Dinimizde Düğün ve Düğün Çeşitleri

HbY - 01.04.17 tarihinde yayınlandı.

Dinimizde düğün, haklı bir sevinç anıdır. Bu sevinç hayırlı bir yuva özleminin ifadesidir. Bunun için helal ve hayırdır. Düğün merasimi nikahla oluşan evlilik akdinin ilanıdır. Bu ilan lazımdır; çünkü düğün ile evlilik helal ve haram olarak neticelendirilip bir birinden ayrılmaktadır. Bu konuyla ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur ;

”Helalinden yapılan evliliği haram yolla yapılan birleşmeden ayıran şey, helal olan nikahta def ve güzel sesle eğlence yaparak onu etrafa duyurma vardır.” 

Bu ilan ve merasimle nikahtaki keramet ve düğünde ki bereket ortaya çıkmaktadır. Böyle bir merasime katılarak hayırlı işe şahit ve destek olmak dini bir vazifedir. Böyle hayırlı bir işte manasına uygun yapılmalıdır.

Dinimize Göre Düğün Çeşitleri

Günümüzde yapılan düğünlerin her işlemine ayrı ayrı bir hüküm vermek zordur. Biz genel olarak bu merasimleri helal olan düğünler ve haram olan düğünler diye  ikiye ayırıp şu temel ölçüleri söyleyebiliriz;

Helal Olan Düğünler

Helal olan düğün içinde haram işlenmeyen hayırlı bir düğündür. Düğünde eğlence vardır fakat bu eğlence kadın-erkek karışık halde olmamalıdır. Her grup kendi aralarında eğlenebilir.

Düğünde eğlence için söylenen şiir, türkü, şarkı ve benzeri şeyler helal türden olmalı, insanları günaha ve sapkınlığa itmemelidir. Düğünde haram olmayan şarkı ve türküler def, davul, ney ve benzeri aletler eşliğinde söylenebilmekle beraber, bunlar eşliğinde münasip oyunlarda oynanabilir. Ayrıca müzik eşliğinde çeşitli gösterilerde yapılabilir.

Dinimizde Düğün ve Düğün Çeşitleri
Dinimizde Düğün ve Düğün Çeşitleri

Kaside ve ilahiler le de düğün töreni gerçekleştirilebilir. Düğünde içki gibi haram şeyler bulundurulmamalıdır. Gelin ve damat düğüne has kıyafetler giyebilir. Özellikle gelinin halkın içinde giydiği gelinlik veya başka bir elbise bütün vücudunu örtmelidir. Kıyafette renk tercihi gelin adayının fikrine kalmıştır. Bunda bir sınırlama yoktur. Gelinlik olarak özel ve yöresel kıyafetlerde tercih edilebilir.

Yeni evlenen kızın beyaz gelinlik giymesi illa ki şart değildir.

Haram Olan Düğünler

Haram olan düğün içerisinde açıkça haramların işlendiği bir düğündür. Bir düğünde içki içiliyor, bir birine yabancı kadın ve erkek karışık vaziyette eğleniyor, şehvete hitap eden, fuhuşu tahrik eden sözler söylenip çalınıyorsa ve tahrik eden kıyafetler giyiniliyorsa bu düğün kesinlikle haram sayılır.

Böyle bir düğünden önce düğün sahibi müslüman sorumludur. Hiç bir müslüman dostlarını böyle bir ortamda bulunmaya mecbur etmeye, onları zora sokmaya, işlenen yada işlenecek olan günahlara şahit etmeye hakkı yoktur. Harama bulaşmadan düğün yapmak isteyen kişinin bu tür kriterlere dikkat etmesi gerekir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?