Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Tedavi Yöntemleri

HbY - 18.10.17 tarihinde yayınlandı.

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları genel olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, sıklıkla görülen ateş, aşırı terleme yada üşüme belirtileri, sürekli tekrarlayan boğaz ağrıları, sürekli tekrar eden ve geçmeyen öksürük, sesin kalınlaşması ve gözlerin kızarması gibi belirtilerin gözle görülmesi ile meydana gelecek hastalıkların belirtisidir. Ayrıca nezle, sinüzit, grip, bademcik enfeksiyonları, kulak iltihaplanması gibi hastalıklarla da kendini göstermektedir.  Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Tedavi Yöntemleri ile daha fazla detaya girmeden önce yukarıda saydığımız belirtilerin çocuğumuzda görülüp görülmediğine dikkat etmeli ve eğer bu tür belirtilere rastlanılırsa durumu ciddiye almalıyız. Genelde sonbahara girdiğimiz mevsimden itibaren ilk baharın sonuna kadar çok sıklıkla görülen bu enfeksiyonlar insanları özellikle çocukları yatağa bağımlı bir hale getirebilmekte, okul ve diğer benzeri sosyal aktivitelerden uzak kalmasına da sebebiyet vermektedir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Neden Olur ?

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olarak virüsler gösterilebilir. Çünkü  genel olarak virüsler üst solunum yolu enfeksiyonlarını hedef alarak hızlıca yayılıp hastalığa yol açmaktadır. Bu virüsler kolaylıkla bir insandan diğerine geçebilmekte ve geçtiği her vücutta bağışıklık sistemini alt ederek insanların ve özellikle çocukların bünyelerini alt üst edebilmektedir. Bu virüsler ayrıca öksürük, hapşırma gibi ağız ve burundan çıkan şiddetli nefes ile de yayılabilmektedir.

Dünyamızda üst solunum yolu enfeksiyonlarına yada bir diğer adıyla soğuk algınlığına neden olabilecek 200 den fazla çeşit virüs türü tespit edilmiştir. Bu nedenden dolayı her ne kadar da sağlıklı olursa çocuğunuz yine de 6 yaşına kadar yılda en az 5 yada 6 kere bu enfeksiyonlara yakalanabilmektedir. Özellikle yeni doğan bebeğin ilk 1 yaşına kadar en az 10 kere bu enfeksiyonlara kapıldığı görülmüştür.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Süreç Nasıl İşler ?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına kapılan çocuklarda sırasıyla

  •  3 günü geçmeyecek şekilde şiddetli ateş
  • 1 hafta süren boğaz ağrıları ve burun akıntıları
  • 2 yada 3 hafta sürecek öksürük
  • 3 yada 4 gün süren kulak ağrısı
  • 2 hafta sürebilecek solunum güçlüğü, nefes darlığı
  • 4 – 5 gün sürebilecek ishal ve buna bağlı olarak sıvı kaybı

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Tedavi Yöntemleri

Yukarıda belirttiğimiz süreçler genellikle soğuk algınlığı sırasında en çok takip edilen süreçlerdir. Bu süreçleri azaltabilecek çok fazla tedavi yöntemi yoktur.  Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi yöntemleri genellikle kısıtlıdır. Çünkü bakterileri yok etmek kolaydır ama virüslerle başa çıkmak çok zordur. Özellikle çocuk ve bebeklerde bu durum daha da kötüdür. Yine de bazı antibiyotik türleri ile bu virüslerin yol açtığı rahatsızlıkları tam olarak gideremez isek de azaltabilmemiz mümkündür. Örnek verecek olursak doğru tedavi yöntemi ile boğaz ağrılarını dindirebilir, burun akıntısını kesebilir, ateşi düşürebilir, ishali kesebilir, nefesi açabiliriz. Ama bunları aynı anda yaşayan biri için hepsini gidermek henüz mümkün görülmemektedir. Ayrıca çocuğunuzun bulunduğu odayı kuru tutmak yerine nemli ve sıcak tutarak tedavi sürecini de hızlandırabilirsiniz.

Bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarında tahrişi azaltmak için yağlı ve nemlendirici kremler kullanılabilir. Burun akıntısı genel olarak burnu virüslerden temizler ve aslında akıntı olması iyi bir şeydir. Bebeğinizde alerjik bir nezle yoksa antibiyotiklerin bir zararı olmaz. Yada burna sıkılan, burun yolunu açan sprey türü ilaçların kullanımında bir sakınca görülmez.

Öksürüğü gidermek için 4 yaşından büyüklere öksürük tabletleri, 4 yaşından küçüklere ise öksürük şurupları verilebilir.

Gözlerde kızarıklık var ise ıslak pamuk ile gözleri ve çevresini sürekli temizleyerek kızarıklığı giderebiliriz.

İştahsızlık ve ishali gidermek için bol bol sıvı gıda takviyesi yapınız.

Soğuk Algınlığı Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yukarıda verdiğimiz tavsiyeler dışında kesinlikle dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çocuğunuzda soğuk algınlığına dair her hangi bir belirti görmeniz halinde doktorunuza başvurmanızdır. Evde yapılacak bilinçsizce ilaç kullanımı yada farklı tedavi yöntemleri denemek çocuğunuza istemeden zarar verebilir.  Ayrıca bunların dışında mutlaka çocuk doktoruna göstermeniz gereken etkenleri aşağıda sıralayalım;

  1. Çocuğunuzda görülen ateş 3 günü devirirse
  2. Çocuğunuzda görülen burun akıntısı 10 günü geçerse
  3. Çocuğunuzun gözlerinde 2 günden fazla iltihaplı akıntı varsa
  4. Çocuğunuzda ki burun tıkanıklığı çocuğunuzun beslenmesine engel oluyorsa
  5. Çocuğunuzda  tespit ettiğiniz kulak ağrısı 12 saatten fazla sürerse
  6. Çocuğunuzda  baş ağrısı varsa
  7.  Çocuğunuzda boğaz ağrısı varsa

Yukarıda saydığımız durumlarda acilen çocuğunuzu bir uzman doktora yada aile hekiminize göstermeniz gerekmektedir.  Bu makalemizde sizlere Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Tedavi Yöntemleri ile ilgili bilgiler aktarmaya çalıştık.

Ayrıca konuyla alakalı Bebeklerde Kulak Ağrısı ve Belirtileri ile  Bebeklerde Ateş Derecesi Kaç Olmalıdır başlıklı makalelerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sağlıklı, Mutlu bir yaşam dileklerimizle..

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?