Damar Sertliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Özgür - 25.07.17 tarihinde yayınlandı.

Damar Sertliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Damar Sertliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?: Damar sertliği günümüzde oldukça yaygınlaşmış olan bir hastalık çeşididir. Yine sebepleri ve belirtileri de bazı durumlarda kolay anlaşılabilmektedir. Ancak genellikle sık görülen nedeni kalbi beslemekte olan duvarlarda kireç ve yağ birikme durumudur. Bu hastalığı yüksek tansiyon, kolestorl, obezite, aşırı alkol kullanımı veya sigara kullanımı gibi etkenler de tetikler. Damar sertliği esnasında vücudumuzdaki atardamarlar rahatsızlanmış olduğundan dolayı durduk yere damarın tıkanması görülebilir. Damar sertliğinin de en sık görülmüş olduğu organlar kalbi beslemekte olan damarlardır. Yine beyni besleyen şah damarı, bacaklarımızı besleyen damar tipleri olmaktadır. Günümüzde yine kalp krizi yaşayan insanlar da en sık görülen durum damar sertliğidir.

Damar Sertliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Damar Sertliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Damar Sertliğinin Nedenleri

Damar sertliği bir sebebe bağlı olmamaktadır. Yine damar sertliğine tam olarak neyin sebep olduğu da günümüzde henüz bilinmiyor. Damar sertliğinin oluşumu da yine ufak yaşlarda başlayabilmektedir. Seneler ve yaş ilerledikçe de o da yükselir ve ileri yaş dönemlerinde de kendini göstermektedir. İlk olarak da yine kan yağları bu damarların duvarlarında birikmeye sebebiyet verebilmektedir. Bu sayede de damarın iç kısımları da yağ sebebi ile kalınlaşmaktadır. Burada oluşan yara tiplerinin onarımları için de hücreler yaklaşmaktadır. Bunun neticesinde de damarların daralmalarına sebep olan bir çeşit doku oluşmaktadır ve kan içerisinde olan fosfor ve kalsiyum iyonları da buraya gelir. Sonuca bağlarsak damarın içi de kireçlenmiş olur ve daralmış olur. Bu duruma da damar sertliği adı verilmektedir.

Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?

  • Kalp ağrısı ve kalp krizi
  • Kalıcı veya geçici felç
  • Yürürken bacaklarda ağrı
  • Böbrek yetmezliği
  • Yüksek tansiyon

Gibi belirtiler damar sertliği yaşandıktan sonraki ve önceki belirtilere birer örnektir.

Damar Sertliğine Kimler Yakalanabilir?

Yine damar sertliğine yakalanabilecek olan kişileri risk faktörü olarak ayırırsak;

  • Kan yağ oranı oldukça fazla olan bireyler
  • Alkol ve sigaranın aşırı kullanılması
  • Şeker hastalığına sahip olanlar
  • 50 yaş üstü bireyler
  • Yüksek tansiyonu olan bireyler ve ailesinde kalp rahatsızlığı olan bireyler
Damar Sertliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar sertliği günümüz içerisinde tam olarak tedavi edilemiyor olsa da en azından kireçlenmesi durdurulabilmektedir. Kalp içerisinde tıkalı veya daralmış olan noktalara balon veya stent yöntemi uygulanmaktadır. Yine sigara ve alkol kullanımını bırakmak, beslenmeye aşırı dikkat edilmesi, düzenli spor yapılması bu hastalığı yaşayan kişileri önemli ölçüler de korur. Risk grubu altında olan bireylerinde sürekli olarak doktor muayenesi altında olmaları da bu hastalığa yakalanmalarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?