Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

HbY - 17.10.18 tarihinde yayınlandı.

Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Solunum yolu hastalıklarının başında yer alan bronşit akciğere hava taşıyan bronş tüplerinin iç yüzeyinde yer alan zarın iltihap kapması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bronşit bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bronşit olan hastanın öksürüğü kuru ve balgamlı olabilmektedir. Hasta çok yoğun ve şiddetli öksürük yaşar. Sizlere bu yazımızda kadinveaile.net olarak Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Bronşit Nedir?

Akciğere hava taşıyan bronş tüplerinin  iç yüzeylerinde yer alan zarın iltihaplanması sonucu ile ortaya çıkan hastalığa bronşit denir. Bronşit olan kişinin öksürüğü kuru ve balgamlı olabilir. Öksürük yoğun ve şiddetli yaşanır. Göğüs bölgesi kasılır ve karın kası ağrımaya başlar. Bronşit olan birisinin balgamı şeffaftır. Renk olarak sarı, gri ve yeşil olabilir.

Bronşit; akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere iki şekilde görülür.

Akut bronşit; grip, kızamık, boğmaca ve tifo sonrası ortaya çıkar. Bu hastalıkların iyileşmesi ile birlikte düzelir.

Kronik bronşit; mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kronik bronşit akciğere hava taşıyan bronş tüplerinin kalıcı olarak hasar görmesi sonucu sürekli tekrar tekrar ortaya çıkan bronşit türüdür.  Akut bronşit kronik bronşite göre kolay tedavi edilir. Tedavi bulgulara yönelik gerçekleşir. Akut bronşit geçici bir rahatsızlık durumu olup kronik bronşit uzun yıllar sürer.

Akut bronşitin oluşmasında, grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler etkilidir. Akut bronşit bakteriyel bir hastalık olup bulaşıcıdır.  Kronik bronşit için tedavi ilacı yoktur. İlaç tedavisi öksürüğü azaltmak ve hastayı rahatlatmak için verilir.

Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bronşit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bronşit hastalarının göğüs kası kasılır. Karın kaslarında meydana gelen baskılar karın ağrısına neden olur. Kuru ve balgamlı öksürükler oluşur. Öksürükler yoğun ve şiddetlidir. Öksürük ve enfeksiyonlar hastayı halsiz düşürür. Hastada geçmek bilmeyen kuru öksürükler olunur. Hastada hafif ateş ve arada sırada ürperme oluşur. Hava giriş çıkışı sağlayan bronşların iltihap kapması nedeniyle hırıltılı soluk alıp verme görülür. Hırıltılı nefes alıp verme nefes darlığına neden olur. Hastanın balgamı sarı, yeşil ve gri renktedir. Balgamda bazen kan görülür. Bronşların dolu olması göğüs bölgesinde ağrı ve sızıya neden olur.

Bronşit Hastalığının Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler  vücutta bronşite neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler bronşit oluşumunu tetikler. Sigara içen kişilerde ve sigaralı ortamda uzun süre bulunan pasif içicilerde bronşit çok sık görülür. Hava kirliliği, kimyasal maddeler, duman ve tozu uzun süre solumak bronşit hastalığına davetiye çıkartır.

Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Bronşit tedavisi için uzman doktorlar hastanın hastalık öyküsünü dinlerler. Belirtiler incelenip detaylı bilgi alınıp fiziksel muayene yapılır. Akciğer ve solunum kanallarını incelemek için akciğer filmi çekilir. Akciğer filmi ile zatürre riski hesaplanır. Akciğer organının fonksiyonunu yerine getirip getirmediğini tespit etmek için oksijen miktarı ölçülür.

Parmağa takılan nabız kontrol sensörleri ile  nabız sürekli kontrol altında tutulur. Bakteriyel enfeksiyon tespiti için hastadan balgam örneği alınır.  Bronşit tedavisi için uzman doktorlar öksürük şurubu ve ağrı kesici verir. Sigara içen kişinin sigarayı bırakması söylenir. Uzmanlar tedavide antibiyotik kullanımını tavsiye etmez.

Tedavi süresi 5 ile 14 gün arasında değişir. Tedavide amaç belirtileri hafifletmek ve hastayı rahatlatmaktır. Tedavi süresince su içmek önemlidir. Su balgam yoğunluğunu alır ve balgamın kolay atılmasını sağlar. Balgam yoğunluğunu azaltmak ve öksürüğü kesmek için öksürük şurubu verilir.

Kronik bronşit tedavi yöntemi hastadan hastaya değişir. Korunmak her zaman mümkün değildir. Önlem alarak riskler azaltılır. Belirtileri  3 aydan fazla devam eden bronşite kronik bronşit denir. Tedavisi yoktur. Yaşam tarzı değişikliği ile belirtiler hafifletilir.

Bronşitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

1- Bronşitten korunmak için evi sürekli havalandırın. Evi nemli tutun. Eviniz kuru olmasın. Evi nemlendirmek için nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz.  Tencereye su koyup kaynatarak, kışın kalorifer peteklerinin üstüne su dolu kase koyarak evi nemlendirebilirsiniz.

2- Bronşit tedavi süresinde bol sıvı tüketin. Günde en az 8 bardak su için. Çorba içmek iyi gelir. Kahve, kola, ve alkol vücutta su oranını azaltır.

3- Virüslerle savaşmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. İyi dinlenin. Günde en az 8 saat uyuyun. Ağır fiziksel egzersizlerden uzak durun. Sigara kullanımına son verin.

4- Soğuk hava bronşiti çoğaltır. Bu yüzden atkı ve maske ile soğuktan korunun.

5- Ağır kokular bronşiti tetikler. Parfüm, boya gibi keskin kokulardan uzak durun.

6- Öksürüğü azaltmak, boğazı yumuşatmak için nane ve zencefil gibi bitki çayları tüketin.

7- Bronşite iyi gelen sarımsak, bal, soğan, kekik, meyan kökü, ıspanak, susam, portakal, badem yağı bolca tüketin.

Bir diğer yazımız olan Bebeklerde Bronşit Tedavisi başlıklı makalemize de göz atmayı unutmayın. Bu yazımızda siz değerli üyelerimize  Bronşit Nedir, Bronşit Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ? başlığı altında bilgiler aktardık. Lütfen doktor önerisi olmadan hiç bir kimyasal ilaç kullanmayın.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?