Dişlerdeki Asit Erozyonu ve Riskleri

Özgür - 24.03.18 tarihinde yayınlandı.

Her yaşta sıklıkla gözükebilen asit erozyonları, asitli olan gıdalar ve içeceklerin diş ile temaslarının sonuçlarında, diş minesinin yüzey kısmının geçici bir şekilde yumuşaması ile birlikte meydana gelmektedir. Yine bu da zaman içerisinde asidik yumuşama ve önem arz eden aşınmalara, bunun neticesinde de diş minesinin kalınlığının oldukça azalmasına sebep olmaktadır. Uzmanlar ise bu olayın yine diş hassasiyetini yükselterek, ileri dönemlerde dişin dokusunun yine şekli ve görünümlerinde bazı değişimlere sebep olduğunu açıklıyorlar. Dişlerdeki Asit Erozyonu ve Riskleri

Nasıl Oluşuyor?

Gün içerisinde iki bardaktan daha fazla meyve suyu ve çeşitli asitli içecekleri tüketen bireylerde, tüketmeyen bireylere göre bu risk %37 daha fazla yükselmektedir. Bu konuya da gerekli dikkatin gösterilemediğini belirten uzmanlar günlük yaşam temposu içerisinde ayaküstü yapılan bazı yemek yemeler, bu gıdaları tüketirken yanlarında içilen içecekler ve yine bu içeceklerinde içeriklerinde olan asit yine önem arz eden problemleri ortaya çıkarıyor. Birçok insan da yine dişlerini sabah-akşam fırçaladıkları zaman bakteri plağı denilmekte olan bu oluşumu, dişleri üstünden uzaklaştırabildiklerini düşünmekteler, ancak günlük yaşantı içinde herhangi bir çeşit saat içerisinde almakta oldukları bazı asitli yiyecekler ve içecek türevleri, sert dokular ile birlikte aşınmalara sebep olmaktadır.

Dişlerdeki Asit Erozyonu ve Riskleri

Dişlerdeki Asit Erozyonu ve Riskleri

Erozyona Hangi Gıdalar Sebep Oluyor?

Şekerli veya yine şekersiz olan bütün içecekler, taze bir şekilde sıkılmış veya yine hazır olan meyve suları, çeşitli meyveler, gaz içermekte olan içecek çeşitleri, kola vb. şekersiz olmaları veya light şekilde olmaları bu dişlerde oluşan erozyonu önlenememektedir.

Diş Fırçalamanın Etkisi

Diş fırçalamanın da yine ağız hijyeninin korunabilmesinde ve yine dişlerin çürümelerinin önlenebilmesinde önem arz ettiğini belirten uzmanlar asit erozyonu bulunan hastalarda asitli içecek ve gıdaların tüketimlerinin arkasından diş fırçalamanın erozyonu yükselteceğini ifade ediyorlar. Özellikle de bu gibi içecek ve gıdaları tüketen bireyle, ağızlarını temiz hissedebilme amacı ile direkt olarak dişlerini fırçalamaktalar. Bu, aşınmaların hızlanmasına neden oluyor. Birey, bu gibi asitli yiyecek ve içecek türevlerini tükenince ağız ortamının pH’sını yükseltme amacı ile bir yudum su içebilirler. Nötr bir içecekle de ağızlarını çalkalamaları oldukça faydalı olacaktır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?