklarından biridir. Sizlere bu yazımızda kadinveaile.net olarak Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi Viral bir hastalıktır. H1N1 virüsünün neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Domuz gribi virüsü; İnsan, domuz ve kuş virüsünün karışımıdır. Domuzlarda  çok  görülmesinden  dolayı halk arasında domuz gribi olarak adlandırılır.  Domuz  gribi  belirtisi  başladıktan itibaren 7 gün içinde bulaşıcı hale gelir. Virüs kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde 8 saat canlı kalabilir. Domuz gribi 65 yaş üstü yaşlılarda ve kronik rahatsızlıkları olanlarda tehlikelidir. Kanser hastaları, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve toplu yaşam alanlarında çalışanlar mutlaka aşı olmalıdır.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Domuz gribi hapşırma, öksürme gibi solunum yolu ile bulaşır. Virüse temas eden kişiye bulaşır. Virüsün ömrünü ortamın ısısı ve nem oranı belirler.  Hasta karantinaya alınır. Hastanın temas ettiği yerler mutlaka temizlenmelidir. Hastalığın kuluçka süresi 1-7 gün arasında değişir. Erişkin bireye 7 gün içinde çocuklara 12 günde bulaşır. Havalar ısındıkça salgın kendiliğinden yok olur. Kış döneminde hastalık sancılı geçer.

Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribi belirtileri ile mevsimsel grip belirtileri benzerlik gösterir. Ateş, burun akıntısı, öksürük en bilinen belirtileridir. Hastada halsizlik, yorgunluk ishal ve kusma gözlenir. Hasta nefes darlığı çeker. Nefes alıp vermede zorlanır. Bilinç bulanıklığının yanı sıra sık ve uzun süre kusma görülür. Kişi hızlı nefes alır. Solgunluk, morarma, ateş, döküntü ve beslenme bozukluğu meydana geldiğinde kişi mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Domuz Gribi Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Domuz gribi teşhisi burun ve boğazdan alınan örneklerle yapılır. İlaç tedavisine hastalık başladıktan sonra 48 saat içinde başlanmalıdır. İlaç 10 gün boyunca verilir. Uzun süre ilaç kullanımını uzmanlar tavsiye etmez. Yüksek riskli guruplar için 48 saati beklemeden ilk 24 saat içinde ilaç tedavisine başlanır. Gebelerde sistematik etkisi nedeniyle aseltomiur uygulanır. İlaca hastanın durumuna ve riskine göre başlanır. Tedaviyi profesyonel kişiler başlatır.

Domuz Gribinden Korunmak İçin Neler Yapılır?

Domuz gribi hastasıyla aynı yerde yaşıyorsanız maske takıp elinizi bol sabunlu su ile yıkayın. Öksürme ve hapşırma sonrası eller yıkanmalıdır. Elleri yıkama imkanınız yoksa dezenfekte el temizleyicisi kullanın. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı kağıt mendille kapatın. Mendili çöpe atıp elinizi bol sabunlu su ile yıkayın. Kalabalık ortamlardan uzak durun. İstirahat edip bol sıvı tüketin. Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş ve baş ağrısı için ateş düşürücü kullanabilirsiniz. Ağrılar artar ve soluk alırken zorlanırsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın. Ağrılarınız devam ederse uzman doktor tavsiyesinde ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Siz değerli üyelerimize bu yazımızda Domuz Gribi Belirtileri ve Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? başlığı altında bilgiler aktardık. Lütfen doktor önerisi olmadan hiç bir ilacı kullanmayınız. Domuz gribinden korunmak için bir diğer yazımız olan Domuz Gribinden Korunma Yolları başlıklı makalemizi de okuyunuz.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?