Doğum Nasıl Olur, Doğum Evreleri Nelerdir ?

HbY - 11.08.17 tarihinde yayınlandı.

Çocuk doğurmak her zaman çok özel ve eşsiz bir deneyimdir anne adayları için. Hiç bir doğum diğerine benzemediğinden dolayı doğumunuzun nasıl olacağından dolayı tedirginleşebilirsiniz. Ama rahat olun. Kendinizi doğuma hazırlamak için bir çok seçenek mevcuttur. Bu yüzden Doğum Nasıl Olur, Doğum Evreleri Nelerdir ? gibi konularda sizlere ne ile karşılaşacağınızı aktararak bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.

Kadının hayatında ki şüphesiz en heyecan verici anılar gebeliği süresince geçirdiği anlar ve doğum sürecinde yaşadıklarıdır. Ama endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü anormal bir durum olmadıkça çoğu kadın normal bir doğum süreci geçirmektedir. Doğum süreci 9 aylık hamilelik sürecinden daha kolay bir aşamadır.

Normal doğum için dışarıdan aldığınız seslere değil sizin rahminizde yaşayan hayatınızın en özel varlıklarından biri olan bebeğinizin sesine odaklanmak gerekir. Size içeriden gelen sesleri dinleyin ve kulak verin. İşte o seslere kulak verdiğiniz an huzuru bulduğunuz andır.

Doğum Nasıl Olur ? 

Öncelikle bir konuda sizinle fikir birliğine varalım. Doğum nasıl olur sorusunu cevaplamadan önce sancısız bir doğumun olmadığını kavramamız gerekir. Evet yanlış duymadınız sancısız doğum yoktur. Bu gerçeği aklınıza sokun. Doğum için gerekli kasların çalışması biraz ağrılı ve sancılı olur. Daha önce sizlere bu ağrı ve sancıların şiddetini azaltmak için Doğum Öncesi Egzersizleri adında bir makale yazmıştık. Doğum sancılarını diğer sancılardan ayıran tek fark anneyle bebeğini bir birine kavuşturan bir doğaya sahip olmasıdır.  Buda doğum sırasında ki sancıların katlanabilirliğini artırır. Doğum süreci üç evreden oluşur.

Doğum Evreleri Nelerdir ?

Doğum süreci üç evreden oluşur. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;

Birinci Evre; Gerçek sancıların başlangıcından rahim ağzının tamamen açılarak 10 cm’ye ulaşmasına kadar süren evre.

İkinci Evre; Rahim ağzının 10 cm açılmasından bebeğin çıkışına kadar.

Üçüncü Evre; Bebeğinizin rahimden çıkışı olarak adlandırılır.

Doğumun Birinci Evresi ve Gelişen Süreç

Doğumun birinci evresi en uzun süren evredir. Bu evre kendi içerisinde üç alt periyoda ayrılır.

Erken doğum evresi : Sancıların başlamasından rahim ağzının 3 cm açılmasına kadar gelişen süreç.

Aktif doğum evresi : Rahim ağzının 3 cm açılmasından 7 cm açılmasına kadar geçen süreç.

Geçiş evresi : Rahim ağzının tamamen açılarak 7 cm’den 10 cm açılmasına kadar geçen süreç.

Hamilelik boyunca kapalı olan rahim ağzının bebeğin doğması için kasılmaların da yardımıyla tam açılmasına kadar geçen süre Doğumun Birinci Evresi ve Gelişen Süreç’i tamamlamasıyla biter. Bu evre doğumun en uzun evresidir. Yaklaşık olarak 8 yada 10 saat sürebilmektedir. Ancak sizin ağrıyı farketmenizden önce kasılmalar başladığından ve bazı hamile bayanların ağrı eşiği yüksek olduğundan dolayı ağrıyı fark ettiğiniz an bu sürecin tamamlanmış olması bile mümkündür.

Erken Doğum Evresi  

Doğum sürecinin ve Birinci evrenin en uzun süren evresi Erken Doğum Evresidir. Bu evrede kasılmalar seyrek ve ağrılarda hafiftir. Rahim ağzının 3 cm ye kadar açılıp genişlemeye başlamasıyla erken doğum evresi başlar. Kasılmaların hafif olması nedeniyle bu evrenin başladığını hissetmeyebilirsiniz.  Hatta sizin doğumun başladığını fark edene kadar bir kaç cm açılmış bile olabilir. Bu evre yaklaşık olarak 8 saat sürmektedir. Erken doğum evresinde  eğer başka belirti yoksa hastaneye gitmenize gerek yoktur bu aşamaya kadar. Bu süreci dinlenerek geçirmenizde fayda vardır.

Bu evrede mukus tıkacınız gidebilir. Tıkacın gitmesi açılmanın ve rahmin ağzının yok olmasının bir sebebidir. Ancak doğum hala bir iki gün veya haftalarca uzakta olabilir.

Kanlı görünüm adı verilen pembe koyu kıvamlı bir akıntı oluşur. Bu kanın akması rahimde ki küçük kan damarlarının açılma nedeniyle yırtılıyor olması anlamına gelir. Bu doğumun başladığının ve kısa süre içerisinde bebeğinizin doğacağının işaretidir.

Hazımsızlık, ishal ve karnınıza sıcaklık hissedebilirsiniz. Sıkça tuvalete gitme ihtiyacı oluşabilir. Uzun süren bu süreçte sürekli enerji veren gıdalar tüketmenizde fayda vardır. Ayrıca dinlenmeye ve uyumaya çalışarak zamanın akışını hızlandırabilirsiniz. Ilık bir duş almakta sizi sakinleştirir.  Enerjinizi gereksiz uğraşlarla harcamayın örneğin bulaşık yıkamak, evi toplamak, dolapları yerleştirmek gibi.

Aktif Doğum Evresi

Rahim ağzının Aktif Doğum Evresinde 4 – 8 cm arası bir açılması beklenir. Bu evre genel olarak 3 yada 5 saat sürmektedir. Bu dönem anne adayının kasılmalarının sıklaşmaya ve ağrılarının şiddetlenmeye başladığı dönemdir. Aktif Doğum Evresinde kasılmalar 5 dakikada bir gelmeye başladıktan sonra mutlaka hastaneye gidilmelidir. Ancak bu dönemde suyun fazla gelmesi, artan bir kanamanın olması yada normal olmayan her hangi bir durum fark edildiğinde yine hemen hastaneye gidilmelidir. Bu dönemde kafanızın içinde bir sürü düşünce ve soru işaretleri olacaktır. Süreç ilerledikçe bu düşüncelerin ve soruların gereksiz olduğunu anlayacağınız için sakinleşmeye hemen başlamalısınız. Çünkü bu zamanı pek hatırlamayacaksınız.

Yaklaşık olarak kasılmalar 5 dakika da bir 45 yada 60 saniye sürer. Kasılmalar çok ağrılı ve şiddetlidir. Sırt ağrısı da çekebilmeniz mümkündür. Bacaklarınızla ilgili rahatsızlıklarını artar. Şarkı söyleyerek dikkatinizi dağıtmaya ve başka şeylere odaklanmaya özen gösterin.

Gebelik sırasında veya doğum öncesinde egzersiz yada meditasyon yapan kadınlar daha az ağrı ve kasılma yaşarlar. Doğal olarak doğum yapma şansları fazladır ve sorunsuz bir doğum süreci geçirme oranları yüksektir. O yüzden hamilelik öncesinde doğuma hazırlık egzersizleri yapmanızı sizlere bol bol önermiştik.

Geçiş Doğum Evresi

Rahim ağzının 8 cm’den 10 cm’ye kadar açılacağı süreçtir. Geçiş süreci yaklaşık olarak 20 dakika ile 2 saat arasında sürer. Geçiş doğum evresinde kasılmalar 60 ile 90 saniye sürecek ve dinlenme aralığı da 2 dakika olacaktır. Geçiş doğum evresi en zorlu ama en kısa süren evredir.

Ateşlenme, üşüme, mide bulantısı, kusma veya gaz problemleriniz ortaya çıkabilir. Duygusal olarak çok kırılgan ve alıngan olabilirsiniz. Cesaretiniz kaybolmuş, bunalmış bir hale gelebilirsiniz. Gergin ve sinirli de olabilirsiniz. Bunlar tamamen doğaldır. Bu evrenin birer parçalarıdır.

Doğumun İkinci Evresi Ikınma ve Doğum

Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süreye Doğumun İkinci Evresi Ikınma ve Doğum süresi denir.  Ikınma ve bebeğin doğumu 20 dakika ile 2 saat sürebilir. Kasılmalar 3 ile 5 dakika aralıklarla 45 ile 90 saniye süren şiddetli ve ağrılı kasılmalardır.

Ikıntılı kasılma en güçlü olduğu dönemde anne adayının derin derin nefes alarak bu havayı dışarı vermeden ağzını kapatarak ıkınması gerekir. Tabi etrafınızda ebeler ve doktolar olacağı için bu tür bilgilere fazla girmiyoruz. Çünkü o anın heyecanını öldürmek istemiyoruz. Ama bilmeniz gereken bir kaç şeyi daha aktaralım.

Örneğin bebeğiniz rahimden çıkarken başının göründüğü anda vajinanızda daha çok yanma ve batma hissi oluşur. Bebek çıkarken kan ve kayganlık hissi nedeniyle sıcaklık seviyesinin arttığını da hissedebilirsiniz.

Bebek çıktıktan sonra üşüme ve titreme hissedebilirsiniz.

Doğumun Üçüncü Evresi Plasentanın Çıkışı

Bebeğin doğumundan sonra plasentanın doğmasına kadar geçen süredir. Yaklaşık olarak 35 ile 45 dakika arasında geçmektedir. Plasenta çıktıktan sonra tam olup olmadığı kontrol edilir. Rahim içerisinde plasenta parçası kalırsa kanama ve iltihap oluşumuna sebebiyet verir. Buda doğum sonrası hassas olan rahim için tehlikelidir. Anne adayının rahatladığı evre olan Doğumun Üçüncü Evresi Plasentanın Çıkışından sonra mutluluk ve yorgunlukta hissedilir.

Artık bebeğiniz kucağınızda ve sorunsuzca bir hamilelik sürecinden sonra sorunsuzca bir doğum sürecide geçirdiniz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda ki ilk mutluluğunuzu hiç bir zaman unutmayın..

KadinveAile.NET Yönetimi Olarak Saygılar ve Sevgilerimizi Siz Değerli Annelerimize Sunuyoruz.

Bir sonraki konumuz Doğum Belirtileri Nelerdir, Ne Zaman Başlar ?

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yorumlar (2 Yorum)

    Cok korkuyorum korkularimi nasil.yenebilirim?

      Sanırım ilk çocuğunuzu alacaksınız kucağınıza. Her ne kadar size bunda korkulacak bir şey yok dersem bile bunun size bir faydası olmayacak. Korkularınızı yenmek için karnınızdaki çocuğunuzla bir bütün olmanız gerekmektedir. Çocuğunuza kulak verin ve onun hareketlerine yanıt verin. Çocuğunuz karnınızda her hareket ettiğinde elinizi karnınıza götürerek sağa sola gezdirin ve hatta bazen elinizi karnınıza bile bastırın. Bu duygu sizi heyecanlandıracaktır. Bu heyecan ile doğum korkusunu yenebilirsiniz. Ayrıca gebeliğinizin son aylarına doğru hem ruhsal hemde psikolojik olarak doğuma hazırlık yapmanız gerekir. Bu hazırlıkların başında yukarıda saydığımın dışında birde doğum öncesi egzersizleri vardır. https://kadinveaile.net/hamilelikte-dogum-oncesi-egzersizleri.html Burada vermiş olduğum adresteki uzman arkadaşımızın yazmış olduğu makaleyi gözden geçirerek kendinize bir yol haritası çizin ve sizin için yapılması en basit olan egzersiz hareketlerini yapın. Ayrıca Facebook üzerinde ki https://www.facebook.com/Ailevekadin/ Sayfamızdan direk mesaj atarak da uzman arkadaşlarımızdan online olarak yardım alabilirsiniz. Umutlu olun, umudunuzu hiç bir zaman yitirmeyin. Hamilelik ayınızı ve nasıl bir gebelik süreci geçirdiğinizi bilmediğim için ancak bunları önerebilirim.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?